Οι Ομοτράπεζοι είναι μια ομάδα κατοίκων της Θεσσαλονίκης και περιξ αυτής, οι οποίοι προμηθεύονται απευθείας από κοντινούς παραγωγούς που καλλιεργούν ήπια τη γη οπωροκηπευτικά κυρίως αλλά και άλλα τρόφιμα. Με βάση την εμπιστοσύνη στη συναλλαγή αυτή αποκεντρώνουν τις διαδικασίες της αγοράς, συνδέονται προσωπικά, αποκτούν σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλο-φροντίζονται και ελευθερωνόνται από το μεσάζοντα.
Καθώς υπήρχε διάθεση για συλλογικές δράσεις, όπως το να δείξει ο ένας στον άλλο μεθόδους παρασκευής προϊόντων όπως τουρσί, κουλουράκια, ψωμί κλπ., έγινε η αρχή την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου με την παρασκευή σάλτσας. Είναι η εποχή που οι γιαγιάδες μας μάζευαν τις τελευταίες ντομάτες του καλοκαιριού και τις έφτιαχναν σάλτσα ώστε η οικογένεια να μην ξεμείνει στη μέση του χειμώνα. Έτσι και οι νεώτεροι έμαθαν να παρασκευάζουν και να αποθηκεύουν σάλτσα για κατάψυξη και σάλτσα για βάζο που διατηρείται στο ντουλάπι.
Ο σκοπός ήταν πολλαπλός:
- να γνωριστούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους
- να γνωρίσουν φίλοι που ψάχνουν λύση στο διατροφικό πρόβλημα τους Ομοτράπεζους
- να εγκαινιαστούν μια σειρά από φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες συναντήσεις, πάντα με ανοιχτό προσανατολισμό, αλληλέγγυες και ανθρώπινες
- να προσφέρει κάτι απ’ τα χέρια του ο ένας στον άλλον και όλοι στην κοινωνία.
Όλοι κάτι έκαναν και το έκαναν με όρεξη. Άλλος πήγε να αγοράσει προμήθειες, άλλος έπλυνε, άλλος έκοψε, άλλος έτριψε, άλλος έβρασε, άλλος ανακάτεψε, άλλος γέμισε βάζα ή σακουλάκια. Ένα μικρό πλεόνασμα που διατέθηκε στο στέκι των προσφύγων, Σιατίστης και Φιλίππου, όπου αυτή τη στιγμή ζουν 65 πρόσφυγες (25 είναι παιδιά) αιτούντες άσυλο.
Τέλη Σεπτέμβρη ή πρώτη βδομάδα Οκτώβρη έχουμε “Σεμινάριο ζύμης”: πίτσες, πίτες και ψωμιά. Παρακαλώ συμμετοχές από τώρα, 3-4 ομοτράπεζες/οι (κατά προτίμηση νέα πρόσωπα) να αναλάβουν (με μένα βοηθό) να το οργανώσουμε.
Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση. Περισσότερα και επικοινωνία στο http://omotrapezoi.blogspot.com/