Απαντήσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου στη στήλη των ΝΕΩΝ «20 ερωτήσεις»
1 Οικονομικό – πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Βατοπεδίου;
Σαφέστατα και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως «αναπτύχθηκε» η χώρα, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος και προς όφελος των πολυποίκιλων συμφερόντων.
2 Και με περιβαλλοντικές διαστάσεις;
Βεβαίως και αποτελεί και ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο, ακριβώς γιατί οι περισσότερες από τις εκτάσεις που «ανταλλάσσονται» είναι ιδιαίτερου οικολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
3 Θα συμπαρασύρει και άλλους υπουργούς;
Το συμφωνικό αυτό έργο έχει και συνθέτη και μαέστρο. Μέχρι στιγμής την έχει πληρώσει ο φλαουτίστας και δαχτυλοδείχνεται το δεξιό τρομπόνι. Το κοινό έχει αρχίσει να αποχωρεί και πιθανό να αναζητήσει νέα ορχήστρα ή ακόμη και άλλο έργο.
4. Σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών, κρατικών υπαλλήλων, και…
Αποδείχτηκε σαφώς η αναξιοπιστία των πολιτικών και η ανικανότητά τους να υπερασπιστούν ένα περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στο δημόσιο. Αποδείχτηκε και η ανεπάρκεια γνωμοδοτικών και εκτιμητικών σωμάτων να υπηρετήσουν το θεσμικό τους ρόλο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, που έκαναν την υποεκτίμηση των ακινήτων, τη μεθόδευση των ανταλλαγών, τις παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου αστικών ακίνητων μεγάλης αξίας, σε ανταλλαγή με υγρότοπους, βοσκοτόπια κτλ, έχουν προφανώς τη δική τους ευθύνη, μια και συνειδητά υπηρετούν όλες τις εξουσίες, που έχουν ανάγκη τα ασπόνδυλα.
5 Μονή Βατοπεδίου με τους «διάσημους» προσκυνητές και φίλους που θέλουν μόνο να «σώσουν την ψυχή τους»;
Είναι πια σαφές πως το ζήτημα της μονής Βατοπεδίου αποκάλυψε το μέγεθος της διαφθοράς που διαχέεται στο κοινωνικό σώμα διότι πολιτικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι εμπλέκονται σε επιλήψιμες οικονομικές σχέσεις με σκοπό τα αμοιβαία οφέλη και εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων.
6 Και οι υποσχέσεις των μοναχών για υπακοή, παρθενία, ακτημοσύνη;
Υποτίθεται ότι πίσω από αυτές τις τρεις αρχές ζωής, που υπόσχεται ο μοναχός στην κουρά κρύβεται η θανάτωση του εγώ και η βεβαιότητα ότι είμαστε πάροικοι στον κόσμο αυτό. Αποδεικνύεται όμως ότι κάποιοι όχι μόνο δεν τηρούν την επιταγή «μη μεριμνήσετε εις την αύριον» αλλά βουλιάζουν στις ματαιότητες της ζωής, συχνά σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος.
7 Οι γνωματεύσεις για τα ακίνητα εκδίδονταν με πολιτική εντολή;
Είναι γνωστό ότι οι γνωματεύσεις όχι μόνο βγαίνουν με πολιτική εντολή αλλά πρέπει και να υπογραφούν από στέλεχος της κυβέρνησης. Βλέπουμε τώρα που γενικεύτηκε η κατακραυγή πως οι ευθύνες είναι σαφώς πολιτικές. Όπως πολιτική είναι και η εκτίμηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες «παραπλάνησαν» τους υπουργούς.
8 Ιθύνων νους της υπόθεσης ο ηγούμενος;
Μάλλον ξεκίνησε να αξιοποιήσει τις θεωρούμενες ως ιδιοκτησίες της μονής και πολιτικοί αετονύχηδες του υπέδειξαν δρόμους ολισθηρούς αλλά συμφέροντες για όλους τους εμπλεκόμενους.
9 Κίνηση ουσίας, ή επικοινωνιακό τρικ η παραχώρηση των χρημάτων και των τίτλων κυριότητας των ακινήτων σε συμβολαιογράφο;
Και τα δύο. Φανερή η μέριμνά τους για το πώς θα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
10 Μεζονέτες σε οικόπεδα της Θεσσαλονίκης που προορίζονταν για σχολεία και παιδικές χαρές;
Γνωρίζουμε ότι είχαν δοθεί 81 οικόπεδα του δημοσίου που προορίζονταν για σχολεία, παιδικές χαρές κτλ περίπου στο 1/5 της αξίας (16,1 εκατομ. αποτιμήθηκαν ενώ η πραγματική τους αξία ήταν 40-50 εκατ.). Παρόλες τις -συχνά δήθεν- παρεμβάσεις, τα 81 οικόπεδα ήδη χτίζονται από εργολάβους!
