Αναθεώρηση νομοθεσίας για τα πειραματόζωα – BBC news 8/2007

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας καλείται να απολογηθεί για την μεταχείριση των πειραματόζωων, ενώ ταυτόχρονα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν σταδιακή αύξηση των ζώων που χρησιμοποιούνται σε ιατρικά πειράματα τα τελευταία χρόνια. Τα νέα της δίκης συμπίπτουν με την δημοσίευση στοιχείων τα οποία αποκαλύπτουν μια αύξηση στα πειράματα με ζώα το περασμένο έτος. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα πειράματα αυτά αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την θεραπεία θανάσιμων ασθενειών.

Μόνο το 2006 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια πειράματα με ζώα, μια αύξηση 4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Η αύξηση αυτή είναι αντιπροσωπευτική της τεράστιας αύξησης που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, με τα μεγαλύτερα νούμερα να αρχίζουν από το 1991. Ο υπουργός εσωτερικών Meg Hillier αναφέρει: «Σε οποιαδήποτε περίπτωση όπου τα πειραματόζωα είναι η μοναδική επιλογή, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στα δικαιώματα των ζώων και την επιστημονική εξέλιξη.»

Ωστόσο, η Βρετανική Ένωση για την Κατάργηση της Ζωοτομίας (Buav) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατέθεσε ενάντια της κυβέρνησης για την μεταχείριση των πειραματόζωων. Η δικαιοσύνη λοιπόν καλείται να διατάξει το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει τους κανονισμούς της. Το 2005 υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως περίπου 100 εκατομμύρια ζώα σε ιατρικά πειράματα όλων των ειδών. Από αυτά, μόλις 30 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα παρήχθησαν την ίδια χρονιά.

Το 92% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα απορρίπτονται κατά την κλινική έρευνα σε ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η χρήση ζώων σε πειράματα έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική. Το περασμένο έτος υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 2,95 εκατομμύρια ζώα σε ιατρικά πειράματα στην Αγγλία, στη Σκοτία και Ουαλία. Η πλειοψηφία των πειραμάτων, 83%, συμπεριελάμβαναν ποντίκια, αρουραίος και άλλα τρωκτικά. Το υπόλοιπο 17% συμμετείχαν ψάρια (9%), πουλιά (4%) και ερπετά/αμφίβια (1%). Τα σκυλιά, οι γάτες και άλλα ανώτερα θηλαστικά προστατεύονται από ειδική νομοθεσία, Animals (Scientific Procedures) Act 1986. Τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό σε πειράματα.

Ο καθηγητής Dominic Wells, από το Imperial College του Λονδίνου, αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του 4% στην αύξηση των γενετικά τροποποιημένων ζώων (GM). Η χρήση των γενετικά τροποποιημένων ζώων έχει τετραπλασιαστεί από το 1995. Το 2006 χρησιμοποιήθηκαν σε 1,04 εκατομμύρια ιατρικά πειράματα, μια αύξηση 8% από το 2005. Ο Alastair Kent, προϊστάμενος του Genetic Interest Group είπε ότι υπάρχουν καλά νέα για τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις. Πιο αναλυτικά ανέφερε: «Κάθε πείραμα μας φέρνει πιο κοντά στην μέρα που δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιούμε πειραματόζωα, επειδή γνωρίζουμε ήδη αρκετά για να δουλέψουμε με ασφάλεια με τους ασθενείς.»

Η ένωση Buav και άλλες οργανώσεις συμφωνούν ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την νομοθεσία όπως θα έπρεπε, αποτυγχάνοντας να διασφαλίσει την μείωση των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται στα ιατρικά πειράματα και τον περιορισμό των δεινών τους.»

Οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν κάθε πειραματισμό, τα 3R, υποτίθεται ότι ενισχύουν του κανονισμούς των εργαστηρίων. Η ιδέα η οποία είναι περίπου 50 ετών, εστιάζεται την μείωση της κακομεταχείρισης των ζώων και στην αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων. Ο νόμος του 1986 ήταν μια προσπάθεια για αναμόρφωση των νόμων που θα αφορούν τις πειραματικές δοκιμές με ζώα. Ο Michael Balls, επίτιμος καθηγητής ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Nottingham, αναφέρει: «Δεν πιστεύω ότι η συγκριμένη απόφαση θα γινόταν νόμος με τη σημερινή της μορφή εάν δεν ήλπιζαν όλοι στην πρόοδο που θα είχε συντελεστεί στα επόμενα 20 χρόνια.»

Ο καθηγητής Balls, ο οποίος είναι διευθυντής του ιδρύματος Fund for the Replacement of Animals in Medical Experiments (Frame) για την ευημερία των ζώων, αναφέρει ότι είχε φτάσει πια ο καιρός για να επανεξεταστεί η νομοθεσία για τα εργαστηριακά πειράματα. Η αναθεώρηση της δικής πρόκειται να ξεκινήσει στην Τετάρτη στο ανώτατο δικαστήριο ενώ τα το Υπουργείο Εσωτερικών αντιτίθεται έντονα στις δηλώσεις της οργάνωσης Buav. Ωστόσο ο Michelle Thew, από την Buav, αναφέρει: «Η κυβερνητική στρατηγική στο τομέα της χρήσης ζώων για ιατρικούς σκοπούς είναι ελαττωματική.»

«Το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή την εβδομάδα κατηγορείται για αδιαφορία προς το καθήκον της για την διασφάλιση της ευημερίας των ζώων ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει στοιχεία από το κοινό σχετικά με το νούμερο των ιατρικών πειραμάτων που διενεργούνται στη χώρα.»

Οι εναλλακτικές μέθοδοι

Το 2009 είναι η χρονιά κατά την οποία –όπως όλα δείχνουν– θα απαγορευθεί ολοκληρωτικά η χρήση πειραματοζώων στα πειράματα της βιομηχανίας καλλυντικών, χημικών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και η χρήση τους σε ελέγχους τοξικότητας. Αντίστοιχα, η χρήση εναλλακτικών μεθόδων ελέγχου και πειραματισμού αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και τη βασική επιστημονική έρευνα που στοχεύει στην παραγωγή φαρμάκων.

Ο John Richmond αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την άμεση εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων πειραματισμού που θα απαλλάσσουν από την χρήση των ζώων. Πριν από μερικούς μήνες η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. επικύρωσε πέντε ακόμα νέες εναλλακτικές εργαστηριακές μεθόδους ελέγχου προϊόντων. Οι νέες αυτές τεχνικές θα εφαρμοσθούν σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το υγρό πλυσίματος των πιάτων, κρέμες προσώπου και χιλιάδες ακόμα βιομηχανικές χημικές ουσίες.

Ένα από τα τεστ μιμείται το ανθρώπινο δέρμα και τις αντιδράσεις του στα χημικά με τόση ακρίβεια ώστε ήδη υιοθετείται ως στάνταρ προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται κουνέλια γι’ αυτό τον λόγο (περίπου 20.000 ετησίως). Δύο τεστ από τα πέντε ελέγχουν αποτελεσματικά τους ερεθισμούς των ματιών, ενώ ένα τεστ πρόβλεψης αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων θα σώσει τη ζωή 240.000 ποντικών ετησίως. Το National Centre for the Replacement, Refinement and Reduction of Animals in Research (NC3Rs) έχει οργανώσει μια έρευνα για τους επιστήμονες που χρησιμοποιούν ζώα στην έρευνα τους. Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι ο προσδιορισμός της γνώσης που έχουν οι επιστήμονες για την αρχή των 3R και του τρόπου με τον οποίο την χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους έρευνα.

Το πλήρες άρθρο και άλλα ενδιαφέροντα στο : http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6911678.stm

1 σκέψη για το “Αναθεώρηση νομοθεσίας για τα πειραματόζωα – BBC news 8/2007”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top