Έκρηξη θανάτων από αμίαντο. «Ανοχύρωτα» σπίτια και σχολεία

Αύξηση των θανάτων από κακόηθες μεσοθηλίωμα, τον καρκίνο που οφείλεται στον αμίαντο, καταγράφει η πρώτη έρευνα σε βάθος εικοσαετίας (1983-2003) που έγινε στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. «Το πρόβλημα του αμιάντου είναι υπαρκτό» αναφέρουν οι ειδικοί. Και προσθέτουν ότι μπορεί η χρήση του να απαγορεύτηκε το 2005, οι συνέπειές του όμως θα μας απασχολούν αρκετά χρόνια ακόμη.

Oι επιστήμονες άντλησαν δεδομένα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τους θανάτους από μεσοθηλίωμα. Από την έρευνά τους προκύπτει ότι οι θάνατοι την τριετία 1983-1985 ήταν 9 και την τριετία 2001-2003 εκτινάχθηκαν στους 53! Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως τη 15ετία 1983-1998 οι θάνατοι ήταν 113, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια, από το ΄99 έως το 2003 ήταν 110.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας, η «επαγρύπνηση και η βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων συνέβαλαν ώστε τώρα να αποκαλύπτονται κρούσματα που παλαιότερα δεν ήμασταν σε θέση να διαγνώσουμε και, άρα, να εμφανίζεται αυτή η αύξηση. Ο αυξημένος αριθμός όμως ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι τώρα φαίνονται οι συνέπειες από τη χρήση του αμιάντου. Κι αυτό διότι η νόσος εκδηλώνεται έπειτα από 15 έως 60 έτη από την αρχική έκθεση στον αμίαντο».

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ακόμη αύξηση θανάτων σε επαγγελματικές ομάδες που δεν έχουν άμεση επαφή με τον αμίαντο, όπως επιχειρηματιών, υπαλλήλων, οδηγών αλλά και όσων δηλώνουν ως επάγγελμα οικιακά… «Μπορεί ένας από τους ασθενείς που είχε δηλώσει ως επάγγελμα ιδιωτικός υπάλληλος να ήταν στην πραγματικότητα υδραυλικός και να είχε εκτεθεί σε αμίαντο. Ή μία γυναίκα που δήλωνε οικιακά να είχε εργαστεί παλαιότερα σε εργοστάσιο που χρησιμοποιούσε αμίαντο» εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης.

Η αμιάντωση

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι οι συνέπειες από τον αμίαντο δεν είναι μόνο το κακόηθες μεσοθηλίωμα, αλλά και μία ακόμη ασθένεια των πνευμόνων, η αμιάντωση. «Η αμιάντωση δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Όλες οι γενιές θα την βρίσκουν μπροστά τους διότι η εισπνοή μίας και μόνο ίνας αμιάντου μπορεί να προκαλέσει αμιάντωση» αναφέρει ο πνευμονολόγος- διευθυντής στη Μονάδα Επαγγελματικών Νόσων και Φυματίωσης του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Μιχάλης Πατενταλάκης.
«Ανοχύρωτα» σπίτια και σχολεία ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ του αμιάντου ζουν στην Ελλάδα εκατοντάδες οικογένειες, αφού όπως αποδεικνύεται οι εργασίες αποξήλωσης του αμιάντου από «καρκινογόνους» οικισμούς προχωρούν με αργούς ρυθμούς.Ενδεικτικό είναι ότι αμίαντος είχε χρησιμοποιηθεί σε εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ στη Λαμία, τη Νάουσα, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα. Στην περίπτωση της Νάουσας, ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των στεγών αμιάντου στον οικισμό «Πανόραμα», που αφορά 17 οικοδομές με 135 διαμερίσματα, προκηρύχθηκε μόλις την περασμένη Άνοιξη, παρ΄ όλο που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν εδώ και χρόνια. «Από το 2000 που είμαι πρόεδρος στον σύλλογο του οικισμού χρόνια παλεύουμε για να φύγει ο αμίαντος», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελισάβετ Λίγγου.Σε ό,τι αφορά τα σχολεία με αμίαντο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων έως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε απομακρυνθεί ο αμίαντος από 400 Σχολεία σε σύνολο 740 σχολείων που υπάρχουν στοιχεία αμιάντου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071005&nid=6226647&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top