Διάσκεψη ΟΗΕ για το κλίμα

Οι βιομηχανικές χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης αυστηρών στόχων για το 2020, προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. (Τα ξανακούσαμε αυτά βέβαια)!!!

Περίπου 1.000 αντιπρόσωποι από 158 χώρες που μετείχαν στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν από τις 27 έως τις 31 Αυγούστου στη Βιένη, έθεσαν τη μείωση των εκπομπών αερίου από 25 έως 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 ως ένα μη δεσμευτικό σημείο εκκίνησης για την εργασία των πλουσίων χωρών σε ένα νέο σύμφωνο, το οποίο θα επεκτείνει το Πρωτόκολλο του Κιότο του ΟΗΕ πέρα από το 2012.

«Τα συμπεράσματα αυτά… δείχνουν αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι βιομηχανικές χώρες προκειμένου να επιδείξουν ηγεσία», δήλωσε ο Ιβο ντε Μπόερ, επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, καλωσορίζοντας μια συμβιβαστική συμφωνία για το εύρος των απαιτούμενων περικοπών. «Θα χρειαστεί ωστόσο να γίνουν περισσότερα από την παγκόσμια κοινότητα», είπε σε συνέντευξη Τύπου με το τέλος των συνομιλιών. Πολλές χώρες επιθυμούν τη διεύρυνση του Κιότο έτσι ώστε να περιλάβει στόχους για όσους βρίσκονται εκτός, όπως οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν πως το 25-40 «παρέχει χρήσιμες αρχικές παραμέτρους για το συνολικό επίπεδο των φιλοδοξιών περαιτέρω μείωσης των εκπομπών». Ωστόσο, δεν ικανοποιήθηκαν οι εκκλήσεις που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναπτυσσόμενα κράτη το εύρος αυτό να είναι ένας ισχυρότερος «οδηγός» για μελλοντική εργασία.

Τα κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού δήλωσαν πως ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη αυστηρότερες περικοπές προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία απειλεί να τα σβήσει από το χάρτη.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς είχαν αντιταχθεί στην ιδέα ενός «οδηγού», κρίνοντας ότι ενδεχομένως θα τις δέσμευε να πραγματοποιήσουν άμεσες οικονομικές μεταβολές και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα που θεωρούνται ευρέως ως η κυριότερη αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αντιπρόσωποι στη συνεδριακή αίθουσα της Βιένης χειροκρότησαν για δέκα δευτερόλεπτα την υιοθέτηση με ομοφωνία του συμβιβαστικού κειμένου.

«Είναι ένα μικρό βήμα», τόνισε στο Ρόιτερ ο Αρτουρ Ρούνγκε-Μέτζγκερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλαμε μεγαλύτερα βήματα. Ομως νομίζω πως το 25-40 θα θεωρηθεί ως αφετηρία για περαιτέρω εργασία». Το πάνελ του ΟΗΕ για το κλίμα ανέφερε σε έκθεσή του το Μάιο πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να περικόψουν τις εκπομπές αερίων από 25 έως 40% προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής από ξηρασίες, καταιγίδες, καύσωνες και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.
«Η διαδικασία προχωρά», σημείωσε ο Λέον Τσαρλς από τη Γρενάδα που προήδρευσε της τελικής συνόδου. «Έχουμε σε μεγάλο βαθμό επιτύχει τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Ο Ντε Μπόερ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου μπορεί να βοηθήσουν τους υπουργούς Περιβάλλοντος που θα συναντηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας το Δεκέμβριο να συμφωνήσουν στην έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για μια νέα παγκόσμια κλιματική συνθήκη έως το τέλος του 2009. Οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος χαιρέτισαν τα συμπεράσματα ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ο δρόμος προς το Μπαλί είναι ανοικτός, αλλά είναι καιρός να αλλάξουμε ταχύτητες», ανέφερε ο Ρεντ Κονσταντίνο της Γκρίνπις.

«Έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τις περισσότερες κυβερνήσεις ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη» τις εκκλήσεις των επιστημόνων για μεγαλύτερες περικοπές, δήλωσε ο Χανς Βερόλμ, ειδικός στο κλίμα της WWF.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top