Για τις φωτο-βιο-διασπώμενες σακούλες

Το πλαστικό επιβαρύνει ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου στα ιδιαίτερα ρυπογόνα πετροχημικά εργοστάσια. Η καύση του απελευθερώνει διοξίνες, σωματιδιακή ύλη, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες τοξικότατες ουσίες (ανάλογα πάντοτε με τη σύστασή τους), που απορροφώνται από τα φυτά (ελιές κ.λπ.) και ζώα. Οι πλαστικοποιητές επίσης που περιέχονται σε αυτά είναι λίαν επιβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς. Σε αυτούς (και τα παρασιτοκτόνα) οφείλεται η λεγόμενη εκθήλυνση του περιβάλλοντος με συνακόλουθες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Στη θάλασσα, το πλαστικό γίνεται αιτία θανάτου ακόμη και για μεγάλα ζώα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες που το τρώνε νομίζοντας πως είναι μέδουσες με συνέπεια να ψοφούν. Το κατατεμαχισμένο πλαστικό απορροφάται από μικροοργανισμούς και στη συνέχεια ανεβαίνει στην τροφική αλυσίδα, και επιστρέφει στον άνθρωπο. Πλαστικά όπως το πολυαιθυλένιο δεν διασπώνται σε μοριακό επίπεδο, μόνο τεμαχίζονται μηχανικά λόγω γήρανσης. Επιπλέον, τα πλαστικά γενικώς είναι ογκώδη (καταναλώνουν χώρο στους χώρους ταφής) και δημιουργούν προβλήματα στα εργοστάσια διαχείρισης των σύμμεικτων σκουπιδιών. Εκτός των προαναφερθέντων, οι κλασσικές πλαστικές σακούλες αν δεν συλλεχθούν στους κάδους των σκουπιδιών παρασύρονται και σκορπίζονται από τον αέρα με τα γνωστά αντιαισθητικά αποτελέσματα στο τοπίο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η μείωση της χρήσης πλαστικού, και ιδίως στη μορφή των συσκευασιών και της πλαστικής σακούλας για τα ψώνια, είναι απολύτως απαραίτητη, και προϋποθέτει ενέργειες τόσο από το κράτος (περιοριστική νομοθεσία, αντικίνητρα) όσο και από τους πολίτες (αλλαγή καθημερινών συνηθειών).

Αντί όμως να παρθούν τέτοια μέτρα, επισημαίνουμε ότι κυκλοφορούν νέες πλαστικές σακούλες από φωτοδιασπώμενο υλικό (πολυαιθυλένιο με προ-οξειδωτικά πρόσθετα) οι οποίες παρουσιάζονται από τις εταιρείες που τις προωθούν ως «φωτοβιο-διασπώμενες» ή απλά «βιο-διασπώμενες» και επομένως δήθεν «οικολογικές» και άρα ως λύση στο πρόβλημα! Σακούλες τέτοιες διατίθενται από επώνυμες αλυσίδες υπερκαταστημάτων και άλλους και μάλιστα έχουν πάνω το σήμα PE-HD (πολυαιθυλένιο) καθώς και το σήμα ή την διευκρίνηση ότι είναι ανακυκλώσιμο υλικό!

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις σοβαρές αμφιβολίες μας για τις τρεις ιδιότητες που αποδίδονται στις σακούλες αυτές:

