Επιφυλασσόμαστε το κεφάλαιο “ΚΙΝΑ” να το ανοίξουμε εκτενώς. Συμβαίνουν πράματα και θάματα εκεί, τα περισσότερα όχι καλά, για μας. Πλούτος ολίγων θα πει “κοινωνικές διακρίσεις”, ανισότητα και κρυμμένη ταξική μιζέρια. Επίσης παραπέρα άστοχες κοινωνικές επιλογές και τελικά εμπλοκή με τον αδιέξοδο απάνθρωπο καπιταλισμό και την εκμετάλλευση. Το άρθρο αυτό αφιερώνεται (όπως και το …μελλοντικό ραπόρτο μας), στους ρομαντικούς Μαοϊκούς του 70, (που μας επιτιμούσαν για ..ρεβιζιονισμό, και μεις για … δικτατορική ουτοπία) στους -πόσους;- νεκρούς της Πολιτιστικής Επανάστασης και τους άλλους της γεμάτης πλατείας. Ένα μάθημα ακόμα ότι “και τα κόκκινα ευαγγέλια οδήγησαν στην εκμετάλλευση και στην κεφαλαιοκρατία”, γι’ αυτό πρέπει να το “ψάξουμε αλλιώς”. Τα καμώματα των Κινέζων vips, ανταγωνίζονται τα “σκανταλάκια” των δυτικών μπουρζουάδων και celebrities,
————————————————————————-
Η ΚΙΝΑ έχει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από κάθε άλλη χώρα πλην των ΗΠΑ, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών των μετοχών και των ακινήτων συνέβαλε στην αύξηση, με γεωμετρική πρόοδο, της περιουσίας μερικών εκ των πιο πλουσίων στη χώρα, σημειώνει ο ερευνητής Ρούπερτ Χούγκεβερφ.
Ο αριθμός των Κινέζων με περιουσίες ύψους 1 δισ δολαρίων ή/και μεγαλύτερες αυξήθηκε στους 108 από 15 πέρυσι, μια αύξηση με ρυθμό πολύ ταχύτερο από ό,τι στις δυτικές χώρες, αναφέρει ο ερευνητής στον «κατάλογο των πλουσίων» στην Κίνα για το 2007, στον οποίο κατατάσσονται οι 800 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ασιατική χώρα.
Ο μέσος όρος των περιουσιών των ανθρώπων που βρίσκονται στον κατάλογο διπλασιάσθηκε σε σχέση με πέρυσι, στα 562 εκατ. δολάρια.
«Υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Κίνας, καθώς στρέφουν τα βλέμματα στην υπανάπτυκτη και στο μεγαλύτερό της μέρος ανεξέλεγκτη ενδοχώρα», γράφει ο Χούγκεβερφ.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η 25χρονη Γιανγκ Χουιγιάν, μετά την δωρεά 17,5 δισ δολαρίων από τον πατέρα της, ο οποίος ασχολείται με αγοραπωλησίες ακινήτων, ανέφερε η έρευνα, η οποία καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με τον κατάλογο των Κινέζων πλουσίων που παρουσίασε το περιοδικό Forbes την Τρίτη.
Η δεύτερη πλουσιότερη στη χώρα, Ζανγκ Γιν, έπεσε μια θέση από πέρυσι παρά το ότι η περιουσία της τριπλασιάσθηκε στα 10 δισ δολάρια μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής των μετοχών της εταιρίας παραγωγής χάρτου Nine Dragons, το 75% της οποίας της ανήκει προσωπικά. Η Ζανγκ, η «πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα στον κόσμο», σύμφωνα με την έρευνα, συνεχίζει να διευρύνει το χάσμα από τις πλουσιότερες γυναίκες στην Δύση – εκ των οποίων ξεχωρίζουν η τηλεπαρουσιάστρια Όπρα Ουίνφρι, η ιδρύτρια του διαδικτυακού οίκου δημοπρασιών eBay Μάργκαρετ Ουίτμαν και η συγγραφέας της σειράς με πρωταγωνιστή το παιδί-μάγο Χάρι Πότερ, Τζ.Κ. Ρόλινγκ
Οι επτά από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα ασχολούνται εν μέρει ή πλήρως με τα ακίνητα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα έχει ως κινητήρια δύναμη τις κατασκευές και τη βιομηχανία.
Ο τρίτος στον κατάλογο είναι ο Ζου Ρονγκμάο, ιδιοκτήτης της Σιμάο, μιας εταιρίας ακινήτων, με περιουσία 7,5 δισ δολαρίων. Ο τέταρτος είναι ο Χουάνγκ Γκουανγκγιού, ιδρυτής της εταιρίας οικιακών ηλεκτρικών συσκευών GOME, με πλούτο που φθάνει τα 6 δισ δολάρια.
Πηγή: Καθημερινή, 10.10.2007
———————————————–
Παλιότερες αναφορές μας: http://ecology-salonika.gr/lib/?p=577
Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com