Τι, όμως, αλλάζει στη ζωή μας από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου; Ξεκινάει η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους έπειτα από πολλές -αποτυχημένες, όπως αποδείχθηκε στην πράξη- προσπάθειες της πολιτείας να εφαρμόσει αντικαπνιστική πολιτική με «διαχωριστικά» (χώροι καπνιζόντων και μη σε εστιατόρια, καπνιστήρια σε εργασιακούς χώρους κ. λπ.). Το μόνο εναπομείναν «παραθυράκι» αποτελούν τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ. μ. με ζωντανή μουσική, όπως και τα καζίνο. Για τις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων προβλέπεται η ολική απαγόρευση καπνίσματος να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2011. Μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες καφενείων, εστιατορίων και μπαρ μέχρι 70 τ. μ. είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν το μαγαζί τους θα απευθυνόταν σε θεριακλήδες ή όχι, κάτι που δεν θα ισχύει στο εξής.
Από τον Ιούνιο του 2009, οπότε και ξεκίνησε η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα (με εξαιρέσεις) κανείς δεν γνώριζε επακριβώς ποιο ακριβώς όργανο ήταν επιφορτισμένο με τον έλεγχο για την τήρηση των νέων κατασταλτικών μέτρων.
Το πέπλο του μυστηρίου διαλύεται πλέον, αφού το υπουργείο χρίζει τους επόπτες δημόσιας υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (και της αρχής που θα τις διαδεχθεί με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»), τη Δημοτική Αστυνομία και το Λιμενικό ως εποπτεύουσες αρχές. Τα πρόστιμα που προβλέπονταν στην πρώτη δέσμη μέτρων ήταν εξαιρετικά υψηλά (από 1.000 έως 20.000 ευρώ) και απευθύνονταν αποκλειστικά στους καταστηματάρχες, που αναγνωρίζονταν ως υπεύθυνοι απέναντι στον νόμο.
Ωστόσο, στην πράξη δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, και ο καπνιστής – πελάτης θα τιμωρείται με πρόστιμο από 50 έως και 500 ευρώ, σε περίπτωση επανάληψης. Για τους υπευθύνους διαχείρισης των καταστημάτων τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υποτροπών που σημειώνονται. Επιπλέον, στην 4η υποτροπή θα ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος και στην 5η θα αφαιρείται.
Κάποτε όμως πρέπει να βρεθεί ένας υπεύθυνος σε αυτή τη χώρα, να μας εξηγήσει αν ερευνήθηκε τι φταίει για την πολυδιαφημισμένη αποτυχημένη περσινή καμπάνια για το κόψιμο του τσιγάρου στους κλειστούς δημόσιους χώρους και αν αποδόθηκαν ευθύνες σε κάποιους. Με αυτού του είδους τις επαναλαμβανόμενες (και ακριβοπληρωμένες) καμπάνιες οι μόνοι που ωφελούνται είναι όσοι με τον ένα ή άλλο τρόπο συμμετέχουν στο διαφημιστικό κύκλωμα.
Τέλος κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων που ζήτησαν, πλήρωσαν και πήραν άδεια ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα στο κατάστημά τους τι να την κάνουν τώρα που μόλις ένα χρόνο μετά η πολιτεία αλλάζει στάση και τους το απαγορεύει.