Να αλλάξει ο σχεδιασμός του παραλιακού πάρκου
Οι Θεσσαλονικείς έπαθαν σοκ από την εικόνα καταστροφής των δέντρων στην παραλία. Ακόμη και οι οικολόγοι δεν το περίμεναν, που είχαν εκφράσει έγκαιρα την κριτική τους για τα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας: πολύ τσιμέντο, λίγα δέντρα, «Λουδοβίκεια» αισθητική (υπερβολικά τεχνητοποιημένο και επιτηδευμένο αρχιτεκτονικά περιβάλλον), σε αντίθεση με μια οικολογική προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει την περιοχή ως ενιαίο οικοσύστημα και θα λαμβάνει υπόψη ιστορικά χαρακτηριστικά, όπως οι εκβολές χειμάρρων.
Οι οικολόγοι είχαν βρει, μάλιστα, υποστήριξη και από την παράταξη Μπουτάρη όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση, όλα ξεχάστηκαν και το έργο προχωρά στη δεύτερη φάση του, χωρίς ίχνος διαβούλευσης και αναδιαμόρφωσης. Έτσι, όχι μόνο συνεχίζονται τα έργα στο ίδιο γνωστό Παπαγεωργοπούλειο μοτίβο (συντριβάνια, λόφοι, ελαιώνες, υδατική και ενεργειακή σπατάλη), όχι μόνο το τσιμέντο είναι περισσότερο από το πράσινο (από τα 43.2 εκατ. ευρώ του έργου, μόνο τα 2,2 εκατ. προορίζονται για έργα πρασίνου), αλλά αποψιλώνεται και όλη η προϋπάρχουσα βλάστηση.
«Αν τα σημερινά δεδομένα δεν ταιριάζουν στις μελέτες, τόσο το χειρότερο για τα δεδομένα», λέει ο νόμος του Μέρφυ. Μόνο που εδώ πρόκειται για την ποιότητα της ζωής όλων.
Σύμφωνα με την αυτοψία δασολόγων του σωματείου “Φίλοι του Πράσινου”, στις τρεις αλέες της περιοχής του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου κόπηκαν 72 δέντρα (κυρίως ασημόλευκες) 30-40 ετών, σε καλή φυσική κατάσταση. Τα δέντρα αυτά είχαν ήδη διαμορφώσει μια οικεία στους Θεσσαλονικείς δασική συστάδα, που παρείχε σκιά και δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε άμεση συνάφεια με τα γειτονικά πάρκα έως τη ΧΑΝΘ. Η περιοχή αυτή είχε πολλά θετικά χαρακτηριστικά και δεν χρειαζόταν να καταστραφεί και να αντικατασταθεί από πανάκριβες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα παρέχουν τις ίδιες ωφέλειες. Ακόμη κι αν τα δέντρα αντικατασταθούν, θα προσφέρουν το ίδιο οξυγόνο μόνο μετά από δυο δεκαετίες. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές, με φυτοφράχτες και αναρριχώμενα, που επίσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν.
Απαιτούμε:
– Να μην κοπούν άλλα υγιή δέντρα και φυτοφράχτες
– Να γίνει τώρα δημόσια διαβούλευση για τα περιθώρια αλλαγών στο σχεδιασμό
– Να δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του Δήμου για τις αναπλάσεις πρασίνου, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου, για την απομάκρυνση της ΔΕΘ και τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο.
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης