«Ρωγμές» από ακροδεξιό σεισμό

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος της Αυστρίας μετά τον σεισμό που προκάλεσε η άνοδος των δύο κομμάτων της ακροδεξιάς, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού προμηνύονται μάλλον περίπλοκες.

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με ένα συνολικό ποσοστό που φτάνει πλέον το 29% -καθώς ο Γεργκ Χάιντερ κατάφερε στη γραμμή του τερματισμού να ξεπεράσει και τους Πράσινους συγκεντρώνοντας 11%-, τα ακροδεξιά κόμματα Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας (ΒΖΟ, Χάιντερ) και Κόμμα Ελευθερίας (FPO, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε) τρέφουν τώρα κυβερνητικές φιλοδοξίες.

Και παρά την εχθρότητα μεταξύ των δύο αρχηγών τους, ο Χάιντερ δείχνει να μην αποκλείει πια το ενδεχόμενο της διμερούς συνεργασίας. Από την πλευρά του ο Στράχε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να γίνει καγκελάριος, ενώ και οι δύο κάνουν παραλλήλως ανοίγματα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, που έζησαν τη μεγαλύτερη εκλογική πανωλεθρία στην Ιστορία τους. Ισως όμως λογαριάζουν χωρίς τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) που, αν και έχασαν σημαντικό αριθμό εδρών, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν τόσο μεγάλες υποχωρήσεις.

Ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Βέρνερ Φέιμαν αποκλείει συνεργασία με τους ακροδεξιούς και έχει το βλέμμα στραμμένο στο OVP, που ήδη προχωρά σε εσωτερικές ανακατατάξεις για να διευκολύνει, όπως φαίνεται, τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο αρχηγός του Βίλχελμ Μόλτερερ ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του προτείνοντας ως διάδοχό του τον απερχόμενο υπουργό Γεωργίας Γιόζεφ Προλ. Η αλλαγή ηγεσίας στους Συντηρητικούς ερμηνεύεται ευρέως ως ένδειξη της δρομολογούμενης επιστροφής του μεγάλου συνασπισμού SPO-OVP. Κι αυτό γιατί ο Φέιμαν είχε τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα δεχόταν την επανάληψη του εγχειρήματος εφόσον το OVP άλλαζε αρχηγό. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές περιμένουν μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού το υψηλό ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων θα συνεχίσει να προβληματίζει πολλούς, εντός κι εκτός Αυστρίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η Αυστρία να «διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην Ε.Ε.», η οποία το 1996 είχε επιβάλει διπλωματικές κυρώσεις στη Βιέννη λόγω της συμμετοχής του Χάιντερ στην κυβέρνηση. Με ανησυχία παρακολουθεί, τέλος, τις εξελίξεις το Ισραήλ, βλέποντας «την άνοδο στοιχείων που ευνοούν την ξενοφοβία, την άρνηση του Ολοκαυτώματος και τις σχέσεις με τους νεο-ναζί».

(Πηγές: Ασ. Πρες – Γαλλικό – ΑΠΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 30/09/2008)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top