Οι Προγραμματικές Θέσεις της Οικολογίας Αλληλεγγύης για την Καλαμαριά

Πιστεύουμε πως μας αξίζει μια καλύτερη Καλαμαριά.

Οι θέσεις που αναπτύσσονται στις επόμενες σελίδες είναι μόνο η αρχή μιας νέας πορείας για την Καλαμαριά. Μιας πορείας με βάση τις αρχές της Οικολογίας και της κινητοποίησης της κοινωνίας που επί τόσα χρόνια με την ανοχή της επέτρεψε την ανάπτυξη αυτού του πελατειακού και διεφθαρμένου συστήματος. Του συστήματος που σήμερα καταρρέει και καλούμαστε  να χτίσουμε πάνω στα χαλάσματά του κάτι πραγματικά καινούργιο.

Το καινούργιο για εμάς σημαίνει:

  • Βιώσιμο: με σεβασμό στο περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες δράσεις και εφαρμόζοντας στοχευμένες πολιτικές χωρίς, σε πρώτη φάση, να χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό.
  • Αξιοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο: μακριά από πελατειακές σχέσεις,  σχέσεις με συμφέροντα τοπικού και υπερ-τοπικού χαρακτήρα και πιστή τήρηση των νόμων για όλους, που είναι και ο μόνος τρόπος ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Συμμετοχικό: βάζοντας πίσω την αδράνεια των πολιτών που οδήγησε σε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα την χώρα μας ξεκινώντας πρώτα από την τοπική κοινωνία. Με όλους τους πολίτες συμμέτοχους και ενημερωμένους για τα τεκταινόμενα στην περιοχή τους.
  • Ελπιδοφόρο: δείχνοντας τον δρόμο για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και όραμα για το αύριο μέσα από ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν βασιζόμενες σε ενημερωμένους και συμμετοχικούς πολίτες.

Η κινητήριος δύναμή μας είναι η πίστη μας στο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα για την Καλαμαριά.

Η πόλη της Καλαμαριάς

Μετά και την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης η Καλαμαριά είναι ένας από τους δήμους της χώρας του οποίου τα γεωγραφικά όρια δεν αλλάζουν. Ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ένας από τους πιο προνομιούχους, ως προς την πρόσβαση του στη θάλασσα, Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αφού με συνολική επιφάνεια 7.200 στρεμμάτων έχει περίπου 6.500 μέτρα ακτογραμμής.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ίδιου του Δήμου ο πληθυσμός αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 120.000 ανθρώπους μετά τις επεκτάσεις των τελευταίων ετών κυρίως στην περιοχή του Αγ. Γιάννη και του Αγ. Παντελεήμονα. Η τελευταία απογραφή του 2001 φέρει τον συνολικό πληθυσμό σε 87.255 κατοίκους. Ο Δήμος αποτελείται από τις ακόλουθες συνοικίες:

  • Αγ. Ιωάννης
  • Αγ. Παντελεήμονας
  • Αρετσού
  • Βυζάντιο
  • Δέρκων
  • Καραμπουρνάκι
  • Κηφισιά
  • Κουρί –Κατιρλί
  • Ναύαρχος Βότσης
  • Νέα Κρήνη
  • Νέα Τραπεζούντα
  • Φοίνικας

1.    Διοίκηση του Δήμου

Η διοίκηση του δήμου περιλαμβάνει όλες εκείνες τις υπηρεσίες και τα όργανα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο πολίτης αλλά και λειτουργούν το δήμο. Το έργο των νέων Καλλικρατικών δήμων με τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό για τη χώρα μας.

Θεωρούμε πως ο Δήμος θα πρέπει να έχει την ανάλογη οργάνωση ώστε με τις νέες του αρμοδιότητες να μπορεί να παρέχει συγκεκριμένες και σταθερής ποιότητας υπηρεσίες σε όλες του τις βαθμίδες. Για το λόγο αυτό προτείνεται η πιστοποίηση σταδιακά όλων  των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς με πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2008.

Παράλληλα προτείνεται να γίνει εντατική εκπαίδευση σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου αναλόγως της θέσης τους ξεκινώντας από τους εργαζόμενους του δήμου που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες πχ στην εξυπηρέτηση του κοινού.

Προτείνεται επίσης η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης και επιβράβευσης των εργαζομένων του Δήμου. Η επιβράβευση μπορεί να μην είναι οικονομική αλλά άλλης φύσης πχ με παροχή υποτροφίας από το Δήμο για την παρακολούθηση προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου σε πανεπιστημιακό ίδρυμα σχετικού με τη θέση του υπαλλήλου αντικειμένου.

Τέλος προτείνεται ο Δήμος Καλαμαριάς να εφαρμόσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα «πράσινων προμηθειών» για τις υπηρεσίες του και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

2.  Αστικό περιβάλλον-πράσινο

Όπως όλες οι πόλεις στη χώρα μας έτσι και η Καλαμαριά υποφέρει από την πυκνή δόμηση. Αυτό για την Καλαμαριά οφείλεται στη λεγόμενη «οικιστική πίεση». Τι σημαίνει «οικιστική πίεση»; Είναι η ζήτηση σε σχέση με την προσφορά που υπάρχει για κατοικίες στην περιοχή. Πόσος κόσμος δηλαδή θέλει να μείνει στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς και πόσες κατοικίες υπάρχουν για να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση. Η ζήτηση αυτή έχει αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν αύξηση. Η αύξηση αυτή κάνει την αξία της γης μεγαλύτερη οπότε αντί για ελεύθερους χώρους έχουμε πολυκατοικίες αφού το κέρδος από την εκμετάλλευση της είναι πολύ σημαντικό.

Η ανάπτυξη της Καλαμαριάς οικιστικά κατά κύριο λόγο συντελέσθηκε τις δεκαετίες 1970 και 1980. Όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, δόθηκε λίγη σημασία στην πραγματική ποιότητα ζωής και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η τελευταία περιοχή που κτίσθηκε, η συνοικία Αγ. Ιωάννης. Εκεί με εξαίρεση ορισμένα συγκροτήματα, οι υπόλοιπες κατοικίες μπορούν να χαρακτηριστούν με την λαϊκή φράση «ο ένας πάνω στον άλλο». Ήδη στις γειτονιές του Αγ. Ιωάννη παρουσιάζεται πρόβλημα στάθμευσης αφού η πρόνοια των κατασκευαστών και προφανώς και των νομοθετικών επιταγών, όριζε κάποιες θέσεις στάθμευσης ανά οικοδομή που όμως δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων παρουσιάζονται προβλήματα με το αποχετευτικό σύστημα και σε μερικές περιπτώσεις οι κατασκευαστές έχουν στον βασικό εξοπλισμό της υπόγειας θέσης στάθμευσης και αντλία για την περίπτωση πλημύρας!!!

Γενικά για την δόμηση η Καλαμαριά δεν παρουσιάζει καμία διαφορά από κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας. Χωρίς τοπικό χρώμα, χωρίς κάτι το ξεχωριστό. Είτε βλέπεις μια γειτονιά για παράδειγμα στη Λάρισα, είτε στη Καλαμαριά δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τη διαφορά.

Η διαμόρφωση πλατειών όπως και σε άλλες πόλεις τις χώρας μας συνήθως σημαίνει «τσιμέντο να γίνει». Χαρακτηρίζεται από την γνωστή «χωματοφοβία» όπου φαίνεται πως έχουν μπερδευτεί τα πρότυπα καλαισθησίας. Προφανώς οι εμπνευστές τους, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, θεωρούν όπου τσιμέντο καλό και όπου χώμα και πράσινο κακό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία του δημαρχείου όπου έγινε ένα τερατούργημα το οποίο θα είναι πολύ καλό για να τηγανίζει αυγά κάποιος το καλοκαίρι επάνω στις μαρμάρινες πλάκες που εγκαταστάθηκαν στο 80% της συνολικής έκτασης. Είναι πραγματικά να απορεί κανένας πως αυτό το «άδειο» πράγμα από τσιμέντο και μάρμαρο μπορεί να θεωρηθεί καλαίσθητο.

Τα προβλήματα στο αστικό περιβάλλον είναι πολλά. Και οι ευκαιρίες όμως είναι ακόμη περισσότερες. Η Καλαμαριά έχει την τύχη να φιλοξενεί δύο στρατόπεδα στα όρια της(Κόδρα και Νταλίπη). Αυτά τα δύο στρατόπεδα ήδη διεκδικούνται και ορθώς από τις Δημοτικές Αρχές. Ο λόγος όμως που διεκδικούνται μας βρίσκει αντίθετους. Πιστεύουμε πως στην περίπτωση που αυτοί οι δύο χώροι έρθουν τελικά στην κατοχή του Δήμου Καλαμαριάς θα πρέπει να γίνουν αποκλειστικά χώροι πρασίνου χωρίς την ανέγερση κανενός άλλου νέου κτίσματος. Τα δύο αυτά στρατόπεδα είναι η καλύτερη ευκαιρία που θα έχει η Καλαμαριά για την ανάπτυξη ενδοαστικού πρασίνου. Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση των υπαρχόντων κτιριακών υποδομών  για πολιτιστικούς αλλά κοινωνικούς σκοπούς. Όσον αφορά το στρατόπεδο Κόδρα σε επόμενο κεφάλαιο προτείνουμε στο κομμάτι του πολιτισμού την ανάδειξη των προϊστορικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν εκεί με έναν διαφορετικό τρόπο.

Όραμα μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη της Καλαμαριάς. Βασικό συστατικό για την βελτίωση αυτή είναι καταρχάς η αλλαγή της αντίληψης του τι είναι αυτό που πραγματικά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας όσον αφορά το αστικό περιβάλλον: είναι οι περισσότερες θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα; Είναι οι φαρδιοί δρόμοι όπου οι έλληνες οδηγοί θα αναπτύσσουν ταχύτητες πίστας αγώνων; Είναι η ποιότητα κατασκευής των πολυκατοικιών που χρειάζεται κάποιος κλιματιστικό με τουρμπίνα από «jumbo jet» για να έχει θερμοκρασίες βιώσιμες στον χώρο του; Είναι μήπως το να είναι τόσο κοντά οι πολυκατοικίες ώστε απλά γυρνώντας το κεφάλι προς το διαμέρισμα της απέναντι οικοδομής να μπορείς να διαβάζεις τους υπότιτλους από την ταινία που βλέπει ο γείτονας;

Επειδή λοιπόν πιστεύουμε πως τα παραπάνω δεν είναι ποιότητα ζωής αλλά υποβάθμισή της προτείνουμε για το αστικό περιβάλλον:

