6 Οκτωβρίου: παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στα McDonald’s

Νομαρχιακή Κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ/Συνασπισμός των πολιτών
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την 16η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα διατροφής του ΟΗΕ, αντικαταναλωτικές, οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις σε διάφορες χώρες διοργανώνουν διαμαρτυρίες ενάντια στο διατροφικό μοντέλο των Mc Donald’s.

Μάλιστα, μετά τα πολλαπλά πλήγματα που δέχτηκε η γνωστή πολυεθνική ταχείας σκουπιδοφαγίας Mc Donalds, σε θέματα δημόσιας υγείας, καταστροφής του περιβάλλοντος, εργασιακού μεσαίωνα, κλπ, είχε αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή μείωση κερδών. Σε αυτό συνετέλεσε και το αντιπολεμικό κίνημα, που είχε βάλει στο στόχαστρο τους οικονομικούς υποστηρικτές του Μπους.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή, αναλαμβάνει την επιχείρηση ένα παλιό στέλεχός της και προσπαθεί να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της: επ’ ευκαιρία των 50 χρόνων λειτουργίας της πολυεθνικής, ανοίγονται νέα εστιατόρια με διευθυντικά στελέχη πρώην μετανάστριες, σε μια προσπάθεια να δείξει φιλικό και αντιρατσιστικό προφίλ α λα αμερικέν (με σκληρή προσωπική δουλειά μπορείς να συμμετάσχεις στο αμερικάνικο όνειρο όποιας εθνικότητας και να είσαι).

Επίσης φροντίζει να συμπεριλάβει στα μενού του και σκουπιδοτροφές δήθεν χορτοφαγίας, διαίτης, λάιτ, χαμηλών θερμίδων με 0% λιπαρά και χοληστερίνη, όπως και να κάνει και ένα άνοιγμα προς πιο έθνικ και παραδοσιακές συνταγές «της γιαγιάς». Παράλληλα προσπαθεί να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις με χορηγίες και επαφές με το κοινό και φυσικά δεν λείπουν και οι παιδικές ατραξιόν με δωράκια σε κάθε συσκευασία και ειδικά διαμορφωμένους παιδότοπους στα καταστήματα.

Παρ’ όλο όμως αυτό το μασκάρεμα, που δυστυχώς είναι αποτελεσματικό στην εποχή της κυριαρχίας της επιφανειακότητας σε βάρος της ουσίας, πίσω από τη μάσκα του χαμογελαστού κλόουν εξακολουθεί να βρίσκεται επικίνδυνο το αδηφάγο τέρας του νεοφιλελεύθερου καταναλωτισμού.

Ο τρόπος παραγωγής και διακίνησης της τροφής δεν άλλαξε, τεράστιες εκτάσεις του Τρίτου κόσμου εξακολουθούν να είναι δεσμευμένες σε βάρος της εκεί τοπικής ανάπτυξης και επιβίωσης για τη τροφοδοσία με ζωοτροφές των στάβλων-κολαστηρίων της… Τόνοι σκουπιδιών παράγονται κάθε μέρα από τις πλαστικές και ανθυγιεινές συσκευασίες των μενού… Με την καθιέρωση χορτοφαγικών μενού θα προωθηθούν και τα μεταλλαγμένα… Οι εδώ και χρόνια de facto μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις με διευθυντική τρομοκρατία και εργατικά ατυχήματα αναμένεται να χειροτερέψουν, ειδικά τώρα με τη νομιμοποίηση πλέον (όπως στην χώρα μας) της εντατικοποιημένης και απλήρωτης εργασίας, του δεκάωρου και της απαγόρευσης του συνδικαλισμού…

Το θετικό πάντως σε όλη αυτήν την ιστορία είναι πως φέτος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε πλήρως τους ακτιβιστές της McLibel εναντίον των οποίων το 1990 είχε κάνει αγωγή η Mc Donalds, δεχόμενο ότι η εκστρατεία τους ενάντια στην πολυεθνική ήταν απόλυτα σύμφωνη με τα δικαιώματα των καταναλωτών να ελέγχουν αυστηρά επιχειρήσεις στο θέμα της δημόσιας υγείας, όπως και το ότι η τότε καταδίκη τους ήταν άδικη, αντιδημοκρατική και ο δικαστικός αγώνας έγινε κάτω από τελείως άνισους όρους.