1) Χαρακτηρίζονται ως «Φωτο-βιο-διασπώμενες»: Το πολυαιθυλένιο όμως με προ-οξειδωτικά πρόσθετα δεν έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι εκτός από φωτοδιασπώμενο είναι και βιοδιασπώμενο. Υλικά με ψεύτικη προβολή της ιδιότητας “βιοδιασπώμενα” έχουν ήδη καταδικαστεί από Ευρωπαϊκά δικαστήρια [*1]. Οι σακούλες που είναι πραγματικά βιοδιασπώμενες (δηλαδή κατάλληλες για κομποστοποίηση) θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη σήμανση [*2] η οποία πιστοποιεί ότι το υλικό είναι πραγματικά βιοδιασπώμενο υπό συνθήκες κομποστοποίησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13432 / EN 14995 (αυτή η πιστοποίηση είναι ήδη υποχρεωτική σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και επεκτείνεται σε άλλες). Το που καταλήγουν αυτές οι σακούλες στην Ελλάδα είναι άγνωστο και ανεξέλεγκτο. Πάντως σίγουρα δεν συλλέγονται για κομποστοποίηση και δεν πληρούν καν τις απαιτήσεις ενός βιοδιασπώμενου υλικού κατάλληλου για κομποστοποίηση.

2) Χαρακτηρίζονται ως «Ανακυκλώσιμες»: Η σακούλες όμως αυτές δεν είναι ανακυκλώσιμες. Εάν τυχόν αναμειχθεί αυτό το πολυαιθυλένιο που περιέχει προ-οξειδωτικά με άλλο απλό πολυαιθυλένιο προς ανακύκλωση τότε όλο το ανακυκλωμένο υλικό που προκύπτει είναι μη αξιοποιήσιμο και καταστρέφεται γιατί μετατρέπεται σε ελαττωματικό ή φωτο-διασπώμενο ανακυκλωμένο υλικό λόγω των πρόσθετων προ-οξειδωτικών. Επομένως η απόρριψη των πλαστικών αυτών σε κάδους ανακύκλωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ανακύκλωση πλαστικών!

3) Χαρακτηρίζονται ως «Οικολογικές»: Αποδεικνύονται όμως ακόμα πιο επιβλαβείς από τις κλασικές πλαστικές σακούλες διότι όταν εκτεθούν αρκετά στο φως και φωτο-διασπαστούν σε πάρα πολύ μικρά, σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι, κομματάκια, ρυπαίνουν μαζικά το περιβάλλον, συσσωρεύονται επί χρόνια και είναι αδύνατον να ελεγχθούν. Για τα σοβαρότατα προβλήματα για τα έμβια όντα βλ. παραπάνω.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου προτείνει στα καταστήματα να διαθέτουν και να προτρέπουν τους πελάτες τους έναντι κινήτρων να χρησιμοποιούν τσάντες απεριόριστης χρήσης για τα ψώνια από ανθεκτικό βαμβακερό ή συνθετικό ύφασμα. Στην περίπτωση που επιμένουν να χρησιμοποιούν σακούλες, προτιμότερες είναι οι πραγματικά βιοδιασπώμενες που είναι κατασκευασμένες από άμυλο και έχουν την πιστοποίηση που αναφέρεται στην υποσημείωση [*2].

Α. Ερωτώνται οι επιχειρήσεις πολυκαταστημάτων και σουπερ-μάρκετ:
μήπως οι πλαστικές σακούλες που διαθέτουν στους πελάτες τους είναι ακριβώς οι προαναφερθείσες επιβαρυντικές για το περιβάλλον; Τι σκοπεύουν να πράξουν σχετικά; Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ζητά την άμεση απόσυρσή τους!

Β. Ερωτώνται οι αρμόδιοι φορείς, δηλ. η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ο ΕΣΔΑΚ και οι Δήμοι:
τι προτίθενται να πράξουν για να λήξει αμέσως αυτή η νέα επιβάρυνση του περιβάλλοντος, στο όνομα δήθεν της “προστασίας” του; Τι μηχανισμούς ελέγχου προτίθενται να υλοποιήσουν, και μάλιστα χωρίς περίοδο “χάριτος”; Ποια σχετικά προγράμματα ενημέρωσης του κοινού προτίθενται να υλοποιήσουν, που θα περιλαμβάνουν και εκστρατεία κατά της χρήσης πλαστικών σακουλών και συσκευασιών;

