Ένα χρόνο μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, η διοίκηση της Νομαρχίας αποφασίζει να εγκαταλείψει τα σχέδια διασποράς τεραστίων ποσοτήτων φωσφογύψου στο Νομό.
Θυμίζουμε ότι η φωσφογύψος αποτελεί βιομηχανικό απόβλητο της παραγωγής χημικών λιπασμάτων της ΣΙΓΚ, που περιέχει – μεταξύ άλλων – ραδιενεργά στοιχεία και βαρέα μέταλλα.
Η σημερινή εισήγηση του αντινομάρχη Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπίκου προς την Επιτροπή των επικεφαλής των παρατάξεων, των Δήμων της Δυτικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης και των υπηρεσιακών παραγόντων -και μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να παρθεί απόφαση στο Ν.Σ.- προβάλει ως λόγο της υπαναχώρησης την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου του φωσφογύψου από τη πλευρά της Νομαρχίας. Πριν όμως από ένα χρόνο η εισήγηση προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο μιλούσε για ένα μεγάλο εδαφοβελτιωτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται «για πρώτη φορά». Και επειδή η φωσφογύψος της ΣΙΓΚ εμφανιζόταν ως ακίνδυνη, δεν προέβλεπε ούτε καν την εμπλοκή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών» Μιχάλης Τρεμόπουλος θεώρησε στη συνεδρίαση ως θετική την υπαναχώρηση της διοίκησης της Νομαρχίας από τους αρχικούς σχεδιασμούς της και εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράθυρο που αφήνεται ανοιχτό να επανέλθει η Νομαρχία στην αρχική της πρόταση μετά την ολοκλήρωση του εδαφολογικού χάρτη, δεν θα χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, θεώρησε απαράδεκτο το να διασπείρεται η φωσφογύψος ανεξέλεγκτα στο Νομό- ακόμη και σε υγρότοπους- ή και στις εγκαταστάσεις της ΣΙΓΚ και απαίτησε να αντιμετωπιστεί επιτέλους σοβαρά το ζήτημα της ασφαλούς διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων που παράγονται.