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο με αφορμή την Ημέρα δράσης ενάντια στα Mc Donald’s.
Αρκετές αντικαταναλωτικές, οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις σε πολλές χώρες έχουν επιλέξει την 16η Οκτωβρίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα διατροφής του ΟΗΕ, να εστιάσουν σε ένα πρόβλημα που εξαπλώνεται σαν το AIDS σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για το “σκουπιδοφαγητό” των ΜcDonald’s και να γιατί:

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜcDonald’s;

Η ΜcDonald’s ξοδεύει πάνω από 1,8 δισ. κάθε χρόνο για διαφημιστική προώθηση των προϊόντων της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλλιεργήσει την εικόνα μια υπεύθυνης και “πράσινης” εταιρίας που επιπλέον τα καταστήματα της είναι ένα διασκεδαστικό μέρος για να φας. Τα παιδιά δελεάζονται (σέρνοντας και τους γονείς τους από πίσω)με τις υποσχέσεις της εταιρίας για παιχνίδια-προσφορές που συνοδεύουν τα φαγητά καθώς και με άλλα κόλπα και τεχνάσματα. Μα πίσω από το-ψεύτικα χαμογελαστό πρόσωπο του Ronald Mc Donald (κλόουν-μασκότ των McDonald’s) υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα. Για το μόνο που ενδιαφέρονται τα McDonald’s είναι τα χρήματα, κερδίζοντας όπως μπορούν και όσα περισσότερα μπορούν, ακριβώς όπως όλες οι πολυεθνικές εταιρίες.

Η Ετήσια Αναφορά της ΜcDonald’s μιλά για “Παγκόσμια Κυριαρχία” – έχοντας ως στόχο το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων καταστημάτων σε όλο τον πλανήτη. Αλλά η συνεχής παγκόσμια επέκταση σημαίνει περισσότερη ομοιομορφία, λιγότερες επιλογές και υπονόμευση των τοπικών κοινωνιών.

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Η ΜcDonald’s διαφημίζει τα φαγητά της ως “θρεπτικά”, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για φαγητά-σκουπίδια (Junk food) υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι και χαμηλής σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Η διατροφή αυτού του τύπου συνδέεται με μεγάλο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη και άλλες παθήσεις. Τα φαγητά τους περιέχουν ακόμη πολλά χημικά πρόσθετα, μερικά από τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία, κυρίως στα μικρά παιδιά. Μην ξεχνάτε επίσης ότι αυτό το κρέας είναι η αιτία για την πλειοψηφία των τροφικών δηλητηριάσεων. Το 1991 τα ΜcDonald’s ήταν υπεύθυνα για ένα ξέσπασμα τροφικών δηλητηριάσεων στην Μ. Βρετανία. Πολλά άτομα τότε υπέφεραν από τις σοβαρές νεφρικές βλάβες που υπέστησαν. Με τις σύγχρονες, εντατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η McDonald’s, κι άλλες παθήσεις (που συνδέονται με τα χημικά πρόσθετα και τις μη-φυσικές πρακτικές) καθίστανται επικίνδυνες για τους καταναλωτές. Ο αγώνας ενάντια στα ΜcDonald’s έχει προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου των τρελών αγελάδων (ΒSE).