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Σημειώσεις:
[*1] http://www.european-bioplastics.org/index.php?id=162

4 σκέψεις για το “Για τις φωτο-βιο-διασπώμενες σακούλες”

  1. συμφωνώ απόλυτα με όσα αναφέρετε,αναγκαστικά όμως χρησημοποιώ κάποιες για τον κάδο σκουπιδιών και από το να αγοράζω πλαστικές σακκούλες χρησιμοποιώ αυτές των σούπερ μάρκετ, αλλά όχι μόνο εγώ, οι περισότεροι από εμάς θεωρώ.
    με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω την σακκούλα σκουπιδιών?
    να πετάω τα σκουπίδια χωρίς σακκούλα στον κάδο δεν νομίζω πως είναι το καλύτερο
    έχετε κάτι να προτείνετε?

  2. Δρ. Ν. Μαλλιαρος

    Πολυ ωραιο και μεστο αρθρο. Αλλα μαλλον ο συγγραφεας απο το πολυ C(l)opy Paste εχει χασει την μπαλα. Ειναι ενημερωμενος πολυ καλα με βαση τα δεδομενα τις δεκαετιας του 70 και με βαση το IQ δυσλεξικου μπαμπουινου με σχισοειδη λοβοτομη.

    πολυ ωραια τα λεμε για το περιβαλλον αλλα ποιος νοιαζεται πραγματικα. αυτη η οικολογικη οργανωση ειναι μαλλον του στυλ περιβαλλοντικες τσεπες χωρις τσινορα

  3. Aristidis Papadakis

    Σχετικά με τις σακούλες των σκουπιδιών σας μεταφέρω τον παρακάτω διάλογο γι αυτές αλλά και για άλλα μικρά ζητήματα της ανακύκλωσης. Φαίνεται πως καθώς μπαίνουμε σε αυτή την κουλτούρα θα αρχίσουμε σιγά – σιγά να ανακαλύπτουμε πως γίνεται αλλά και πόσα αδιέξοδα υπάρχουν στον καταναλωτισμό:

    Διαβάζω με ενδιαφέρον όλες τις ανακοινώσεις σας, που μου στέλνετε και σας ευχαριστώ γι’ αυτές. Πρέπει να σας πω ότι με απασχολεί σοβαρά το θέμα του περιβάλλοντος και θα αυτοχαρακτηριζόμουν σαν «συνειδητοποιημένος». Χθες διάβασα το άρθρο σας για τις φωτοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες και προβληματίστηκα πολύ. Ο λόγος είναι ότι πίστευα πως οι νέες σακούλες, που ήδη κυκλοφορούν και τις χρησιμοποιώ, θα ήταν λύση για το πρόβλημα του πλαστικού. Θα ήμουν πρόθυμος να χρησιμοποιώ στο super market πάνινες τσάντες και να μην παίρνω πλαστικές. Όμως, αυτές χρησιμοποιούνται, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, για να τοποθετούν τα σκουπίδια. Αν σταματήσουμε αυτού του είδους τη χρήση, με τι θα τις αντικαταστήσουμε ; Υπάρχει εναλλακτική λύση ; Γιατί και οι μαύρες σακούλες σκουπιδιών είναι το ίδιο.
    Περιμένω με ενδιαφέρον την άποψή σας.
    Γρηγόρης Θεοδώρου

