Ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικών τοξικών ουσιών από εργοστάσιο αλουµινίου στην Ουγγαρία. Συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί τρεις επαρχίες στην Ουγγαρία μία ημέρα μετά τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης από τις δεξαμενές του εργοστασίου αλουμινίου Αjkai Τimfoldgyar Ζrt που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ανάμεσα τους και ένα μωρό τριών μηνών, και να τραυματιστούν περίπου 120.
Σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τους κατοίκους καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της ζημίας.
Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 165 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης. Η τοξική κόκκινη λάσπη κατέκλυσε ταχύτατα τα γύρω χωριά, ενώ ειδικά στο Κολοντάρ, το ύψος της λάσπης ξεπέρασε σε µερικά σημεία τα δύο µέτρα.
Τα τοξικά λύματα από την παραγωγή αλουμινίου, σύμφωνα µε εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων στη Βιέννη, περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία που επιβαρύνουν πάρα πολύ το περιβάλλον.
Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουμινίου υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει ένα εκατομμύριο κυβικά µέτρα τοξικών λυμάτων, τα οποία αφότου έσπασαν ένα φράγμα και αναμείχθηκαν µε νερά από τις πλημμύρες µόλυναν ήδη τον παραπόταμο του Δούναβη, ποταμό Μαρτσάλ µε αποτέλεσμα να κινδυνεύει µε µόλυνση και ο ίδιος ο Δούναβης αλλά και ένας άλλος µεγάλος ποταμός, ο Ράµπα.
Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, οι εργασίες καθαρισμού της πλημμυρισμένης από την κόκκινη τοξική λάσπη περιοχής συνεχίζονται και σήμερα.
“Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται με τη συμμετοχή 500 ανθρώπων σήμερα, καθαρίζουμε τους δρόμους και τα σπίτια με μάνικες υψηλής πίεσης υπό την εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας…ο καθαρισμός των ποταμών συνεχίζεται από χθες”, δήλωσε η Τιμέα Πετρότσι, εκπρόσωπος της ουγγρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.
Η ίδια διευκρίνισε ότι τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τρεις και όχι έξι αγνοούμενους.
“Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, υπάρχουν τέσσερις νεκροί και τρεις αγνοούμενοι, 123 τραυματίες, 61 από τους οποίους νοσηλεύονται, κυρίως με εγκαύματα που προκλήθηκαν από την τοξική λάσπη”, είπε.
Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας προέβλεψε ότι η χώρα του θα αναγκαστεί να αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια σε επίπεδο τεχνικών μέσων και οικονομικών πόρων. Περιέγραψε τη διαρροή ως το χειρότερο χημικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας, εξηγώντας πως για να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει σε ολόκληρη τη μολυσμένη περιοχή να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους 2 εκατοστών.
Τα συνεργεία εκτάκτων αναγκών προσπαθούν να αποτρέψουν τη μόλυνση τεσσάρων ποταμών, ανάμεσά τους και του Δούναβη. Στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή ακόμη και σε άλλες έξι από τις χώρες που βρέχει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης.
«Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά και για την πιθανότητα (η λάσπη) να περάσει τα σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με Ούγγρους οικολόγους, στο εργοστάσιο αλουμινίου, το οποίο αποκρατικοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια, έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες συντήρησης. «Τώρα εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίντρικ των Φίλων της Γης. «Αποκλείεται να καθαριστούν αυτά τα χωριά. Κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει εκεί για τα επόμενα δέκα χρόνια».
Ο όμιλος MAL Zrt, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο επιμένει ότι βάσει των προδιαγραφών της Ε.Ε., η κόκκινη λάσπη δεν μπορεί να θεωρηθεί τοξικό απόβλητο και πως η καταστροφή δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ναυτεμπορική, TV MEGA