Η ελληνοτουρκική ταινία για την Κύπρο «Το Τείχος μας» στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν προβολή στο Δημαρχείο την Παρασκευή

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα προβληθεί η ταινία του Πανίκκου Χρυσάνθου και του Niyazi Kizilyurek «Το Τείχος μας».

Η ταινία, μια πρωτοποριακή για την εποχή της δουλειά (1993), αποτέλεσε την πρώτη προσέγγιση της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου που έγινε από κοινού από έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο. Οι δυο τους κάνουν ένα ταξίδι στοχασμού στα γεγονότα και συναντούν ανθρώπους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που η ιστορία πέρασε σαν οδοστρωτήρας από πάνω τους, αλλά που μπόρεσαν να κρατήσουν το ήθος και την ανθρωπιά τους.

Η προβολή υποστηρίζεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και γίνεται στα πλαίσια παράλληλων μαθημάτων ελληνικής και τουρκικής γλώσσας για Τούρκους και Έλληνες, που προσφέρει εθελοντικά η οργάνωση «Διάλογος – δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στη μισαλλοδοξία και το φανατισμό».

Σε σημείωμά τους για την ταινία οι δυο συνεργάτες λένε:

«Η απόφασή μας να φτιάξουμε από κοινού μιαν ταινία ήταν μια προσπάθεια να ξεκινήσουμε ένα διάλογο αναμεταξύ μας. Ν’ ανταλλάξουμε μνήμες, ν’ ακούσουμε χωρίς προκαταλήψεις ο ένας τον άλλο, να νιώσουμε τον πόνο του. Ήταν όμως και κάτι παραπάνω: Πιστέψαμε ότι, αν θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας κι αναμεταξύ μας, αν θέλαμε πράγματι να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσά μας, θα έπρεπε ν’ αγγίξουμε τις πληγές μας, να παραδεχτούμε τα λάθη και τις “αμαρτίες” μας. Και το επιχειρήσαμε. Είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι ένα κοινό έργο από δυο “εχθρούς” σαν εμάς δεν αρκεί για να ρίξει τα βαρέλια και τα συρματοπλέγματα, που στήθηκαν για να μας χωρίζουν. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να κάμει κάποιους ανθρώπους να δουν τους “απέναντί” τους επίσης σαν ανθρώπους. Μπορεί να συμβάλει στη συνειδητοποίηση ότι είναι κι οι δυο τους θύματα του πολέμου και του εθνικισμού. Ότι αξίζει τον κόπο όσο τίποτε άλλο να ξαναζήσουν μαζί ενωμένοι».

Η ταινία προβλήθηκε από τη γερμανική τηλεόραση (ZDF), το κανάλι ARTE (Γαλλία και Γερμανία) και την ΕΡΤ.

Μαθήματα και επικοινωνία

Η προβολή γίνεται στα πλαίσια των παράλληλων μαθημάτων ελληνικής και τουρκικής γλώσσας για Τούρκους και Έλληνες σπουδαστές της γλώσσας του “άλλου”.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις 8 ως τις 18 Αυγούστου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ξενοδοχείο Ολύμπια) και οργανώνονται από την οργάνωση “Διάλογος – δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στη μισαλλοδοξία και το φανατισμό”. Προσφέρονται δωρεάν και στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά. Συμμετέχουν 80 φοιτητές από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο και 10 εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται απλώς για μαθήματα γλώσσας. Οι άνθρωποι που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από την Ελλάδα, την Τουρκία και την
Κύπρο, έχουν μια ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν και να επικοινωνήσουν με την άγνωστη κουλτούρα του «άλλου». Καθημερινά, μετά τα μαθήματα γίνονται προβολές ταινιών, καθώς και διαλέξεις με ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Συμμετέχουν: ο Κωνσταντίνος Πουλής, καθηγητής ελληνικών, η Nese Yasin, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ποιήτρια (γνωστή από τους στίχους του τραγουδιού «Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο», που μελοποίησε ο Μάριος Τόκας), η Laura Weikel, o Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονία, η Χριστίνα Γεωργαντίδου, καθηγήτρια ελληνικών, η Nursak Sak και η Esra Yildiz, καθηγήτριες τουρκικών, ο Serdar Altok, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη, ο Πανίκκος Χρυσάνθου, σκηνοθέτης από την Κύπρο και ο Μιχάλης Καβουριάρης, καθηγητής ελληνικών σε ξένους και ιδρυτής της «Διάλογος». Περισσότερες πληροφορίες για το μάθημα: www.ikariancentre.com/links/gr-tr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top