ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ TOY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GREENPEACE

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2007

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ TOY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΗΧΗΡΗ ΣΙΩΠΗ

ΟΥΤΟΙ ΗΡΩΤΩΝ, ΚΑΚΕΙΝΟΙ ΕΙΠΟΝ 20070912-answers-from-parties.pdf
Την ώρα που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος διατείνεται πως το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν θέμα πρώτης προτεραιότητας,

η απόκριση των κομμάτων που εκπροσωπούνταν μέχρι πρότινος στη Βουλή, στα ερωτήματα που τους έθεσε η Greenpeace, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει πάντα αυτές τις διακηρύξεις. Δυο μόνο από τα κόμματα της Βουλής (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια(1). Οι απαντήσεις τους είναι – στη συντριπτική πλειοψηφία τους – θετικές και ακολουθούνται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα άλλα δυο κόμματα (Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ) δεν απάντησαν(2). Με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, ελπίζουμε ότι οι πράξεις των κομμάτων θα είναι ανάλογες των αναγκών του πλανήτη και της χώρας. Η αδράνεια δεν είναι πλέον επιλογή.«Τα καλά νέα είναι ότι το θέμα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας βρίσκεται πλέον ψηλά στις διακηρύξεις ελληνικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Τα κακά νέα είναι ότι, παρά τα ανησυχητικά μηνύματα για το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, δυο από τα κόμματα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Ελπίζω ότι αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι κλιματικές αλλαγές αντιμετωπίζονται – από αυτά – ως θέμα χαμηλής προτεραιότητας. Είναι πια καιρός να υπάρχει ταύτιση λόγων και πράξεων», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Από τις απαντήσεις των κομμάτων(3) γίνεται σαφές ότι είναι απαραίτητη η σταδιακή αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη σταδιακή απαγκίστρωση από το λιγνίτη και τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αυτή η δέσμευση τα φέρνει σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Τα δύο κόμματα συμφωνούν επίσης με τη θέσπιση των στόχων που συμφωνήθηκαν στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ελάχιστων εθνικών στόχων. Συγκεκριμένα δεσμεύονται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 20% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ως το 2020.

Τέλος, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης (συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο Φ.Π.Α αλλά και την επιβολή στοχευμένου περιβαλλοντικού φόρου) με σκοπό την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για τον περιορισμό της σπατάλης και την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον επιτυγχάνεται η άμβλυνση των σημερινών ανισοτήτων.

«Η δέσμευση των δυο κομμάτων για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα γραφεία τους είναι ένα θετικό σημάδι. Από την επομένη των εκλογών, περιμένουμε τις αντίστοιχες ενέργειες», τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης. «Ούτως ή άλλως, η Greenpeace θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μέσα από ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και την επομένη των εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Τα όποια σχέδια για περισσότερο λιγνίτη ή λιθάνθρακα θα μας βρουν αντίθετους. Φαίνεται όμως ότι θα βρουν αντίθετο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η Greenpeace θα συνεχίσει να αναδεικνύει ρεαλιστικές λύσεις και δεσμεύεται να δημοσιοποιήσει, στο εγγύς μέλλον, αναλυτικές προτάσεις για να επιτευχθούν οι απαραίτητοι εθνικοί στόχοι και στον τομέα της εξοικονόμησης.»

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χαραλαμπίδης, 210 3806374-5, 6979 395108

Σημειώσεις

(1) Τα 10 ερωτήματα της Greenpeace προς τα κόμματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.greenpeace.gr
(2) Από το γραφείο του πρωθυπουργού ενημερωθήκαμε ότι το ερωτηματολόγιο έχει προωθηθεί στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση, ενώ από το γραφείο του ΚΚΕ ενημερωθήκαμε ότι δεν θα ανταποκριθούν στο ερωτηματολόγιο.
(3) Το σχετικό κείμενο βρίσκεται στη διεύθυνση www.greenpeace.gr και περιλαμβάνει τις απαντήσεις και τις ενστάσεις των κομμάτων αλλά και τα σχόλια της Greenpeace

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top