O Μπους δεν έμαθε ούτε το όνομα APEC και το έλεγε …ΟPEC
Στην συνάντηση τους οι ηγέτες του APEC (Asian Pacific Economic Cooperation) στο Σίδνεϋ, συμφώνησαν σε ένα «φιλόδοξο» (aspirational) στόχο περιορισμού της αύξησης των αέριων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ – που είναι παγκοσμίως οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές – είναι μεταξύ των 21 κρατών που υπέγραψαν την Ανακοίνωση, η οποία δεν περιέχει καμία ξεκάθαρη δέσμευση.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας John Howard αποκάλεσε την συμφωνία «πολύ σημαντικό βήμα» για μια διεθνή συμφωνία. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτήρισαν την κοινή ανακοίνωση συμβολική και όχι ουσιαστική. “Ο κόσμος χρειάζεται να επιβραδύνει, να σταματήσει και μετά να αντιστρέψει τον ρυθμό αύξησης των παγκοσμίων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», αναφέρει η Ανακοίνωση του APEC. «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με ένα λογικό τρόπο, συμβατό με τις διαφορετικές οικονομικές μας ανάγκες, την μεγάλη πρόκληση των κλιματικών αλλαγών.”, δήλωσε ο John Howard, πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Η Ανακοίνωση του APEC περιελάμβανε και άλλον έναν, μη δεσμευτικό στόχο, της μείωσης της ενεργειακής έντασης (της ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παραχθεί ένα δολάριο Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), κατά 25% έως το 2030. Επίσης ανακοίνωσαν την ανάγκη αύξησης της δασοκάλυψης στην περιοχή κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια εκτάρια (50 εκατομμύρια στρέμματα) μέχρι το 2020, και συμφώνησαν ότι οι στρατηγικές μείωσης των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, πρέπει να αντανακλούν «τις διαφορές στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες» κάθε χώρας.
Παρ’ όλο που οι ΗΠΑ έθεσαν ως προτεραιότητα την συμμετοχή της Κίνας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και οι δύο χώρες είναι αντίθετες στην θέσπιση δεσμευτικών στόχων. Η Greenpeace αποκάλεσε τη συμφωνία αποπροσανατολιστική. «Χωρίς δεσμευτικούς στόχους για τις ανεπτυγμένες χώρες, εκεί όπου πραγματικά ορίζεται το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, η Ανακοίνωση δεν είναι παρά μια πολιτική ακροβατική επίδειξη του John Howard.”
Η Ανακοίνωση του Σίδνεϋ, περιλαμβάνει την έκκληση της Κίνας και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών, οι διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια υπερθέρμανση να διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών.Η διάσκεψη των Ην. Εθνών για την κλιματική αλλαγή είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας. Τα 21 μέλη του APEC, που περιλαμβάνει την Ρωσία και την Ιαπωνία, εκπέμπουν το 60% των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.
(Πηγή: BBC NEWS – Απόδοση Τσιπουρίδης Γιάννης)