Το ζητά η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» και χαιρετίζει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης
Η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία -Αλληλεγγύη» καλωσορίζει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, που διέταξε προκαταρκτική εξέταση, όπως και τη διοικητική διαδικασία που ξεκίνησε ο Δασάρχης Πολυγύρου για την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, σχετικά με το ζήτημα του συγκροτήματος από βίλες που επιμένει να κατασκευάσει το «Πόρτο Καρράς» σε παράκτιο δάσος της Σιθωνίας.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ για αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο και να κλείσει το θέμα από το υπουργείο. Σκοπεύουμε να το θέσουμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας».
Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού (4/8), νομιμοποιήθηκε η άδεια 199/2010, με την οποία ο ιδιοκτήτης της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» Κ. Στέγγος θέλει να κατασκευάσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων. Στη νομιμοποίηση αυτή προέβη το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Χαλκιδικής, με απόφαση με την οποία ανακαλείται η απόφαση της Πολεοδομίας Πολυγύρου βάσει της οποίας ανακλήθηκε η παράνομη οικοδομική άδεια 199/2010. Παραβλέφθηκε, βέβαια, η παραπομπή του υπάλληλου που εξέδωσε την άδεια το 2010 και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης! Ο πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ, Ι. Λανταβός, τυγχάνει και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Μακεδονίας στον νομό Χαλκιδικής. Ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «παρασκηνιακές ενέργειες».
Το σκάνδαλο με τις βίλες του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική κρατάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από τότε, ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος προσπαθεί να χτίσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων. Γι’ αυτό τον λόγο κατατέθηκε η γνωστή (ν)τροπολογία Πάχτα, που προκάλεσε το αντίστοιχο σκάνδαλο, στις αρχές του Γενάρη του 2004. Η (ν)τροπολογία κατατέθηκε από τον Χ. Πάχτα προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το δάσος των 17.630 στρεμμάτων και ν’ ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησής του. Το δάσος αυτό είχε δοθεί στον Καρρά το 1968 από τη χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987. Έτσι, ο αποχαρακτηρισμός του δάσους έπαψε να ισχύει. Οι Κ. Στέγγος και Β. Βασιλάκης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της εταιρίας, κατόρθωσαν τον Σεπτέμβρη του 2010 να εκδώσουν την οικοδομική άδεια 199 για την κατασκευή των 586 βιλών. Στην παράνομη αυτή ενέργεια βοήθησαν ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και νυν δήμαρχος Πολυγύρου Α. Ζωγράφος και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευ. Θεοχαρίδης (συνταξιούχος πλέον).
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη γνωμοδότηση 164 του 2003, είχε αποφανθεί ότι δεν ισχύει πλέον η σύμβαση Καρρά-χούντας. Και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, έχει ήδη παραπέμψει ως κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευάγγελο Θεοχαρίδη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» και πρώην Νομάρχη Χαλκιδικής Βασίλειο Βασιλάκη, κρίνοντας ότι η οικοδομική άδεια 199/2010 είναι παράνομη. Ο πρώτος παραπέμφθηκε με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία στις πράξεις του πρώτου. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε στη γνωμοδότηση 164/2003 του ΝΣΚ, έχει δε οριστεί ως δικάσιμος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η 11η Απρίλη 2016.
Υπενθυμίζεται ότι ως το 2009, ο Κ. Στέγγος πήγε 9 φορές σε δίκη τον Μ. Τρεμόπουλο και τους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους Σιθωνίας, Τ. Τζίμο και Στ. Χαραλαμπίδη, ζητώντας την καταδίκη τους για συκοφαντική δυσφήμιση των εταιρειών του για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπάρξει κανένα καταδικαστικό αποτέλεσμα. Οι συνεχείς αυτές δίκες χαρακτηρίστηκαν και ως ιδιότυπη «ομηρία».