  • Επανασχεδιασμό και αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Καλαμαριάς με σημαντική μείωση του συντελεστή δόμησης. Στόχος θα είναι να δοθεί, στο βαθμό που πια είναι εφικτό, με τα νέα κτίρια νέος χαρακτήρας στην Καλαμαριά ως παραθαλάσσιος/τουριστικός Δήμος. Στα πλαίσια αυτά προτείνεται πολεοδομικός και ταυτόχρονα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα εξυπηρετήσει τον παραπάνω σκοπό.
  • Κανένα νέο δημοτικό κτίριο δεν θα κατασκευαστεί σε ελεύθερο χώρο. Θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση του Δήμου ότι οι ελεύθεροι Δημοτικοί χώροι θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και τα κτίρια θα κατασκευάζονται είτε κατεδαφίζοντας παλιά, είτε ανακαινίζοντας παλιά κτίρια που σήμερα υπάρχουν στον Δήμο.
  • Όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάζονται θα πρέπει να τηρούν από το 2012 και όχι το 2019 τις προδιαγραφές του νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων).
  • Φύτευση όλων των χαρακτηρισμένων χώρων ως προκήπια και ακάλυπτοι χώροι πολυκατοικιών.
  • Υποστήριξη της ιδέας δημιουργίας διαδημοτικού ή μητροπολιτικού φορέα διαχείρισης ενδοαστικού πρασίνου με θεσμική προστασία των χειμάρρων και συμμετοχή/εκπροσώπηση Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων στη διαμόρφωση της τύχης αλλά και συμβουλευτικά στον τρόπο διαχείρισης του ενιαίου οικολογικού αυτού δικτύου της Θεσσαλονίκης.
  • Δημιουργία εθελοντικών ομάδων (με προτεραιότητα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ως δημιουργική απασχόληση) πρασίνου σε κάθε μία από τις συνοικίες του Δήμου. Στόχος η αξιοποίηση και το «πρασίνισμα» κάθε ελεύθερου και ανεκμετάλλευτου χώρου σε κάθε γειτονιά. Παράλληλα θα δημιουργηθούν σε επιλεγμένους από το συνοικιακά συμβούλια «αστικοί βιολογικοί λαχανόκηποι»  για την μερική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέσα και η τεχνογνωσία θα παρέχονται από την διεύθυνση πρασίνου του δήμου, ενώ τη συντήρηση θα αναλαμβάνουν οι εθελοντές της συνοικίας.

3.  Οικονομική Δραστηριότητα

3.1 Καλαμαριά κέντρο βιολογικού και «ηθικού» εμπορίου

Η Καλαμαριά έχει το προνόμιο να είναι ο μοναδικός δήμος της Θεσσαλονίκης όπου φιλοξενεί δύο λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Φαίνεται και από τον αριθμό των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στον δήμο πως οι κάτοικοι του δήμου είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στον τομέα των βιολογικών προϊόντων και της υγείας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μαγιά για την τοπική οικονομία με την οποία ο Δήμος θα μπορέσει να χτίσει έναν ολόκληρο κλάδο.

Για το λόγο αυτό προτείνεται η παροχή διευκολύνσεων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σχετικών με τα βιολογικά προϊόντα (πχ. Εμπορικά καταστήματα αλλά και βιολογικά εστιατόρια, καφέ κλπ), τα προϊόντα fair trade (πχ. ρουχισμός, οικιακός εξοπλισμός κλπ.) καθώς επίσης και των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων (πχ σε συνεργασία με αγροτικούς δήμους της Μακεδονίας στους οποίους υπάρχει παραγωγή τέτοιων προϊόντων). Οι διευκολύνσεις μπορούν να έχουν τη μορφή έκπτωσης στα δημοτικά τέλη ή την ταχύτερη εξυπηρέτηση/ενημέρωση των υποψήφιων επαγγελματιών από ειδικό γραφείο του δήμου που θα αναλάβει τον ρόλο αυτό (θα μπορούσε κάλλιστα να τον παίξει αυτό ρόλο το «Επιχειρίν» που ήδη υπάρχει). Στόχος είναι να καταστεί η Καλαμαριά κέντρο του βιολογικού εμπορίου και πόλος έλξης τουριστών αλλά και επισκεπτών από άλλους δήμους της πόλης που ενδιαφέρονται για την αγορά παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων.

3.2 Η Καλαμαριά ως τουριστικός προορισμός

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου μπορεί να καταστήσει τον Δήμο Καλαμαριάς και σημαντικό τουριστικό προορισμό. Ήδη διαθέτει σημαντικές υποδομές διασκέδασης (δεκάδες καφέ, εστιατόρια, μπαρ) οι οποίες μάλιστα οι περισσότερες είναι παραθαλάσσιες αλλά και αγοράς (πεζόδρομος Κομνηνών, Μεταμορφώσεως, Πασαλίδη). Αυτές οι υποδομές σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πόλης της Καλαμαριάς ως κέντρου παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων και με την ανάπτυξη και άλλων υποδομών που θα αναπτυχθούν και που θα αναφερθούν παρακάτω (πχ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αρχαιοτήτων κλπ) μπορεί να γίνει ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Ένα επιπλέον θετικό που θα έχει η είσοδος της έννοιας του τουρισμού για την Καλαμαριά είναι ότι αναγκαστικά με τα νέα δεδομένα της αγοράς που τιμωρούν πρακτικές του τύπου «τσολιαδάκι-σουβλάκι» του παρελθόντος, θα αποτελέσει ασπίδα στην καταστροφή του αστικού περιβάλλοντος, διατηρώντας την πόλη καθαρή και φιλική προς τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της.

Με το οικονομικό κλίμα να επιδεινώνεται αλλά και τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας να περνούν μεγάλη δυσκολία τα επόμενα χρόνια, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει ρόλο ενεργό στο να βοηθήσει στην απασχόληση του τοπικού πληθυσμού. Αυτό θα πρέπει να γίνει όχι με την επιδοματική και «βολεψιάρικη» νοοτροπία του παρελθόντος αλλά με την εκμετάλλευση και εμπλουτισμό των υπαρχόντων υποδομών και μέσα από τη ρεαλιστική εξέλιξη δραστηριοτήτων που φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

4. Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς των νέων αρμοδιοτήτων που θα έχουν οι Καλλικρατικοί Δήμοι. Η εκπαίδευση είναι αυτή που θα διαμορφώσει την επόμενη γενιά πολιτών.

