Κάθε ανεμογεννήτρια σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, δίνει μια ανάσα στο Ν. Κοζάνης

Η προώθηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας δημιουργεί μερικές φορές αντιδράσεις, οι οποίες σχετίζονται με την αισθητική του τοπίου, τις παρενέργειες στα οικοσυστήματα, κλπ. Κατανοητές οι ενστάσεις και ειλικρινή τα κίνητρα των αντιδρώντων, οι οποίοι συχνά επιστρατεύουν περιβαλλοντικά κριτήρια. Εκείνο όμως που δεν συνεκτιμούν είναι ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός, εκτός από τα τοπικά δεδομένα, περιλαμβάνει και εθνικά κριτήρια και βεβαίως παγκόσμια, ειδικά μετά τη δραματική επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών.

Εκείνο λοιπόν που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη είναι ότι για κάθε αιολικό MW, που κόβεται και δεν εγκαθίσταται, κάποιοι άλλοι την πληρώνουν δίπλα μας. Είναι όλοι αυτοί που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές, είναι τα εξαθλιωμένα θύματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου που δημιουργήσαμε εμείς οι χορτασμένοι, είναι οι στρατιές των περιβαλλοντικών προσφύγων που ξεριζώνονται, γιατί ο «πολιτισμένος» κόσμος ακολούθησε ένα ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Είναι επίσης, για να έλθουμε στα καθ’ ημάς, και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, οι οποίοι 60 χρόνια υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός χρεοκοπημένου ενεργειακού μοντέλου, που έχει κατατάξει το νομό μας στους πιο βρώμικους της Ευρώπης και έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πολίτες Β! κατηγορίας.
Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε :

ότι από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί οι καρκίνοι, ενώ τα ποσοστά θανάτων από εγκεφαλικά – καρδιακά έγιναν 20 φορές περισσότερα! (Μελέτη Π. Μακρή)

ότι η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα σε σχέση με άλλες πόλεις εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά αλλεργικών, ασθμάτων, βρογχίτιδων, κλπ, ειδικά στην κατηγορία των παιδιών.

ότι οι σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και στην Καρδιά από πλευράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατέχουν την 1η και 2η θέση των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών σε όλη την Ευρώπη !

ότι οι εκπομπές των δύο αυτών σταθμών σε CO2 ισοδυναμούν με εκείνες που παράγονται από την κυκλοφορία 6.000.000 αυτοκινήτων !!

ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιγουράρουμε μαζί με τους Πορτογάλους στην 1η θέση των πιο βρώμικων ενεργειακά χωρών και έχουμε αυξήσει περισσότερο από κάθε άλλο τις εκπομπές του CO2 (30 % σε σχέση 1990)

ότι πρέπει κάποτε σαν τοπική κοινωνία να αποκτήσουμε ένα άλλο όραμα, εκτός από μια
θέση στη ΔΕΗ

Ειδικά σε αυτή τη φάση, που η ενεργειακή κατανάλωση είναι στο φόρτε της και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων από τη ΔΕΗ επαναφέρει κάθε τόσο τον κίνδυνο ενός black out, η πίεση για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Ν. Κοζάνης είναι μεγάλη. Με άλλα λόγια, ο Ν. Κοζάνης θα συνεχίσει να θυσιάζεται και να αντιμετωπίζεται ως η «πρίζα» της χώρας, όσο καθυστερούν να εγκατασταθούν αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε την απαίτηση προκειμένου να προχωρήσουν οι ΑΠΕ να παραβιαστεί το χωροταξικό, να εξοντωθούν οι περιοχές Natura ή να μαγαριστούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι.

Υπάρχουν και οι ενδιάμεσες λύσεις: Να προχωρήσουν οι ΑΠΕ μικρής κλίμακας. Να αποκτήσουν τα νησιά ενεργειακή αυτοδυναμία. Δεν μπορεί να παράγεται το ρεύμα στην Κοζάνη και να το στέλνουμε σε ένα νησί 500 χλμ μακριά για να ανάψει το θερμοσίφωνο ο κάτοικος μιας περιοχής, που διαθέτει πλούσια τα ελέη του ήλιου και του αέρα …
Δεν μπορεί να διαμαρτύρεται η Κρήτη ή η Μύκονος και να αρνούνται εγχώριες και ήπιες ενεργειακά λύσεις, επειδή θα έχουν μερικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή επειδή θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες στην ορνιθοπανίδα.

Στο κάτω – κάτω για κάθε πτηνό που αλλάζει τον τρόπο ζωής του ή και τραυματίζεται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χιλιάδες άλλα πεθαίνουν όταν πετούν πάνω από μια περιοχή που παράγει 26.000.000 κυβικά μέτρα την ώρα θανατηφόρα καυσαέρια (!).
Καλά θα ήταν να μπορούσαμε να τα αποφύγουμε και τα δύο. Όταν όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε, ας επιλέξουμε «το μη χείρον». Όχι μόνο για μας, αλλά και το .. γείτονα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, Κοζάνη, Ιούλιος 2007,

(πηγή: www.anthropos.gr)

1 σκέψη για το “Κάθε ανεμογεννήτρια σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, δίνει μια ανάσα στο Ν. Κοζάνης”

  1. Αν θέλετε πραγματικά να σταματήσει να ρυπαίνει ο λιγνίτης την περιοχή λύση δεν είναι οι άχρηστες ανεμογεννήτριες αλλά η αντικατάσταση του λιγνίτη από το ουράνιο… Αν το εργοστάσιο παραγωγής ήταν πυρηνικό δεν θα είχατε καμμία απολύτως επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή ούτε επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top