Ενεργειακή επάρκεια. Μέρες που είναι, εκλογές που έρχονται

Πες, πες για το περιβάλλον κάτι θα μείνει

Στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο υπουργός κ. Σιούφας έδωσε το δικαίωμα στη ΔΕΗ ΑΕ να αντικαταστήσει παλιές λιγνιτικές μονάδες αδιαφόρως ισχύος. Μέχρι τώρα είχαν εγκριθεί αντικαταστάσεις μονάδων ως 1600 MVA, ύστερα άλλων 800 MVA, τελευταία ψιθυριζόταν κάτι για άλλα 800 MVA …προεκλογικά, παρά τη λυσσώδη αντίδραση των ανταγωνιστών. Τα Black out του φετεινού καλοκαιριού ήταν όμως καθοριστικά για την υπουργική απόφαση. Έτσι επετράπη στην …παλιά ΔΕΗ ΑΕ (του 51% κράτος) να αναλάβει ουσιαστικά την ενεργειακή επάρκεια, μιας και ο χορεία των ιδιωτών νοιάζεται για αρπαχτές και μόνον. Πού να δεις και τη μετεκλογική ΔΕΗ ΑΕ, του 80% ιδιώτες, 20% κράτος (ένα από τα τελευταία κρατικά ασημικά)!!

Η είδηση είναι καλή, μιας κι αυτό σημαίνει αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων με μονάδες Φυσικού Αερίου (ΦΑ) τουλάχιστον, περιορισμός ρύπανσης στο ένα τρίτο. Υπάρχει όμως και η «ατελής» εκδοχή, δημιουργίας λιθανθρακικών “μοντέρνων” μονάδων, 20% της συνολικής εγκαταστημένης ισχύος (1 σχεδιάζει η ΔΕΗ ΑΕ στο Αλιβέρι και 3 ιδιώτες – ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι, Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια, Edison στον Αστακό) με επαχθείς πάλι περιβαλλοντικούς όρους. Οι τεχνολογίες καθαρής καύσης άνθρακα, υπόγειας απορρόφησης τέφρας κλπ μένουν ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο.

Η Κέρκυρα συνδέεται με νέο καλώδιο με τη Θεσπρωτία. Στην Κρήτη και στη Ρόδο ιδρύονται μονάδες από 500 MVA στην καθεμιά, ενώ το ΦΑ θα φτάσει στην …Κρήτη, (με υποθαλάσσιο αγωγό – παρέα με υγροποιημένο ΦΑ, LNG μεταφοράς με καράβια) για τιμολογιακούς βέβαια και όχι περιβαλλοντικούς όρους. Τι διάολο, να έγιναν οικολόγοι έτσι ξαφνικά; Με 500 εκ € θα συμμετάσχει η ΔΕΗ ΑΕ, 300 ο ΔΕΣΜΗΕ εκ € και 200 εκ € τράπεζες.

Το κακό νέο είναι ότι παρά την επίμονη αναφορά στη θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στο στόχο του 20% ΑΠΕ ΔΕΗ ΑΕ ως το 2012, αυτό θεωρείται ξεκομμένο από το συνολικό σχεδιασμό, δηλ. και πάλι η επιχείρηση δεν θεωρεί ότι μπορεί να εμπιστεύεται τις ΑΠΕ για βάση στον ενεργειακό σχεδιασμό, όταν η Γερμανία των 22 GW ΑΠΕ το έχει ήδη κάνει. Άποψη μας είναι ότι υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερης συμβολής ΑΠΕ (από 20%) στο σχεδιασμό, αλλά αυτή η λειψυδρία (κλίμα κλπ) είναι …κακός σύμβουλος για να τους πείσεις. Θετική ήταν η αναφορά του προέδρου ΔΕΗ ΑΕ, Τάκη Αθανασόπουλου, για ίδρυση μικρών υδροηλεκτρικών (ΥΗΣ – όταν βρέξει όμως). Τέλος πάντων. Αν βρέξει (πλημμύρες κλπ), ΑΠΕ από ΥΗΣ. Αν όντως γίναμε Βόρεια Αφρική κλιματικά…πρέπει να γίνει στροφή στα φωτοβολταΪκά και άνοιγμα της αγοράς, πολύ πιο πάνω από τα σημερινά προβλεπόμενα 700 MW, με όλες τις σχετικές επιφυλάξεις – ανατροπές στο κόστος γης κλπ.

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, Ομάδα Ενεργειακού της ΟΑ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top