    Κε Θεοδώρου,
    συμμεριζόμαστε τους προβληματισμούς σας.
    Μπορώ να σας προτείνω αυτό που εφαρμόζουμε στην οικογένειά μου:
    Ψωνίζουμε με πάνινες τσάντες (έχουμε και μικρότερες για τον πάγκο των λαχανικών), αποφεύγουμε τις πλαστικές και τις μικρές συσκευασίες όπου μπορούμε και γενικά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα περιορίζοντας έτσι τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε. Όλες τις συσκευασίες, τις καθαρίζουμε ελαφρά αν χρειάζεται, και τις ρίχνουμε χύμα στους κάδους ανακύκλωσης (δεν έχουμε διαχωρισμό των σκουπιδιών). Τα οργανικά υπολείμματα τα κομποστοποιούμε σχεδόν όλα. Ο,τι απομένει είναι μια πολύ μικρή ποσότητα (περίπου το 5%) την οποία ρίχνουμε στους κάδους των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μέσα σε διάφορους μικρούς περιέκτες που μπορεί να είναι χαρτοσακούλες ή χάρτινα κουτιά. Μικρές πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούμε πάρα πολύ σπάνια και αν είμαστε περισσότερο σχολαστικοί θα μπορέσουμε να τις καταργήσουμε εντελώς. Δεν χρησιμοποιούμε μεγάλες μαύρες σακούλες διότι είναι αδύνατον να τις γεμίσουμε.
    Αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτεί μια ελαφρώς μεγαλύτερη απασχόληση με τα σκουπίδια αλλά μας γεμίζει ικανοποίηση καθώς αισθανόμαστε ότι επιβαρύνουμε λιγότερο το φυσικό περιβάλλον.
    Φιλικά,
    Αριστείδης Παπαδάκης
    Μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου

    Τώρα θα μπω στον πειρασμό να σας απασχολήσω πάλι. Ακούω για κομποστοποίηση, αλλά δεν ξέρω τίποτα για το θέμα. Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε, χωρίς να σας φάω πολύ χρόνο ;
    Ευχαριστώ
    Γρηγόρης Θεοδώρου

    Καλησπέρα σε όλους από Αθήνα.
    Σκεφτόμουνα κι εγώ να αναζητήσω πρακτικές συμβουλές για τα εξής:
    Στο κέντρο της Αθήνας, που είναι και το σπίτι και το γραφείο μου, οι κάδοι ανακύκλωσης μου πέφτουν αρκετά μακριά. Αναγκάζομαι λοιπόν να βάζω όλες τις συσκευασίες σε μεγάλες σακκούλες σκουπιδιών και να τις ρίχνω στους κάδους για συσκευασίες κάθε εβδομάδα.
    1) Οι σακκούλες αυτές ανακυκλώνονται;
    2) Εφόσον δεν υπάρχει διαχωρισμός ήδη στους κάδους, τί κάνουμε με τα μικρά πλαστικά, νάϋλον, σιδεράκια, χαρτάκια και χαρτόνια; μήπως δυσκολεύουμε το διαχωρισμό τους και συνεπώς την ανακύκλωση ρίχνοντας τα και αυτά χύμα;
    3) Ο καθαρισμός των συσκευασιών, πχ φαγητού και γιαουρτιού, δε σημαίνει και σπατάλη νερού ή χαρτιού;
    Ι. Ιωαννίδης

    Κε Θεοδώρου,
    η κομποστοποίηση ή χουμοποίηση είναι η μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε “κομπόστ” ή “χούμο” με τη βοήθεια μια απλής διάταξης παρουσία γαιοσκώληκων. Μπορούν να κομποστοποιηθούν όλα τα οργανικά υπολείμματα που δεν περιέχουν λίπη ή έλαια ή πολλά όξινα. Το προϊόν χρησιμοποιείται ως λίπασμα σε κήπους.
    Ο ίδιος κάνω κομποστοποίηση σε μια απλή ξύλινη κατασκευή που έφτιαξα μόνος μου και χωρίς να προμηθευτώ γαιοσκώληκες μια και την εγκατέστησα σε ένα φυσικό περιβάλλον που είχε ήδη στο έδαφος σκουλήκια. Κάθε χρόνο, την άνοιξη χρησιμοποιώ το κομπόστ μαζί με λίγη κοπριά σε ένα μικρό κήπο 2 τ.μ. που μας προμηθεύει π.χ. τις τομάτες όλου του καλοκαιριού.
    Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.ecorec.gr/new/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=73 και σε άλλες πηγές στο διαδίκτυο.
    Αγαπητέ Γιάννη
    Από την εμπειρία που είχαμε εδώ από τις επισκέψεις στα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) προωθούν για ανακύκλωση μόνο τις συσκευασίες και τα χαρτικά καθώς και μερικά άλλα αντικείμενα (πχ προφυλακτήρες αυτοκινήτων κ.ά.). Δεν προωθούν τα σπασμένα τζάμια, τα πολύ μικρά τεμάχια κάθε είδους, τα πλαστικά παιχνίδια κ.λπ. Οι σακούλες ανακυκλώνονται όλες. Ο καθαρισμός των συσκευασιών όντως καταναλώνει λίγο νερό (όχι χαρτί) αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι σχολαστικός, απλά να μην έχει η συσκευασία πολλά υπολείμματα.
    Αριστείδης Παπαδάκης

