ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Αναβάλλεται για την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη η δίκη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων στις ευρωεκλογές, νομαρχιακού συμβούλου και ιδρυτικό στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρεμόπουλου και των δημοτικών συμβούλων Σιθωνίας Χαλκιδικής Τάσου Τζίμο και Στέλιου Χαραλαμπίδη μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγου για συκοφαντική δυσφήμηση των ανώνυμων εταιρειών του.
Σημειώνουμε ότι τον Ιανουάριο ακολουθούν και άλλες δίκες κατά στελεχών των Οικολόγων Πράσινων και της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά για την υπόθεση της προστασίας του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή που τα δάση και οι προστατευόμενες με νόμους περιοχές παραμένουν απροστάτευτα, κλιμακώνεται η επίθεση ποικιλώνυμων οικονομικών συμφερόντων κατά στελεχών του οικολογικού κινήματος τα οποία προσπαθούν να υπερασπιστούν το δάσος, το οξυγόνο, τη φύση και την ποιότητα της ζωής μας. Τα οικονομικά αυτά συμφέροντα ενθαρρύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης η οποία έχει εγκαταλείψει χωρίς προστασία τις –προστατευόμενες υποτίθεται- περιοχές των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 στη χώρα μας.
Δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί σε όλες τις περιοχές Φορείς Διαχείρισης που προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η χρηματοδότηση των μέτρων προστασίας έχει παγώσει, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει και με βαρύτατο πρόστιμο από την Ε.Ε. για την εγκατάλειψη του Θαλάσσιου Πάρκου της Ζακύνθου, όπου οργιάζει η αυθαιρεσία, ενώ οι φύλακες του πάρκου παραμένουν επί χρόνια απλήρωτοι.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Σιθωνίας κατηγορούνται διότι ήταν μεταξύ εκείνων που αποκάλυψαν ότι η διαβόητη τροπολογία Πάχτα (Ιανουάριος 2004) σκοπό είχε να νομιμοποιήσει την παράνομη ανέγερση οικισμού μέσα σε προστατευόμενο δάσος από την εταιρεία του μηνυτή. Ειδικότερα ο Μ. Τρεμόπουλος (επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων στις Ευρωεκλογές του 2004) είχε αναφερθεί σε «διακομματική εμπλοκή» και «προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων» από την πλευρά του Στέγγου.
Το μη νόμιμο των ενεργειών που έγιναν συνομολογήθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) με τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών τους βουλευτές που είχαν υποβάλει τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Η διαπλοκή αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα στη χώρα μας. Και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η μεν σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με νομοθετικές ρυθμίσεις, η δε αξιωματική αντιπολίτευση δημιούργησε «επιτροπή ελέγχου διαφάνειας».
Οι μηνυθέντες δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: Υποστήριξαν ότι τα συλλογικά αγαθά του τόπου μας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο μυστικών διακανονισμών μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον των επόμενων γενεών προς χάριν κοντόφθαλμων κερδοσκοπικών σκοπιμοτήτων. Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που είχαν υπηρετούσε την προάσπιση της διαφάνειας στις διαδικασίες διαχείρισης των δασικών εκτάσεων και της δημόσιας γης.
Η δικαστική δίωξη στελεχών της αυτοδιοίκησης επειδή εξέφρασαν αξιολογικές κρίσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στρέφεται ουσιαστικά κατά του δικαιώματος της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης απόψεων που δεν συνδιαλέγονται με την διαχείριση της εξουσίας αλλά και του δημόσιου ελέγχου της.
Όχι στην ποινικοποίηση του αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος!
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων