Ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, που οργανώθηκε στις 12/8 στην Καλλονή και αφορούσε την «τετράδα» των μαστοροχωρίων (Καλλονή, Κυπαρίσσι, Τρίκορφο και Δασύλλιο) του Δήμου Αγίου Κοσμά Γρεβενών. Την ημερίδα με τίτλο «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Βοίο – Γρεβενά» άνοιξε ο κ. Λ. Τσικριτζής, πρόεδρος της Κίνησης και καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι :
Ταρνανάς Ανδρέας, συγγραφέας – σκηνοθέτης, με θέμα «Αγροτουρισμός και λαϊκή παράδοση»
Φτάκα Φανή, καθηγήτρια λυκείου, «Άνω Βόιο : ο τόπος και οι άνθρωποι»
Καβουρίδου Γεωργία, αρχιτέκτονας Msc, «Τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική»
Αγγέλη Ελένη, Γεωγράφος –περιβαλλοντολόγος). «Δράσεις της Οικολογικής κίνησης στο Βόιο»
Καλημέρης Παναγιώτης, οικονομολόγος Msc. «Προγράμματα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή Βοίου – Γρεβενών».
Στο τέλος ακολούθησε γόνιμη συζήτηση, στην οποία μεταξύ των άλλων συμμετείχαν οι κ. Καλογερόπουλος Νίκος, η κ. Λουλάκη Ιωάννα, ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Αγίου Κοσμά, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων και άλλοι. Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία της και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Επταχωρίου κ. Μπαμπούλης και Πενταλόφου κ. Καρούτας. Στους διακόσιους περίπου παραβρεθέντες προσφέρθηκαν σπιτικά εδέσματα και κυρίως πίτες, που παρασκεύασαν γυναίκες των χωριών του Βοίου, ενώ έξω από το χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε μια «συνεργατική» Έκθεση με οικολογικά ταμπλώ, με είδη λαϊκής χειροτεχνίας (Μητάκου Ιωάννα –πρόεδρος πολιτιστικού Συλλόγου Τρικόρφου) και εκθέματα – τοπικά προϊόντα του Συλλόγου γυναικών Καλλονής.
Τέλος στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν και τρεις λαϊκοί οργανοπαίχτες: ο κ. Νάσος Σκόδρας, ο κ. Κοσμάς Χαλκιάς και η Άννα Μακρή.
Τα κυριότερα σημεία στα οποία εστίασαν οι ομιλητές της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης ήταν τα εξής :
Σε όλη την ορεινή Ευρώπη η ήπια ανάπτυξη, η οικολογική διαχείριση των ορεινών όγκων, η ανάδειξη και προβολή της παράδοσης έχουν κάνει θαύματα. Τα εγκαταλειμμένα χωριά ξαναζωντάνεψαν, οι ορεινοί πληθυσμοί κρατήθηκαν και ενισχύθηκαν, το τοπικό εισόδημα σημείωσε θεαματική άνοδο. Αυτό το είδος της «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί να ανθήσει και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει μοναδικά ορεινά οικοσυστήματα.
Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει, πριν από όλα, να προστατέψουμε το δασικό μας πλούτο, τις ομορφιές του τόπου, τα νερά και την άγρια ζωή. Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού αυτό που λέμε φυσικό κεφάλαιο του τόπου.
Στην Ελλάδα οι απειλές για τα βουνά και τα δάση είναι πολλές: Πυρκαγιές, λαθραία υλοτομία, παράνομο κυνήγι και ψάρεμα, αυθαίρετες κατασκευές, οικιστικές πιέσεις, καταπατήσεις, αλόγιστη διάνοιξη δρόμων, εξαφάνιση των άγριων ζώων.
Ειδικά το Βόϊο με τις γραφικές βουνοκορφές του, τα τοξωτά γιοφύρια του, τα μικτά δάση του, την ιστορία και την παράδοση του, αποτελεί ένα από το πολυτιμότερα κομμάτια της Ελληνικής φύσης και ένα ζωντανό μουσείο της νεότερης ορεινής αρχιτεκτονικής μας.
Τα χωριά του Βοίου και της Πίνδου διαθέτουν το σοβαρό ατού να είναι χτισμένα σε ένα χώρο, όπου συμβάλουν τρεις μεγάλοι ορεινοί όγκοι (Γράμμος, Σμόλικας, Βόϊο), Το γεγονός αυτό συνεπάγεται το έντονο ανάγλυφο, τα πολλά ρέματα, τις εναλλαγές τοπίου και την ποικιλία των οικοσυστημάτων. Σημαντικά επίσης είναι τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που έχουν διασωθεί στους περισσότερους οικισμούς.
Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα και πολύτιμα αποθέματα της περιοχής και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναγέννηση της, με βάση τις αρχές της ήπιας ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορούν να δώσουν διεξόδους αντλώντας επιδοτήσεις από τα προγράμματα του Οικοτουρισμού και του Αγροτουρισμού, τα οποία ενισχύουν την τοπική οικονομία και αξιοποιούν τους φυσικούς πόρους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία δραστηριοποιείται σε μια λεκάνη με έντονα τα σημάδια της περιβαλλοντικής εξόντωσης λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, έχει κάθε λόγο να αγωνίζεται για τη διαφύλαξη των ορεινών οικοσυστημάτων, και του δασικού κεφαλαίου. Αν και η περιοχή αυτή του Βοίου και της Πίνδου ευρίσκεται μακριά από το βιομηχανικό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, θεωρείται ένα από τα βασικά οικολογικά κεφάλαια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τα φυσικά της αντίβαρα απέναντι στη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πόρων.
Για το λόγο αυτό αποφάσισε να συμβάλει στην ανάδειξη και προστασία του Βοίου με τις παρακάτω συγκεκριμένες δράσεις :
• Τον καθαρισμό και τη σήμανση βασικών μονοπατιών και ρεμάτων
• Την ανάδειξη, την προστασία και την προβολή των κυριότερων πέτρινων γεφυριών
• Τη συντήρηση και προβολή με κάθε τρόπο των παραδοσιακών οικισμών και χτισμάτων
• Την έκδοση φυλλαδίων τουριστικού περιεχομένου και τη γενικότερη διαφήμιση της περιοχής στους ορειβατικούς και οικολογικούς συλλόγους και γενικά στους πολίτες, που αναζητούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού
Κλείνοντας την Ημερίδα της Οικολογικής Κίνησης ο πρόεδρος κ. Τσικριτζής επέκρινε τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, που είναι συνυπεύθυνες για τον αφανισμό των δασών, τις καταπατήσεις και τους αποχαρακτηρισμούς και ζήτησε την πολιτική στήριξη των Οικολογικών δυνάμεων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές
Βαλκάνος valkanos@it.teithe.gr 23920-53057 2310-226296
Αύγουστος 2007
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