Όσον αφορά την διαμόρφωση του προγράμματος εκπαίδευσης αυτό καθορίζεται από την κεντρική κυβέρνηση. Όμως οι νέοι δήμοι θα αναλάβουν την σχολική στέγη και θα μπορούν να επέμβουν σε σημεία τα οποία έχουν σχέση με την λειτουργία των σχολείων. Για το λόγο αυτό προτείνονται:

  • Όλα τα σχολεία του δήμου Καλαμαριάς να γίνουν πραγματικά ολοήμερα. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς και θα ελαφρυνθούν οικονομικά σε συνδυασμό με την ενισχυτική διδασκαλία και την επακόλουθη μείωση της ανάγκης για φροντιστήρια.
  • Θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές ώστε ειδικά στον τομέα της προσχολικής αγωγής να εξασφαλιστεί η αξιοκρατία στα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίζεται η αποδοχή κάποιων παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία όμως με ευθύνη της σημερινής διοίκησης του Δήμου δεν τηρούνται στο σύνολό τους.
  • Οι προαύλιοι χώροι των σχολείων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) θα πρέπει να μετατραπούν σε οάσεις πρασίνου. Η κεντρική διοίκηση του Δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες της και το εξειδικευμένο προσωπικό της θα δημιουργήσει πρότυπα για το «πρασίνισμα των σχολικών αυλών». Τα πρότυπα αυτά θα έχουν στόχο να μπει ξανά το πράσινο στις αυλές των σχολείων, αλλά και να εκπαιδευτεί η νέα γενιά στην παραγωγή τροφίμων (πχ με τη δημιουργία βιολογικού λαχανόκηπου κάθε σχολείου). Να μειωθεί το τσιμέντο και η άσφαλτος. Το σχέδιο θα συζητείται και θα συναποφασίζεται με την διεύθυνση του σχολείου. Στην υλοποίηση του σχεδίου και με ευθύνη της διεύθυνσης του σχολείου θα οργανώνεται η εθελοντική συμμετοχή μαθητών και γονέων στις εργασίες (όχι τις τεχνικές αλλά για παράδειγμα τις χειρονακτικές όπως η φύτευση των δέντρων κλπ) για την αλλαγή του σχολείου. Θα πρέπει να διερευνηθεί και η δυνατότητα αφιλοκερδούς παροχής συγκεκριμένων εργασιών από τοπικές επιχειρήσεις.
  • Όλα τα κτίρια των σχολείων θα πρέπει να γίνουν πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου και να προχωρήσουν στην ενεργειακή επιθεώρηση όλων των σχολικών κτιρίων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ενεργειακής επιθεώρησης θα πρέπει να προταθούν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές του νέου ΚΕΝΑΚ. Στόχος των δράσεων αυτών θα είναι να καταστούν τα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης και γενικά κατανάλωσης/διαχείρησης πόρων (πχ με τη συλλογή του βρόχινου νερού)σε όλη την Ελλάδα. Μερικές από τις δράσεις που θα μπορούσαν να προβλεφθούν ανάλογα με τα ευρήματα της ενεργειακής επιθεώρησης:

–        Εγκατάσταση Φ/Β στη στέγη/δώμα του κτιρίου για την κάλυψη αναγκών φωτισμού του σχολείου.

–        Εγκατάσταση συστημάτων BEMS (Building Energy Management System).

–        Υβριδικά συστήματα αβαθούς γεωθερμίας (πρόβλεψη με την αλλαγή της αυλής που περιγράφεται παραπάνω)με λέβητες φυσικού αερίου για θέρμανση.

–        Σύστημα συλλογής βρόχινου νερού η χρήση του οποίου μπορεί να ποτίζει τον βιολογικό λαχανόκηπο.

–        Εγκατάσταση συστημάτων σκίασης και χαμηλής απορροφητικότητας ηλιακής ενέργειας από τους υαλοπίνακες των αιθουσών (πχ με χρήση θερμοανακλαστικών αντηλιακών μεμβρανών).

  • Διεξαγωγή πραγματικά εκπαιδευτικών εκδρομών με προηγούμενη προετοιμασία της επίσκεψης από το σχολείο. Προτεραιότητα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους που μπορεί να υπάρχουν στον Δήμο.

Παράδειγμα ο αρχαιολογικός χώρος στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.

  • Τα προϊόντα που θα διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων αλλά και τα γεύματα που παρέχονται από τους παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς θα πρέπει να είναι μόνο βιολογικής προέλευσης στα πλαίσια των «πράσινων προμηθειών» του Δήμου Καλαμαριάς που αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Στόχος μας είναι με τις παραπάνω δράσεις να αναδείξουμε τον χώρο του σχολείου αλλά και όλων των ιδρυμάτων που διεξάγεται εκπαίδευση ως ένα χώρο που θα έχει ευχάριστο περιβάλλον και θα προσελκύει με ευχαρίστηση τους «εκπαιδευόμενους» αλλά και τους εργαζόμενους στις τάξεις του.

5.  Αστική κινητικότητα

Το θέμα της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στα όρια του Δήμου αλλά και διαδημοτικά  έχει αναδειχθεί ως ένα από τα κορυφαία θέματα που θα πρέπει να λύσει η νέα διοίκηση του δήμου.

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά και δεν γίνεται να αλλάξει τίποτα χωρίς να αλλάξουμε κάτι στην καθημερινότητά μας.

Καταρχάς τα αίτια αυτής της «συμφόρεσης» που παρουσιάζεται σε όλους σχεδόν τους αστικούς Δήμους της χώρας μας έχει κυρίως να κάνει με δύο παράγοντες: α) την αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας ΙΧ τα τελευταία 15χρόνια, β) τον τρόπο χρήσης του ΙΧ από τους κατοίκους του Δήμου.

Προφανώς υποστηρίζουμε πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής της βενζίνης συντελούν με τον δικό τους τρόπο στην σταδιακή μείωση της χρήσης του ΙΧ κυρίως στις «άχρηστες» μετακινήσεις που θα μπορούσαν απλά και χωρίς κόπο να γίνουν με τα πόδια, το ποδήλατο ή τις αστικές και γιατί όχι δημοτικές συγκοινωνίες.

