Εγκρίνει την κατεδάφιση του εργοστασίου ενώ μιλάει για τη σωτηρία του!
Την ίδια στιγμή που ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης δηλώνει πως συμπαραστέκεται και χτυπάει φιλικά στην πλάτη τους εργαζόμενους της ΒΙΑΜΥΛ, ταυτόχρονα εγκρίνει το ξήλωμα της μονάδας και την παράδοσή του σε όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο οικόπεδό της.
«Το σώμα της ΒΙΑΜΥΛ είναι ακόμα ζωντανό και εσείς το κομματιάζετε και πουλάτε τα όργανά του, ανακυκλώνοντας ακόμα και τους εργαζόμενους που έχουν χτίσει παράγκα απ’ έξω ζητώντας την επαναλειτουργία της», δήλωσε ο οικολόγος νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων και την κατεδάφιση του εργοστασίου, στο σημερινό νομαρχιακό συμβούλιο.
«Ποια συμφέροντα εξασφάλισαν αυτή την πρωτοφανή σπουδή της νομαρχίας, που ανταποκρίθηκε, εξαφανίζοντας κάθε πιθανότητα να επαναλειτουργήσει η μονάδα;», κατέληξε. Αλλά η απάντηση ήταν η υπερψήφιση της κατεδάφισης από την πλειοψηφία.
Η ΒΙΑΜΥΛ είναι σήμερα μέλος της AMYLUM Group, πολυεθνικής Βελγικής καταγωγής. Η τελευταία πήρε πολλές φορές εξαίρεση περιβαλλοντικών όρων, δηλ. το δικαίωμα να βρωμάει ψημένο καλαμπόκι η Ανατολική Θεσσαλονίκη, για λόγους εργασιακούς κλπ και να μην επιβαρυνθεί το Group με κολοσσιαία κόστη υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.
Στα ίδια πλαίσια η εταιρεία ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ Φ.Α, εντός αστικού συγκροτήματος, διεθνής επιτυχία επίσης. Σαν “ευχαριστώ” της εταιρείας στη χειρονομία αυτή, ήρθε η …φυγή σε κράτη με φθηνότερα κοστολόγια, μαζί με άλλες επιχειρηματικές κινήσεις. Μην ξεχνάμε σε ποιο σύστημα ζούμε και για ποιον δουλεύει….
Θάπρεπε, λοιπόν, η εταιρεία αυτή ανταποδοτικώς, να παραχωρήσει το οικόπεδο τουλάχιστον στο δημόσιο, ως αντάλλαγμα για την περιβαλλοντική ζημιά που έκανε, και για τις “διευκολύνσεις” που για χρόνια είχε. Κάποια τμήματα των εγκαταστάσεων, θα μπορoύσαν να μείνουν σαν μνημεία της βιομηχανικής ιστορίας. Αντ’ αυτού θα μας πετάξει το Group κανα τερατούργημα, τύπου Carrefour πάλι.