Οι πάγοι λιώνουν και αυτοί ακόμα σκέφτονται “θετικά” και “οικονομικά”

Eμείς τι να πούμε, σαν σύνταξη; Ένα μόνο! Ό,τι συμβαίνει οφείλεται σε συσσωρευτικές περιβαλλοντικές ζημιές των δεκαετιών 70-80. Φανταστείτε τις ζημιές του 2010!!!
——————————————————————————————–
planhths.bmpΤο άρθρο

Η συντομότερη εμπορική οδός από την Ευρώπη προς την Ασία, το βορειοδυτικό πέρασμα του Ατλαντικού προς τον Ειρηνικό Ωκεανό στην Αρκτική, δεν καλύπτεται πλέον από πάγους και έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι προσπελάσιμη για πλοία.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), που έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που προκαλούν έντονες ανησυχίες για την ταχύτητα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Πλήρως πλεύσιμο»Το βορειοδυτικό πέρασμα είναι μια από τις πιο θρυλικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο, αφού συντομεύει τη διαδρομή μεταξύ Ευρώπης – Ασίας μέσω της καναδικής Αρκτικής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια σημαντική συρρίκνωση των πάγων που καλύπτουν την περιοχή, αλλά αυτή τη χρονιά ήταν ακραία, σύμφωνα με την ESA, που επισήμανε ότι η νέα κατάσταση καθιστά το πέρασμα «πλήρως πλεύσιμο» για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο δορυφορικός έλεγχος της περιοχής το 1978.

Το βορειοδυτικό πέρασμα θα καταστήσει το ταξίδι 4.000 μίλια πιο σύντομο για τα σκάφη που ταξιδεύουν μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν το κανάλι του Παναμά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το λιώσιμο των πάγων που θα επέτρεπε το άνοιγμα του βορειοδυτικού περάσματος θα μπορούσε να συμβεί από το 2012 ως το 2080. Βλέπουμε την παγοκάλυψη στην περιοχή να έχει πέσει σε 3 εκατ. τετραγωνικά χλμ., έκταση που είναι 1 εκατ. τετραγωνικά χλμ. λιγότερα από τα προηγούμενα ελάχιστα του 2005 και του 2006» ανέφερε ο Τούνταλ Πέντερσεν από το Διαστημικό Κέντρο της Δανίας.

«Εχει υπάρξει μια μείωση στην παγοκάλυψη τα τελευταία 10 χρόνια 100.000 τετραγωνικών χλμ. κατά μέσο όρο τον χρόνο, έτσι μια πτώση 1 εκατ. τετραγωνικών χλμ. μέσα σε ένα έτος είναι ακραία» πρόσθεσε ο ίδιος.

πηγή:  imerisia.gr

http://www.taiga.net/acia/finding06.html

1 σκέψη για το “Οι πάγοι λιώνουν και αυτοί ακόμα σκέφτονται “θετικά” και “οικονομικά””

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top