Προτείνουμε τον εμπλουτισμό των μέσων μετακίνησης που έχουν στη διάθεση τους οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς. Ο πιο προφανής, φθηνός και με τα περισσότερα οφέλη είναι η ισότιμη με το ΙΧ παρουσία του ποδηλάτου στους δρόμους του Δήμου.

Η σημερινή κατάσταση είναι η παντελής απουσία του ποδηλάτου από την πόλη της Καλαμαριάς. Με αποτυχημένες κινήσεις «green washing» όπως οι πορτοκαλί σπειροειδείς χώροι στάθμευσης σε μερικά σημεία του Δήμου μόνο το γέλιο μπορούν να προκαλέσουν σε όσους πραγματικά γνωρίζουν από ποδήλατο. Καταρχάς είναι αδύνατο για το μέσο ποδήλατο να παρκάρει ανάμεσα από τις σπείρες γιατί απλούστατα κανένας δεν μπήκε στον κόπο πριν παραγγελθούν, κατασκευαστούν και πληρωθούν, να δοκιμάσει αν χωράει μία ρόδα ποδηλάτου ανάμεσα τους.

Η πρόταση μας για την είσοδο του ποδηλάτου στην πόλη της Καλαμαριάς συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία:

  • Σύνδεση και συνέχεια του ποδηλατοδρόμου του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Δημοτικό Πάρκινγκ στην οδό Μαρία Κάλλας.
  • Δημιουργία της παραθαλάσσιας «τουριστικής» διαδρομής που θα περιλαμβάνει όλη τη διαδρομή από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι και το Γυμναστήριο της Μίκρας.
  • Δημιουργία συνοικιακών ποδηλατόδρομων που θα οδηγούν στο κάθε σχολείο της περιοχής. Στόχος είναι να δώσουμε ένα ασφαλές πέρασμα στα παιδιά για να μάθουν να χρησιμοποιούν τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης. Επίσης θα αποφύγουμε τα τοπικά και πιθανώς παγκόσμιας πρωτοτυπίας μποτιλιαρίσματα σε μικρές συνοικιακές οδούς στις 08:00 το πρωί όταν οι γονείς πηγαίνουν με το ΙΧ το παιδί τους στο σχολείο!!! Άραγε με τι πρότυπα μεγαλώνει ακόμη μία γενιά;
  • Δημιουργία εμπορικών διαδρομών με προορισμό τις λαϊκές αγορές (ιδιαίτερα τις δύο βιολογικές), τους εμπορικούς δρόμους (Πασαλίδη, Μεταμορφώσεως, πεζόδρομος Κομνηνών) αλλά και σημεία όπου είναι συγκεντρωμένες τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ (πχ Αιγαίου, Πόντου, Εθν. Αντιστάσεως).
  • Σύνδεση των συνοικιακών ποδηλατόδρομων με τις εκκλησίες και δημιουργία χώρων στάθμευσης ποδηλάτων εκεί. Η τρίτη ηλικία χρειάζεται κίνηση για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής της. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι την δεκαετία του ’60 αρκετοί από τους σημερινούς παππούδες και γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο. Ας βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο όσους θέλουν να θυμηθούν μια παλιά καλή συνήθεια.
  • Δημιουργία οργανωμένων ποδηλατικών διαδρομών αναψυχής στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.
  • Σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους δήμους δημιουργία «ακαδημαϊκής» ποδηλατικής διαδρομής που θα οδηγεί στα πανεπιστήμια από διαδρομή όμως όχι παραθαλάσσια αλλά πιθανώς μέσω της οδού Βούλγαρη και της Λεωφ. Κων. Καραμανλή.

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις προτάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικούς επιστήμονες για να μπορέσει επιτέλους να μπει στη ζωή μας το ποδήλατο. Σε μία χώρα με 320 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνειας οι συνθήκες για τη χρήση του ποδηλάτου είναι ιδανικές όλο το χρόνο. Ταυτόχρονα  με τις παραπάνω προτάσεις θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά στην χρήση του ποδηλάτου αλλά και να βελτιώσουμε το επίπεδο υγείας των κατοίκων της πόλης της Καλαμαριάς.

Η πόλη της Καλαμαριάς έχει το προνόμιο να έχει σημαντική εμπορική δραστηριότητα αλλά και σχετικά μικρό μέγεθος. Για να περπατήσει κάποιος από τη μια άκρη του δήμου στην άλλη δεν χρειάζεται περισσότερο από 40 λεπτά. Έτσι σχεδόν το σύνολο των τοπικών μετακινήσεων θα μπορούσε να γίνει και με τα πόδια.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει καταρχάς να υπάρχουν ασφαλή πεζοδρόμια και να καλλιεργηθεί κουλτούρα πεζών. Για το σκοπό αυτό προτείνονται:

  • Η δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας για την απαλλαγή των πεζοδρομίων από την παράνομη στάθμευση.
  • Δημιουργία πεζοδρομίων φιλικών στους πεζούς με την επιδιόρθωση των σπασμένων πλακών καθώς επίσης και το κούρεμα των δένδρων με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν και άνθρωποι άνω του 1,60 να περπατούν χωρίς να πρέπει να περπατούν συνεχώς σε στάση «μετάνοιας».
  • Δημιουργία εμφανών διαβάσεων πεζών στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και με τη συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας παροχή απόλυτης προτεραιότητας των πεζών. Απλά να σταματούν τα αυτοκίνητα όταν ο πεζός πατήσει στην διάβαση.
  • Επιβολή προστίμων σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον ΚΟΚ στους οδηγούς που εμποδίζουν τις διαβάσεις ΑΜΕΑ.