    Αγαπητοί φίλοι,
    Τους ίδιους προβληματισμούς με τον αδερφό μου έχω και εγώ και έχω βρει δύο μικρές λύσεις για τα μικρά τεμάχια που ελπίζω να είναι αποτελεσματικές:
    1) τα μικρά χαρτιά π.χ. αποδείξεις, post-it (όχι εισητήρια που έχουν μαγνητική ταινία) τα «τυλίγω» μέσα σε μία σελίδα Α4 και κάνω μπαλάκι
    2) τα καλαμάκια τα πλένω και τα ξαναχρησιμοποιώ
    Επίσης, στο γράφειο εκτυπώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις σελίδες μπρος-πίσω για εξοικονόμηση χαρτιού και τέλος, οι μεγάλες χάρτινες σακούλες του ΙΚΕΑ είναι ιδανικές για τη μεταφορά των συσκευασιών και χαρτιών στον κάδο ανακύκλωσης.
    Φιλικά,
    Μυρτώ

    Σχετικά με τη συζήτηση μεταξύ Γιάννη Ιωαννίδη και Αριστείδη, ένα πράγμα που θέλει π.χ. πολύ χαρτί για να καθαριστεί από τα λάδια είναι τα σαρδελοκούτια . Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες συσκευασίες, και είναι πειρασμός απλώς να τις πετάξεις. Κατά τα άλλα, η εταιρεία που κάνει την ανακύκλωση την κάνει με …απροθυμία, όπως εννοεί και ο Αριστείδης. Αφού δεν μπαίνουν στον κόπο να ανακυκλώσουν ό,τι δεν είναι συσκευασία, και μας κάνουν …χάρη που ανακυκλώνουν το χαρτί.
    Χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Αλλά από την αδιαφορία της κυβέρνησης και των δήμων ξεκινά το κακό.
    Γιώργος

    Μια και το αναφέρεις, στα σαρδελοκούτια και γενικά σε ο,τι έχει λάδια ρίχνω ένα μπρικάκι ζεστό νερό και καθαρίζουν τέλεια!
    Αριστείδης

    … Δυστυχώς αυτό στμβαίνει με το λάδι. Αυτό δε που καταλήγει στην αποχέτευση κάνει ζημιά – και πολύ παραπάνω το μηχανέλαιο, πετρέλαιο κλπ. που ρίχνουν διάφοροι καλοί άνθρωποι αντί να τα διαθέτουν σε ειδικά δοχεία συλλογής, όπως ορίζει ο νόμος.
    Γιώργος

    Για τη μεταφορά του διαλόγου: Αριστείδης Παπαδάκης

  4. den eimai sigourih an ta anakiklwsima mou metaferonte ekei pou prepei…!sth b.olgas exw dei aporimatoforo na mazeuei kai apo kadous anakuklwshs skoupidia.!8a ei8ela an gnwrizei kapoios na mou apanthsei .pou kataleigoun?se poia perioxh ths polhs?

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top