11 Αν δεν αντιδρούσαν οι κάτοικοι της Ουρανούπολης οι μοναχοί θα «έχτιζαν» και το δάσος;
Πριν τις αντιδράσεις, με φετινή γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μετέτρεψε δάσος 8.800 τ.μ. σε δασική έκταση, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τη διαφωνία της Δ/νσης Δασών Χαλκιδικής και μεταβιβάστηκε στη Μονή Βατοπεδίου δια τα περαιτέρω. Όμως το συμβόλαιο πάσχει ακυρότητας και μπορεί να ανατραπεί με αγωγή ακύρωσής του ή να ρυθμιστεί νομοθετικά και οι μοναχοί να είναι αυτοί που θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Αλλά γι΄ αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση που δε φαίνεται να υπάρχει.
13 Και ο εισαγγελέας παρενέβη όταν η υπόθεση «έγινε» πρώτο θέμα στις ειδήσεις;
Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
14 Κομμάτι του παζλ στην υπόθεση και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης;
Βεβαίως. Ο ίδιος ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης γνώριζε το σκάνδαλο. Και όταν αποκαλύφθηκε το θέμα, είχε δηλώσει στο Νομαρχιακό συμβούλιο (πρακτικά 12-7-2007): «Σε ό,τι αφορά το θέμα του Βατοπεδίου, δεν έχω να πω τίποτε, είναι θέμα που απασχολεί τους τοπικούς Δήμους, εμείς, νομιμότατα, υπογράψαμε το αίτημα της Πολιτείας, από κει και πέρα, δεν είδα καμία αντίδραση απ’ τις τοπικές κοινωνίες. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Μίκρας, γιατί αυτό παρακολουθούσα, η Διοίκηση του Δήμου δέχθηκε αυτή την ανταλλαγή, εκεί που σταθήκαμε και συμφωνήσαμε, είναι ότι ούτε ένα μέτρο γης δεν θα δοθεί από δω και πέρα». Γιατί ο κ. νομάρχης δεν διεκδίκησε έγκαιρα, δηλαδή πριν χτιστούν τα οικόπεδα, όσα τώρα αποδίδονται μετά τη δημόσια κατακραυγή;
15 Ο κ. Ψωμιάδης όμως ισχυρίζεται ότι «έσωσε» 122 στρέμματα γης και άλλα 22 οικόπεδα.
Εννοεί το Δήμο Μίκρας στον οποίο ανακοινώθηκε ότι αποδίδονται οι εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου. Όμως ακόμη και ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Πανέρης (ΝΔ) είχε καταγγείλει δημόσια τη στάση του κ. Ψωμιάδη. Επιπλέον, ποια η συμμετοχή του στις αντίστοιχες προσπάθειες του Δήμου Ωραιοκάστρου (επιτυχείς αυτές), του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Μηχανιώνας, που επίσης διεκδικούν εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου;
16 Η επόμενη τροπολογία για το Βατοπέδι θα περάσει και πάλι νύχτα από τη Βουλή, όταν «ξεχαστεί» η υπόθεση;
Δε νομίζω ότι θα ξεχαστεί εύκολα αυτή η υπόθεση. Είμαστε όμως σε εγρήγορση για άλλες περιπτώσεις.
17 Το Βατοπέδι ανοίγει την «όρεξη» και σε άλλα μοναστήρια για διεκδικήσεις εκτάσεων με βυζαντινά χρυσόβουλα;
Η συνταγή είναι πολύ παλιά. Ήδη από την αρχή της δεκαετίας του ’60 διάφοροι «επενδυτές» εξαγόραζαν από τις μονές σχεδόν αντί πινακίου φακής τεράστιες εκτάσεις με δάση, πανέμορφες ακτές και θαυμάσια οικοσυστήματα για να κτίσουν ξενοδοχεία και οικισμούς. Έχουμε ήδη ακυρώσει τέτοιες δασοκτόνες επενδύσεις. Τα χρυσόβουλα, μολυβδόβουλα κτλ των αυτοκρατόρων -ακόμη κι αν δεν ήταν «μαϊμού»- προδιέθεταν συχνά τη διοίκηση και συχνά τα δικαστήρια για αντιφατικές γνωμοδοτήσεις και διαβλητές εκτιμήσεις για τις αξία των ακινήτων, σε βάρος των δικαιωμάτων του δημοσίου. Στην περίπτωση του Βατοπεδίου, απλώς η τεχνική αναβαθμίστηκε, όπως και το βάθος της διαφθοράς ενώ η εντυπωσιακή μοναστική επίδοση στο real estate προσπαθεί να καλύψει τη χαμένη κερδοφορία δεκαετιών.