Ο τρίτος άξονας είναι αυτός της αναδιοργάνωσης της τροφοδοσίας των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής. Σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο Καλαμαριάς θα πρέπει να αποφασισθεί συγκεκριμένο ωράριο στο οποίο θα μπορούν τα καταστήματα να ανεφοδιάζονται. Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε συνεργασία με όλους τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ώστε να μπορέσουν να προσαρμόσουν την οργάνωση τους οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας καταστημάτων.

6.              Απορρίμματα

Τα απορρίμματα είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας. Ο Δήμος Καλαμαριάς μπορεί να χρησιμοποιεί για την ώρα τον ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Μαυροράχης. Με τον νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) κάθε δήμος δεν θα πληρώνει ένα πάγιο ποσό για την χρήση του ΧΥΤΑ όπως ήταν μέχρι πρόσφατα αλλά θα πληρώνει αναλογικά με τον όγκο των σκουπιδιών που διαθέτει στον ΧΥΤΑ. Αυτό δίνει μία πολύ σημαντική ευκαιρία στον Δήμο Καλαμαριάς.

Αν μειώσει τον όγκο σκουπιδιών που διαθέτει στον ΧΥΤΑ τότε θα μειωθεί και το κόστος λειτουργίας του Δήμου. Τη μείωση αυτή του κόστους μπορεί να την περάσει στα Δημοτικά τέλη του κάθε νοικοκυριού. Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύονται αυτοί που παράγουν λιγότερα απορρίμματα και δημιουργούμε έτσι οικονομικά κίνητρα στον καθένα να υποστηρίξει την ανακύκλωση.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω σκεπτικό προτείνουμε τα ακόλουθα:

  • Εκπόνηση και εφαρμογή πενταετούς σχεδίου με την εμπλοκή και των σχολείων για καλύτερη οργάνωση του συστήματος ανακύκλωσης με στόχο να γίνει ο Δήμος Καλαμαριάς ο πρώτος Δήμος της χώρας σε ποσοστό ανακύκλωσης. Παράλληλα να διερευνηθούν σε βάθος αυτή τη φορά όλες οι πιθανότητες πώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Εφαρμογή συστήματος «πλήρωνε όσο πετάς» (Pay As You Throw PAYT) βασισμένο στον όγκο και όχι στο βάρος των σκουπιδιών που πετάει το κάθε νοικοκυριό. Ένα τέτοιο σύστημα θα ξεκινούσε με την αφαίρεση από όλους τους λογαριασμούς δημοτικών τελών των χρεώσεων για αποκομιδή απορριμμάτων. Το σύστημα κατόπιν θα μπορούσε να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους μεταξύ των οποίων: η αγορά από τον δημότη ειδικών σακουλών ή αυτοκόλλητων που θα κολλάει στη σακούλα του. Έτσι θα μπορεί να αγοράζει από τις υπηρεσίες του Δήμου (ακόμη και από το site το Δήμου) ή από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής όσες ειδικές σακούλες ή αυτοκόλλητα χρειάζεται.  Στην τιμή της κάθε σακούλας ή αυτοκόλλητου θα έχει υπολογιστεί το κόστος αποκομιδής της από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
  • Εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων σε όλο τον Δήμο. Το πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή αφού η μείωση του όγκου σκουπιδιών θα είχε άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα στο νοικοκυριό.
  • Κατάθεση πρότασης για διαδημοτική συνεργασία παράλληλα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας μας, επιχειρήσεις ανακύκλωσης, εστίασης αλλά και αλυσίδων καταστημάτων σούπερ μάρκετ για την συλλογή και ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών και χρήση τους στην κίνηση κάποιων οχημάτων των συμμετεχόντων Δήμων.
  • Ενημέρωση Δημοτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία της ανακύκλωσης στο Δήμο με κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ανά συνοικία ώστε να αρχίσουν οι δημότες να ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις της συνοικίας τους.

7. Κοινωνικές Υπηρεσίες-Υγεία

Η υγεία είναι το πιο σημαντικό αγαθό που έχουμε. Το καλό επίπεδο υγείας σημαίνει κατά μεγάλο ποσοστό και μια ευτυχισμένη ζωή. Στόχος μας είναι με τις πολιτικές μας να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις μέριμνας αλλά και πρόληψης ώστε να έχουν οι Δημότες μας ένα καλό επίπεδο υγείας και μια ευτυχισμένη ζωή.

Στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών προτείνουμε:

  • Τη δημιουργία δημοτικών ιατρείων που θα δέχονται αποκλειστικά δημότες καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό. Οι άνεργοι και τα μέλη των ΚΑΠΗ θα μπορούν να επισκέπτονται τα δημοτικά ιατρεία δωρεάν. Στόχος λειτουργίας τους θα είναι η προληπτική ιατρική.
  • Δημιουργία δικτύου κοινωνικών παντοπωλείων για τους άπορους και τους άνεργους του Δήμου.
  • Υποστήριξη τοπικών δικτύων ανταλλαγής προϊόντων με εθελοντική συμμετοχή των δημοτών ύπο από την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς.
  • Προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ελληνικής ιστορίας για τους μετανάστες που ζουν στον Δήμο.
  • Δημιουργία δημοτικού ηλεκτρονικού γραφείου ευρέσεως εργασίας μέσω της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του δήμου ώστε να υποστηρίζει αυτή την υπηρεσία. Οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους δημότες της Καλαμαριάς ενώ θα υπάρχει μία μικρή χρέωση για την κάλυψη ποσοστού του κόστους για την λειτουργία του γραφείου. Στο γραφείο αυτό θα απευθύνονται όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο. Η καταχώρηση της αγγελίας θα είναι δωρεάν για τις επιχειρήσεις.
  • Εφαρμογή προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης ατόμων της τρίτης ηλικίας «μπαξές στην ταράτσα». Τα άτομα της τρίτης ηλικίας έχουν άφθονο χρόνο στην ημέρα τους και με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε στις πόλεις, τους «παρκάρουμε» σε κάποιο καφενείο, κάποιο παγκάκι ή μπροστά στην τηλεόραση με τις ώρες. Αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολό τους να είναι υπέρβαροι αφού πάσχουν από έλλειψη κίνησης (μια γενιά που μεγάλωσε στις αλάνες) και αυτό πυροδοτεί μία αλυσίδα γεγονότων και καταστάσεων. Πολλοί άνθρωποι της τρίτης ηλικίας νιώθουν ότι μένουν στο περιθώριο, άχρηστοι και λόγω αυτού εστιάζουν στα όποια προβλήματα υγείας έχουν και κάνουν τη ζωή τους καταθλιπτική και μίζερη. Όπως έχουμε διακηρύξει στόχος μας είναι οι Δημότες να ζουν ευτυχισμένες ζωές. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα βοηθήσει την τρίτη ηλικία να νιώσει δημιουργική και συμμετέχουσα στην σημερινή κοινωνία. Με τα λίγα λαχανικά ή αρωματικά φυτά που θα μεγαλώνουν θα κινούνται, θα αξιοποιούν το χρόνο τους καλύτερα,  θα δείχνουν και  στις επόμενες γενιές πχ στα εγγονάκια τους πως παράγονται κάποια από τα τρόφιμα. Η εκτέλεση του προγράμματος θα γίνει όπως και με το πρόγραμμα των βιολογικών λαχανόκηπων που αναφέρεται σε προηγούμενο κεφάλαιο. Η Δ/νση πρασίνου θα προσφέρει τους σπόρους και τεχνογνωσία και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα αναλαμβάνουν να καλλιεργήσουν τα λαχανικά.

8. Πολιτισμός-Αθλητισμός

Η στροφή προς μία Καλαμαριά τουριστικό προορισμό μπορεί να συνδυαστεί με την ποιοτική ανάδειξη των προϊστορικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον Δήμο (πρώην στρατόπεδο Κόδρα). Η ανάδειξη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση «τσιμεντοποίηση» αλλά η εκτέλεση τέτοιων εργασιών ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης υπαίθρια και μέσα στο φυσικό περιβάλλον, πιο λαϊκά μέσα στο πράσινο, να απολαύσει τα ευρήματα και να ενημερωθεί για την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής.

Στα πλαίσια του πολιτισμού προτείνεται η δημιουργία νέου κτιρίου με αρχιτεκτονική όμοια με τα νεοκλασικά της Μικράς Ασίας μετά από σχετικό διαγωνισμό ή αγορά κάποιου από τα διατηρητέα κτίρια της οδού Νικ. Πλαστήρα που σήμερα στεγάζουν μπαράκια. Το κτίριο αυτό θα λειτουργήσει ως κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών αλλά και σχολείων του Ιστορικού Κέντρου Προσφυγικού Ελληνισμού. Ήδη το υλικό που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο είναι πολύ αξιόλογο και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πόλους έλξης επισκεπτών της πόλης.

Η αγορά ή κατασκευή του νέου κτιρίου θα γίνει με την δημιουργία ταμείου όπου θα μπορούν να συνεισφέρουν οι δημότες, οι επιχειρήσεις αλλά και θα πηγαίνουν τα πρόστιμα από τις καταπατήσεις δημοσιών χώρων ή ηχορύπανσης από τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης που λειτουργούν στον Δήμο Καλαμαριάς και που θα επιβάλει η δημοτική αστυνομία.

Το θέμα της προσέλκυσης επισκεπτών μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης αλλά και με την ενημέρωση των εταιρειών που εκδίδουν στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα τουριστικούς οδηγούς ώστε να κάνουν αναφορές και στην Καλαμαριά.

Οι αθλητικές υποδομές της Καλαμαριάς είναι ικανοποιητικές όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Καταρχάς θα πρέπει να γίνει έλεγχος και αντικατάσταση όλων των αθλητικών υποδομών που έχουν τα σχολεία στο προαύλιο τους. Με την έλλειψη ελεύθερων χώρων που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενα κεφάλαια, ο χώρος των σχολικών αυλών θα πρέπει μετά το τέλος της λειτουργίας του σχολείου να ανοίγει και να γίνεται ένα αθλητικό κέντρο για τη γειτονιά.

Ένα άλλο σημείο βελτίωσης μπορεί να υπάρξει στον τομέα της διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας που είναι και το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Προτείνουμε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να αναβαθμιστεί η σημερινή ιστοσελίδα και να μπορεί ο δημότης Καλαμαριάς και γενικά το ευρύ κοινό να ενημερώνεται για τα προγράμματα που τρέχουν αλλά και να έχει τη δυνατότητα για το κλείσιμο γηπέδων πχ τένις ή 5Χ5. Σήμερα κάποιος εργαζόμενος θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά του, να κάνει άσκοπα χιλιόμετρα το πρωι για να πάει αυτοπροσώπως στο ΕΓΜ με σκοπό να κλείσει κάποιο γήπεδο για το απόγευμα ή το βράδυ.

Μπορούμε με απλές ενέργειες και έστω και αν εμπλέκονται και άλλοι φορείς να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των δημοτών.