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι υπάλληλοι των fast food πληρώνονται με χαμηλούς μισθούς. Η McDonald’s δεν πληρώνει τις τυχόν υπερωρίες που θα κάνουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της. Υπάρχει από το μέρος της εταιρίας η πίεση να κρατηθούν τα κέρδη σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί των εργαζομένων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν πιο γρήγορα και με εντατικούς ρυθμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ατυχήματα (ιδίως τα εγκαύματα) να είναι συνήθη περιστατικά. Στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι είναι νέοι άνθρωποι που έχουν ελάχιστες ευκαιρίες για να βρουν κάποια δουλειά της προκοπής και έτσι αναγκάζονται να δεχτούν αυτή την εκμετάλλευση, ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι να “χαμογελούν”! Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι αδύνατον να συνδικαλιστούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Είναι γνωστό πως η McDonald’s εναντιώνεται σ’ οποιαδήποτε κίνηση για την δημιουργία συνδικάτων στα καταστήματα της.

ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

Μεγάλες σε έκταση περιοχές του πλανήτη χρησιμοποιούνται από τη McDonald’s ως φάρμες για τα βοοειδή ή ως καλλιεργήσιμες με σιτηρά εκτάσεις που παράγουν την τροφή των βοοειδών της. Ενθαρρύνοντας τον κόσμο να τρώει όλο και πιο πολύ κρέας, η McDonald’s χρησιμοποιεί όλο και περισσότερες αγροτικές εκτάσεις για να παράγει την τροφή των βοοειδών της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται άλλες πηγές τροφών. Τα 7 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που χρειάζονται ως τροφή για τα ζώα παράγουν μόνο 1 εκατομμύριο τόνους κρέατος. Αν εφαρμοζόταν μια χορτοφαγική διατροφή και με την γη δίκαια μοιρασμένη, σχεδόν κάθε περιοχή του πλανήτη θα ήταν αυτάρκης σε τροφή.

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα δάση από άκρο σε άκρο της γης – ζωτικά για κάθε μορφή ζωής – καταστρέφονται σε μεγάλο ποσοστό από τις πολυεθνικές εταιρίες. Η McDonald’s έχει τελευταία αναγκαστεί να παραδεχτεί πως έχει χρησιμοποιήσει για βοσκοτόπια, μεγάλες εκτάσεις γης, όπου πρώτα ήταν τροπικά δάση. Αυτές οι εκτάσεις, έστω κι αν πάψουν αύριο κιόλας να αποτελούν βοσκοτόπια για τα βοοειδή της McDonald’s, δεν υπάρχει τρόπος για να ξαναγίνουν δάση στην αρχική τους μορφή. Ακόμη, η χρήση μεγάλων εκτάσεων ως βοσκοτόπια από τις πολυεθνικές, εξαναγκάζει τον τοπικό πληθυσμό να μετακινηθεί στις μεγάλες αστικές περιοχές συμβάλλοντας έτσι στην αστυφιλία και την ερήμωση της περιφέρειας. Η McDonald’s είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έμπορος βοοειδών. Το μεθάνιο που εκλύεται από την εκτροφή των βοοειδών που προορίζονται για την αντίστοιχη βιομηχανία κρέατος, είναι μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης και επιδείνωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οι σύγχρονες και εντατικού τύπου πρακτικές που υιοθέτησε η McDonald’s στο μεγάλωμα των ζώων που προορίζονται για σφαγή, χρησιμοποιεί μεγάλες δόσεις χημικών ουσιών που εκτός των άλλων (πρόκληση βλαβών στον άνθρωπο) προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και στο περιβάλλον. Κάθε χρόνο η McDonald’s χρησιμοποιεί εκατοντάδες τόνους από υλικά (χαρτί και πλαστικό) για τις περιττές συσκευασίες των προϊόντων της.

ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΑ ΖΩΑ

Το μενού των καταστημάτων της ΜcDonald’s βασίζεται στον βασανισμό και την δολοφονία χιλιάδων ζώων. Στις περισσότερες φάρμες της τα ζώα είναι φυλακισμένα σε ανήλιαγους χώρους-κελιά χωρίς εξαερισμό. Αυτοί οι χώροι-κελιά είναι τόσο μικροί σε σημείο τα άτυχα ζώα να μην μπορούν να κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση. Αυτό βέβαια εξυπηρετεί την εταιρία μιας και έτσι τα ζώα παχαίνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα…

Η θανάτωση τους είναι βάρβαρη. Η “πολιτισμένη σφαγή των ζώων” που επικαλείται η McDonald’s είναι ένα ακόμη από τα συνήθη ψέματα που χρησιμοποιεί η εταιρία για να καθησυχάσει τους πιο “ψαγμένους” από τους πελάτες της.

