Βιωματικό σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς

«Εμβαθύνοντας στη μαθητοκεντρικότητα των περιβαλλοντικών σχεδίων εργασίας (project), με έμφαση στα προγράμματα αστικού πράσινου»

Έναρξη: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, 6-8μμ

στον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις», Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος

 H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ελληνικού παραρτήματος του Heinrich Böll Stiftung διοργανώνει το «Βιωματικό σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς: Εμβαθύνοντας στη μαθητοκεντρικότητα των περιβαλλοντικών σχεδίων εργασίας (project), με έμφαση στα προγράμματα αστικού πράσινου», που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2013. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις», Πτολεμαίων 29Α, από τις 6μμ έως τις 8 μμ. Οι επόμενες συναντήσεις θα γίνονται κάθε βδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα. Τον κύριο συντονισμό και την εμψύχωση θα έχει ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας/Οικολογίας, σε συνεργασία και με άλλα μέλη της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί από πέρυσι στο «Οικόπολις», ενώ την επιστημονική επίβλεψη θα έχει ο Καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Αλέκος Γεωργόπουλος.

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς (εν ενεργεία και άνεργους), αλλά και μέλη Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και στόχο έχει να δείξει πως μπορεί να διεξαχθεί καλύτερα, πιο δημοκρατικά, πιο ελεύθερα και πιο μαθητοκεντρικά ένα σχέδιο εργασίας (project) για την προστασία της φύσης και της ποιότητας ζωής. Εξαρχής, το συγκεκριμένο project θα πάρει σάρκα και οστά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα εργαστούν σε επιμέρους ομάδες. Οι ομάδες των συμμετεχόντων θα συναντιούνται κάθε Πέμπτη απόγευμα με τους συντονιστές (ομάδα εμψύχωσης) του σεμιναρίου, ώστε να συζητώνται οι βασικές επιλογές και τα προβλήματα που ανακύπτουν, να οργανώνονται οι μελλοντικές δράσεις και να δηλώνονται οι ανάγκες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και εμβάθυνσης. Η ομάδα εμψύχωσης θα παρέχει διάφορα ερεθίσματα σε σχέση π.χ. με τα εναπομείναντα ρέματα στην πόλη, τα πρώην στρατόπεδα, το περιαστικό δάσος Σέϊχ-Σου και άλλα στοιχεία που συνθέτουν τη “Φύση” μέσα στην πόλη. Όπως επίσης και ερεθίσματα για τις σχέσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης με τη φύση της πόλης, για τις αυταρχικού ή δημοκρατικού τύπου αποφάσεις για την τύχη των πράσινων και ελεύθερων χώρων, για το ρόλο της “γειτονιάς” και των κοινωνικών σχέσεων.

Τόσο τα μέλη της «ομάδας εμψύχωσης» όσο και ο ίδιος ο Κοινωνικός Χώρος «Οικόπολις» μπορούν να αποτελέσουν «καταλύτες επικοινωνίας» των συμμετεχόντων με μια πλειάδα περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών της πόλης μας, ενώ έχει εξασφαλιστεί και η συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθέριου – Κορδελιού & Βερτίσκου.

Στο σεμινάριο μπορούν να γίνουν δεκτοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και μέλη Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, σε 15-20 θέσεις, για τις οποίες θα υπάρχει το συμβολικό αντίτιμο των 15 ευρώ. Επίσης προβλέπονται 5 επιπλέον θέσεις για άνεργους εκπαιδευτικούς, χωρίς καθόλου αντίτιμο. Προηγούμενη ενασχόληση με προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δεν είναι απαραίτητη, αλλά θα εμπλουτίσει το διάλογο που θα διεξαχθεί εντός του σεμιναρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση ecologicalthess@gmail.com, μαζί με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο να αναγράφεται οπωσδήποτε και τηλέφωνο επικοινωνίας. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις προβλεπόμενες θέσεις θα γίνει επιλογή με βάση τα βιογραφικά σημειώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σοφία Κυπριανίδου και Γιώργος Μπλιώνης, 2310-222503.

Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του «Οικόπολις»

Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο με στόχο τη «συγκρότηση μιας συλλογικότητας που θα συνεργαστεί πιο στενά για την προώθηση του εθελοντισμού, της αυτό-μόρφωσης και της προσωπικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ένα πρώτο κύτταρο, που μέσα από τη δική του αυτόνομη ανάπτυξη μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια εκπαιδευτική οικολογική κοινότητα με πολύπλευρη δράση, με σεμινάρια, μαθήματα και παρουσιάσεις σε σχολεία». Θέλουμε να εμβαθύνουμε σε έννοιες όπως ο μαθητοκεντρισμός, η βιωματικότητα, η μη-κατευθυντικότητα. Θέλουμε να συνεργαστούμε δημοκρατικά, συλλογικά, με αμοιβαιότητα. Να πειραματιστούμε με διαφορετικές εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, με στόχο να μιλήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, αλλά και να δραστηριοποιηθούμε για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του. Για να δείξουμε τις κοινωνικές διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης και τη σύνδεσή της με την κοινωνική κρίση, το έλλειμμα δημοκρατίας, την άνοδο του αυταρχισμού, του φασισμού και του ρατσισμού. Για να αναδείξουμε τις αξίες της μη-βίαιης επικοινωνίας και δράσης.

Εκτός από το «Βιωματικό σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς», σκοπεύουμε να εργαστούμε αυτή τη χρονιά, σε αρκετά επίπεδα:

–        Συνεργασία με το ΚΠΕ Ελευθέριου – Κορδελιού & Βερτίσκου και τους Υπεύθυνους Π.Ε. Α’θμιας και Β’θμιας, ώστε να παρέχουμε βοήθεια σε σχολεία και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με  προγράμματα ΠΕ, σχετικά με παρεμφερή θέματα. Η βοήθεια αυτή μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως πληροφορίες, διαλέξεις σε σχολεία, καθοδηγούμενες περιηγήσεις σε ρέματα, στρατόπεδα και περιαστικά δάση.

–        Προώθηση μιας πιο δημοκρατικής και συμμετοχικής μορφής ΠΕ, με οργάνωση εκδηλώσεων – ομιλιών, βιωματικών σεμιναρίων, δράσεων αλληλο-ενημέρωσης.

–        Εργασία αυτο-βελτίωσης και ομαδικότητας, με συναντήσεις ανασκόπησης της λειτουργίας της ίδιας της ομάδας και των σχέσεων που αναπτύσσονται εντός της, με τη βοήθεια μελών που έχουν ήδη εμπειρία στη βιωματική μη-κατευθυντικότητα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top