9.  Ενέργεια

Η κατανάλωση ενέργειας με τα όσα ακούμε περί αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας (kWh) θα επηρεάσει και τα οικονομικά του Δήμου Καλαμαριάς. Για το λόγο της προστασίας του περιβάλλοντος για λόγους καλού παραδείγματος προς τους Δημότες αλλά και μείωσης του λειτουργικού κόστους του δήμου προτείνονται τα ακόλουθα:

  • Επιθετικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας (ηλεκτρικό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) σε όλα τα υπάρχοντα δημοτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων. Το πρόγραμμα και οι δράσεις του θα στηριχθούν στην ενεργειακή επιθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα κτίρια και αναφέρθηκε παραπάνω. Στόχος θα είναι μέχρι το 2015 όλα τα δημοτικά κτίρια να παράγουν τουλάχιστο όση ενέργεια καταναλώνουν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
  • Πρόγραμμα για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τον δημοτικό φωτισμό κατόπιν σχετικής μελέτης. Υπάρχουν διαθέσιμες τεχνολογίες αυτή τη στιγμή που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εγκατάσταση, στα πλαίσια συγκεκριμένων προγραμμάτων, Φ/Β συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ταράτσες ή στέγες των δημοτικών κτιρίων. Με τα ισχύοντα σήμερα η απόσβεση είναι πολύ σύντομη (6-7 χρόνια) και με τον συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγόμενη θα υπάρξει και σημαντική οικονομική ελάφρυνση για τον Δήμο Καλαμαριάς.
  • Καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και ανακοίνωση των στόχων ανά διεύθυνση και γιατί όχι και ανά κτίριο.

10.          Ασφάλεια-Δημοτική Αστυνομία

Η δημοτική αστυνομία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την διοίκηση του δήμου με διευρυμένες αρμοδιότητες που συνήθως οι πολίτες αγνοούν. Καταρχάς η φιλοσοφία μας είναι ο απόλυτος σεβασμός στους νόμους και η προσήλωση στην αρχή της ισονομίας. Από τον νόμο δεν εξαιρείται κανείς και η εφαρμογή του (με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις διατάξεις)πρέπει να είναι η κύρια αποστολή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Λόγω της πληθώρας παραβάσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλους τους δήμους της χώρας μας μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Καλαμαριάς, η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην εκπαίδευση των δημοτών στη συμμόρφωση με τις επιταγές του νόμου βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

Επίσης μπορεί να καταστεί ένα άριστο εισπρακτικό εργαλείο που αν ασκήσει τα καθήκοντά του στο έπακρο θα οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη στον Δήμο που πιθανώς να μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των δημοτικών τελών για όλους και κυρίως τους νομοταγείς δημότες.

Για την δημοτική αστυνομία προτείνουμε τα ακόλουθα:

  • Δράσεις για την αναβάθμιση της εικόνας και της αποτελεσματικότητας της δημοτικής αστυνομίας Καλαμαριάς. Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι: η τακτική ανά χρόνο εξέταση των δημοτικών αστυνομικών στα αθλήματα με βάση όσα περιγράφονται στο Π.Δ. 23/2002 αρ. 5 παρ. 1 και 2. Όσοι δημοτικοί αστυνομικοί δεν περάσουν τις δοκιμασίες θα υπάρχουν κυρώσεις τις οποίες θα αποφασίσει η Διοίκηση Δήμου.
  • Σε συνέχεια του παραπάνω ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με γυμναστήρια που λειτουργούν στα όρια του δήμου θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε αυτά στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Τακτική εκπαίδευση πχ ανά διετία σε διάφορα αντικείμενα που θα κριθούν απαραίτητα (πχ η αναγνώριση εγκληματικών δράσεων όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η προαγωγή γυναικών),  από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 23/2002 αρ. 16 παρ.4.
  • Στοχοποίηση για μείωση των δεικτών παραβατικότητας κυρίως σε όσα αδικήματα έχουν σχέση με την προστασία της υγείας των πολιτών (πχ. παραβάσεις του ΚΟΚ), το περιβάλλον (πχ. μόλυνση υδάτων, ρίψη μπάζων) και την  λειτουργία των επιχειρήσεων (πχ παράνομο εμπόριο, ανασφάλιστο προσωπικό, καταπάτηση δημόσιων χώρων).

11.          Επίλογος-Οι δεσμεύσεις μας

Οι παραπάνω προγραμματικές προτάσεις είναι μόνο η αρχή.

Πιστεύουμε πως μας αξίζει μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη Καλαμαριά και μπορούμε να την διεκδικήσουμε αλλά και να τη δημιουργήσουμε εργαζόμενοι με σχέδιο, μέθοδο και επιμονή.

Δεσμευόμαστε για το ότι:

  • Κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους μας δεν θα είναι επαγγελματίας πολιτικός ή θα έχει ως αποκλειστική του δραστηριότητα την πολιτική. Όλοι θα είναι εργαζόμενοι και θα είναι κάτοικοι του Δήμου που θέτουν υποψηφιότητα ώστε να ξέρουν και να μοιράζονται με τους δημότες που θα υπηρετήσουν την ίδια καθημερινότητα.
  • Οι δημοτικοί μας  σύμβουλοι θα πραγματοποιούν το 80% των μετακινήσεων τους για την άσκηση των καθηκόντων τους στον Δήμο, με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Όλοι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι θα πραγματοποιούν τριμηνιαίες ανοιχτές παρουσιάσεις με την συμμετοχή των δημοτών για την παρουσίαση του έργου τους αλλά και την αναλυτική ενημέρωση των πεπραγμένων του δήμου για το τρίμηνο που πέρασε.
  • Εκτός από τις τριμηνιαίες ενημερώσεις που θα πραγματοποιούν οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, θα οργανώνουν «γενικές συνελεύσεις κατοίκων» στις οποίες θα ζητείται η γνώμη τους με σκοπό να συναποφασίσουν για διάφορα θέματα που αφορούν τον Δήμο Καλαμαριάς. Οι αποφάσεις αυτές θα καθορίζουν και τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι Δημοτικοί μας σύμβουλοι στο  Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Όλοι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι θα είναι ανοιχτοί και διαθέσιμοι στους πολίτες μέσω της δημιουργίας συγκεκριμένης ιστοσελίδας που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε Αργύρης Μπούρας a-bouras{at}ath.forthnet.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top