Ενεργειακός άξονας Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Φλώρινας ΦΟΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

fugaro.jpgΤο μόνιμο φαινόμενο της ρύπανσης στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου παρουσιάζει νέα έξαρση την τελευταία περίοδο.

Οι κάτοικοι που πληρώνουν το τίμημα της «στρεβλής ανάπτυξης» με την ίδια τους την υγεία, καθώς οι δείκτες νοσηρότητας στην περιοχή είναι υψηλοί, τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις σε σταθμούς της ΔΕΗ, των οποίων οι καμινάδες εκπέμπουν ρύπους, ακόμη και πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Το πρόστιμο που επέβαλε πριν από λίγο διλαστημα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς στη ΔΕΗ, ύψους 1 εκ. ευρώ, επιβεβαιώνει απλώς την ενοχοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, ενώ τις επόμενες ημέρες της επιβολής του προστίμου η ρύπανση συνεχίζεται αμείωτη. [Σημείωση Δική μας: Το πρόστιμο το καρπούται το …κράτος – ΥΠΕΧΩΔΕ, στην άλλη τσέπη, και όχι οι δήμοι των περιοχών που ρυπαίνονται, ώστε να κάνουν κάτι για απορρύπανση!] Πάντως, πολίτες και φορείς αντιμετώπισαν επιφυλακτικά έως και αρνητικά την επιβολή του προστίμου, αφού όπως υπογραμμίζουν τη γενική πολιτική της ΔΕΗ χαράσσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για τους ελέγχους της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης χαρακτηρίζει «υποκριτικό» το πρόστιμο, καθώς «μετά από τέσσερα χρόνια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακάλυψε ότι η ΔΕΗ υπερβαίνει τα όρια σε αιωρούμενα σωματίδια και σε διοξείδιο του θείου [Σημείωση Δική μας: ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ CO2 -Διοξείδιο Άνθρακα] και της επέβαλε πρόστιμο 1 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στον τζίρο δύο ωρών λειτουργίας της ΔΕΗ». Χαρακτηρίζει την ενέργεια Σουφλιά ως «κίνηση αντιπερισπασμού», αφού ήταν αυτός που «αφού φρέναρε την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια παράσταση κακής ποιότητας», ενώ στη συνέχεια αναρωτιέται «που ήταν ο κ. Σουφλιάς όταν το ίδιο του υπουργείο του επί σειρά ετών βεβαίωνε τις υπερβάσεις των ΑΗΣ και τις παραβιάσεις των Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας;».

Οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπεδίου ασφυκτιούν μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο, αφού βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα ορυχεία και τους σταθμούς της περιοχής. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς θεωρούνται οι πιο «βρώμικοι» σταθμοί παγκοσμίως και κατέχουν την 1η και 2η θέση αντιστοίχως. Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε τον Οκτώβριο του 2005 τις συνεχείς υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ πρόσφατα το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Ελλάδα και τη ΔΕΗ για τη ρύπανση, έπειτα από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, οι λιγνιτικοί σταθμοί ευθύνονται για την έκλυση 43 εκ. τόνων διοξειδίου του θείου ετησίως στην ατμόσφαιρα. Η ιπτάμενη τέφρα που εκπέμπουν ανέρχεται σε 13 εκ. τόνους ετησίως. Ειδικότερα οι εκπομπές του 2005 σε τόνους ήταν: ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 13.629.229 διοξειδίου του θείου (CO2) και 6.380 μικροσωματίδια, ΑΗΣ Καρδιάς 9.815.429 και 4.350 αντιστοίχως, ΑΗΣ Αμυνταίου 5.124.545 και 1.280, ΑΗΣ Πτολεμαϊδας 3.487.897 και 2.520, ΑΗΣ Μελίτης 1.955.721 CO2 και ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ 358.515 CO2. Ο ΑΗΣ Καρδιάς εκλύει ετησίως 30 κιλά αρσενικού και 20 κιλά καδμίου στην ατμόσφαιρα. Εκλύονται επίσης σημαντικές ποσότητες χρωμίου, νικελίου και κλοφέν.

Η ρύπανση δυστυχώς προκαλεί διαπιστωμένες βλάβες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, κυρίως στα παιδιά. Τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης απέδειξε πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε 3.559 παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας. Οι υψηλότερες συχνότητες ρινίτιδας και βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν στην Πτολεμαϊδα και ακολουθούν πολύ κοντά Κοζάνη και Φλώρινα. Ειδικότερα η Πτολεμαϊδα παρουσίασε ρινίτιδες 40,3% και οξείες βρογχίτιδες 17%, ακολουθούν Φλώρινα με 39,2% και 14,1% αντιστοίχως και Κοζάνη με 35,2% και 17% αντιστοίχως. Τέλος οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν δραματικά οι κάτοικοι από καρκίνους και εμφράγματα, ζητώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και διενέργεια συστηματικών επιδημιολογικών ερευνών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top