18 Τελικά η εκκλησιαστική περιουσία αποτελεί «φόβητρο» για πολιτικούς και δικαστές στην Ελλάδα;
Η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία είναι τεράστια και επηρεάζει με τον τρόπο της τις συμπεριφορές, αφού όσοι θέσουν το θέμα θα έχουν απέναντί τους έναν ογκώδη μηχανισμό επηρεασμού της κοινωνικής συνείδησης. Συχνά όμως αυτή η «περιουσία» δεν έχει καμιά οικονομική αξία, αφού προστατεύεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Επιπλέον, τα δικαστήρια, που αντιμετωπίζουν από αδικαιολόγητο «σεβασμό» τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μονών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δέχονται λανθασμένα ότι με τα βυζαντινά χρυσόβουλα απέκτησαν δικαιώματα ιδιοκτησίας τα οποία διατήρησαν και στην οθωμανική περίοδο. Όμως το οθωμανικό κράτος δεν αναγνώριζε ιδιοκτησία των υποτελών, αφού τα κτήματα ανήκαν στον Σουλτάνο, που συγκέντρωνε όλη την πολιτική και θρησκευτική εξουσία ενώ οι ιδιώτες μπορούσαν να αποκτήσουν μόνο την κάρπωση των κτημάτων και όχι την ιδιοκτησία.
19 Τα αλλεπάλληλα πολιτικά – οικονομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν στην ελληνική επικαιρότητα και επισκιάζουν τα κορυφαία ζητήματα ενέργειας, κλιματικών αλλαγών, μεταλλαγμένων τροφίμων και διαχείρισης αποβλήτων;
Δυστυχώς πολλοί νομίζουν ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να περιμένουν. Μου θυμίζουν αυτόν που πέφτει από τον 40ό όροφο και στο 20ό σκέφτεται «μέχρι εδώ πάμε καλά»!
20 Γιατί το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων δεν καταφέρνει να «μπει» στη Βουλή;
Καλομελέτα! Μια ντουζίνα δημοσιευμένα γκάλοπ τους δίνουν από 2 έως 4,1%, με πιο σημαντικό το 3,5% της VPRC, κάτι που εξασφαλίζει την είσοδό τους στη Βουλή. Προφανώς αυτό αντανακλά την αποδέσμευση σημαντικού αριθμού πολιτών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο δικομματισμό. Όμως στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει και βαθιές αλλαγές σε επίπεδο αξιών και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας –κυρίως νέοι, πολλοί που είχαν ψηφίσει ΝΔ και άτομα με αντι-πολιτική στάση- στρέφεται συνειδητά προς πιο οικολογικές, δημοκρατικές και κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές, τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα που αναπτύσσεται κοινωνικά και πολιτικά σε όλη την περιφέρεια, σε αυτό εντάσσονται ενεργοί πολίτες, δραστήριοι στην κοινωνία των πολιτών, που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχική δημοκρατία και το διάλογο, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στροφή σε πιο πράσινες και κοινωνικά υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες, τη μείωση του χάσματος μεταξύ αυτών που σπαταλούν άκριτα και αυτών που δεν έχουν πώς να επιβιώσουν. Θέλουμε να μπούμε στη Βουλή για αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Φαίνεται όμως πως θα προηγηθεί η εκλογή Έλληνα ευρωβουλευτή τον Ιούνιο.
δημοσιεύτηκαν;
Οχι ακόμη
Πότε θα δημοσιευτεί;
Μπραβο στον Μιχαλη,που βγαινει μπροστα και αποκαλυπτει τους μηχανισμους και τα οργανα τους, που επιδιωκουν την συνεχεια του Μεσαιωνα στην Ελλαδα.
Δεν μου ειναι ευκολο να καταλαβω (πως ειναι δυνατον),(?)ακομα και σημερα να υπαρχουν “ιδιοκτητες δασων”,στο μελλον και Θαλασσων??? και ουρανων??? και ποταμων??? και των οικοσυστηματων!!!.
Μαλλον δια της τεθλασμενης,οπου ο,τι ειναι δημοσιο αγαθο,ειναι και ορφανο,οποτε ολοι οι εθνοσωτηρες και αγιοι ανθρωποι,τρεχουν να το υιοθετησουν και και να το ξεπουλησουν…
Ενω ειναι αυτονοητο οτι η οικολογικη διαχειριση δεν συμπεριλαμβανει την ιδιοκτησια ως προυποθεση,τρεχουν ολοι να δηλωσουν την “μαυρη πετσα”τους ως ιδιοκτητη και φεροντα την ευθυνη της κληρονομικης πωλησης/μεταβιβασης σε αλλους ιδιωτες.
Δεν καταλαβαινουν ποσο μικροι ειναι?
Τι να τα κανουν τα κτηματα και τις γαιες, αφου και η αναφορα της (αν)υπαρξιακης τους φορμας αναγεται σε εναν αλλον κοσμο,που δεν εχει υλη?