Απογοήτευση για την Κορώνεια

Επίσκεψη του Μ. Τρεμόπουλου σε Φορέα και Έπαρχο Λαγκαδά

Το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Κορώνειας, Βόλβης & Μακεδονικών Τεμπών στο Λαγκαδά επισκέφτηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στελέχη του Φορέα έκαναν αναλυτική παρουσίαση για την κατάσταση της περιοχής και της λειτουργίας του ίδιου του Φορέα, ενώ ο ίδιος παρουσίασε τις θέσεις της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης».

Ακολούθησε συνάντηση του Μ. Τρεμόπουλου με την Έπαρχο Λαγκαδά, Π. Καλαϊτζή, στο Επαρχείο Λαγκαδά και εγκάρδια συζήτηση, κατά την οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων σε σημεία κριτικής για την παρούσα κατάσταση, αλλά και σε προτάσεις για μια άλλη προοπτική για την περιοχή.

Ο Μ. Τρεμόπουλος συνοδευόταν από τους τοπικούς υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» Δέσποινα Παυλίδου, Στέλιο Αβέστα, Χρήστο Ματσαρόκα και είχε συνάντηση με ενεργούς πολίτες για κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των επαφών αυτών δεν ήταν μόνο η διαπίστωση ότι η στάθμη της λίμνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά και ότι είναι εμφανείς οι ανησυχίες για το μέλλον του master plan και για την πολύ πιθανή επιβολή προστίμου από πλευράς Ε.Ε., καθώς κανένα από τα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής έργα δεν έχουν προχωρήσει.

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Εδώ και ένα χρόνο είχαμε προειδοποιήσει τοπικούς και κυβερνητικούς φορείς για το επικείμενο φιάσκο του Σχεδίου Σωτηρίας της Κορώνειας. Μάλιστα διαπιστώθηκαν και ποινικές ευθύνες, μετά από δικές μας καταγγελίες. Ωστόσο, όλοι προσποιήθηκαν ότι όλα πάνε καλά! Σήμερα διαπιστώνουμε όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμμιά ιδιαίτερη βελτίωση της κατάστασης, αλλά και ότι πολλαπλές παραλείψεις ευθύνονται για την απειλή της χώρας μας με νέο πρόστιμο! Έγκαιρα είχαμε προτείνει την εκ νέου διαπραγμάτευση του Σχεδίου Σωτηρίας με τις ευρωπαϊκές αρχές και την αναμόρφωση της εφαρμογής του υπό νέα διοικητική διαχείριση, ως τη μόνη λύση για να σωθούν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι. Το Σχέδιο Σωτηρίας έπρεπε να πάρει τη μορφή ενός εθνικής προτεραιότητας προγράμματος, το οποίο να αποτελούσε πρότυπο και για άλλες περιβαλλοντικά προβληματικές περιοχές της Ελλάδας. Δεν εισακουστήκαμε. Είναι στο χέρι των συμπολιτών μας τώρα να κρίνουν και να αποδώσουν τις αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ, ΒΟΛΒΗΣ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ

1)       Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Φορέα στον τομέα της επόπτευσης της προστατευόμενης περιοχής. Ο Φορέας διενεργεί περιπολίες καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, αλλά η έλλειψη νομικής πρόβλεψης π.χ. για την αναζήτηση στοιχείων ώστε να είναι πλήρης μία καταγγελία δημιουργεί προβλήματα στην άμεση καταστολή παράνομων περιστατικών.

2)       Άμεση μετατροπή των ΚΥΑ προστατευόμενων περιοχών σε ΠΔ για ισχυρότερη προστασία και για να γίνεται ομαλά η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

3)       Ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου του Φορέα μέσω της δημιουργίας ενός κοινού πρωτοκόλλου παρακολούθησης το οποίο θα είναι δεσμευτικό ως προς την τήρησή του από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ο Φορέας θα πρέπει να ελέγχει την εφαρμογή του.

4)       Άμεση έγκριση του κανονισμού διοίκησης και λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής και ενεργοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου (το οποίο διευθετεί όλες τις χρήσεις – δραστηριότητες εντός της περιοχής).

5)       Θεσμοθέτηση της συμμετοχής του Φορέα σε κλιμάκια ελέγχου της προστατευόμενης περιοχής αναφορικά με τον έλεγχο των βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων, της λειτουργίας του ΧΥΤΑ κλπ.

6)       Συμμετοχή του Φορέα στο σχεδιασμό των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν στην περιοχή ευθύνης του για αποφυγή αστοχιών στις επιλέξιμες δράσεις που μπορεί να μην προβλέπονται στις επιτρεπόμενες χρήσεις βάσει της ΚΥΑ ή να απειλούν το οικοσύστημα (παράδειγμα είναι η συμμετοχή στο σχεδιασμό των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων).

7)       Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού του Φορέα κεντρικά από το ΥΠΕΚΑ για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των οδηγιών 92/43 και 79/409 (πλέον 147/2009).

8)       Θέσπιση δραστηριοτήτων προβολής του Φορέα και του νομικού πλαισίου προστασίας κεντρικά από το ΥΠΕΚΑ μέσω στοχευμένων συναντήσεων με ομάδες πληθυσμού

9)       Άμεση εφαρμογή μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού

10)   Άμεση κατασκευή όλων των βιολογικών καθαρισμών των οικισμών εντός της Μυγδονίας λεκάνης

11)   Εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να μην μετατραπεί ο Φορέας σε αυστηρή δημόσια διοικητική δομή, αλλά να διατηρήσει τον ευέλικτο χαρακτήρα του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top