ΕΜΕΙΣ έχουμε το δικαίωμα να διαλέξουμε αν θα φάμε ή όχι κρέας. Εκατομμύρια ζώων όμως που σφάζονται κάθε χρόνο για να γίνουν hamburgers ΔΕΝ έχουν κανένα δικαίωμα…

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ McLIBEL

Η κριτική ενάντια στα McDonald’s προέρχεται από πλήθος ανθρώπων και οργανώσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 η London Greenpeace συσπείρωσε γύρω της πολλές από αυτές τις ομάδες και πρότεινε τον εορτασμό μια ετήσιας παγκόσμιας ημέρας δράσης ενάντια στα McDonald’s. Αυτή η μέρα γιορτάζεται από τότε κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πικετοφορίες και διαδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο. Τα McDonald’s που ξοδεύουν μια περιουσία κάθε χρόνο για διαφήμιση, προσπαθούν να εκφοβίσουν με δικαστικές αγωγές αυτούς που βγαίνουν δημόσια και αγωνίζονται εναντίον της. Αρκετοί αγωνιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του δικαστηρίου. Αλλά η Helen Steel και ο Dave Morris, δύο υποστηρικτές της London Greenpeace υπερασπίσθηκαν τις απόψεις τους στο ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας κατηγορούμενοι από την McDonald’s για συκοφαντική δυσφήμιση (για το περιεχόμενο του κειμένου που διαβάζετε). Χωρίς νομική βοήθεια και δικηγόρους, η Helen και ο Morris έγιναν δικηγόροι του εαυτού τους. Tα Mc Donald’s με ένα πλήθος δικηγόρων επέβαλαν από νωρίς ένα κλίμα τρομοκρατίας ενώ προσπάθησαν να κουκουλώσουν την υπόθεση. Κατάφεραν έτσι να αποκρύψουν ένα πλήθος σημαντικών για την υπόθεση ντοκουμέντων. Προσπάθησαν ακόμη να δυσφημίσουν τους κατηγορούμενους στο σώμα των ενόρκων. Παρ’ όλα αυτά η Ηelen και ο Dave κατάφεραν να αποκρούσουν όλες τις κατηγορίες καθώς επίσης και να αντιστρέψουν το όλο κλίμα που επικρατούσε στρέφοντας το εναντίον των ΜcDonald’s. Οι πολέμιοι του γίγαντα των 30 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι ζωτικής σημασίας να σταθούμε όρθιοι και να μην υποκύψουμε στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία καθώς και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα στον ελεύθερο λόγο.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε εναντίον των πολυεθνικών και των ατόμων που έχουν τη δύναμη να εξουσιάζουν τις ζωές και τον πλανήτη μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Οι πολίτες μπορούν (και αρχίζουν να το κάνουν) να οργανωθούν και μαζί να παλέψουν για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους. Οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες οργανώνονται για να αντισταθούν στις πολυεθνικές και τις τράπεζες που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία. Μια πλειάδα ανθρώπων διαφόρων ιδεολογιών ενώνονται και ο αγώνας τους εξαπλώνεται παντού. Γιατί να μην συμμετέχεις και εσύ στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο;

Μίλησε σε φίλους και γνωστούς, σε συνάδελφους στην δουλειά σου για αυτό το κείμενο. Μπορείς να βγάλεις αντίγραφα από το κείμενο αυτό και να τα μοιράσεις όσο πιο πολύ μπορείς.

Στείλε αυτό το κείμενο και με e-mail σε ανθρώπους που θέλουν να το διαβάσουν.

Scroll to Top