Να βάλουμε τα θέματα υγείας στη σωστή τους βάση

Απαιτείται σφαιρική αντιμετώπιση, ολοκληρωμένο σχέδιο, υποδομές, σοβαρότητα και ψυχραιμία για τα θέματα δημόσιας υγείας

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη πανδημία γρίπης από το 1918. Τα χαρακτηριστικά της νέας γρίπης δεν εμπνέουν, όμως, ανησυχία παρά μόνον όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία σε διεθνές επίπεδο -αλλά και από τη Νότια Αμερική όπου κλείνει μάλλον ο πρώτος κύκλος της εξάπλωσής της- τις ανακοινώσεις επιστημονικών ενώσεων και διεθνών οργανισμών αλλά και από πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ γιατρών. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος υστερίας και μετατροπής του θέματος σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση και κινδυνολογία. Τα κόμματα είναι καλό να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις και τα ΜΜΕ να ενημερώνουν και να συμβάλλουν στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος αντί να πανικοβάλουν τους πολίτες.

Σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται ή πρέπει να ληφθούν με ψύχραιμο, επιστημονικό και χωρίς υπερβολές για επικοινωνιακούς ή άλλους λόγους τρόπο, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν το σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης Α να αποτελέσει μια ευκαιρία αναβάθμισης συνολικότερα των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές και τομείς όπου διαπιστώνεται μεγάλη υστέρηση, και στροφής της πολιτικής υγείας προς την πρόληψη και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητο:

  • Να γίνουν μέσα στον Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι προσλήψεις 5000 νοσηλευτών και 2000 γιατρών, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά το δημόσιο σύστημα υγείας και περίθαλψης όχι μόνο για τη νέα γρίπη αλλά και για τις άλλες γενικότερες ανάγκες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι απαράδεχτη και εντελώς αδικαιολόγητη.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα οι αδρανείς κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να δημιουργηθούν άλλες 150 κλίνες ΜΕΘ, ισόρροπα κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια μέχρι 30/9/09 με δεδομένο ότι εδώ και χρόνια διαπιστώνονται αλλά δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι ελλείψεις.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Μπονατάκης,, συντονιστής της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων: «Είναι γεγονός ότι η διοίκηση και η κοινωνία πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένες και οργανωμένες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία. Βασικό στοιχείο είναι η κατάλληλη και ψύχραιμη ενημέρωση των πολιτών και οι κατάλληλες υποδομές με έμφαση στην πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη. Τόσο για προβλήματα υγείας που απασχολούν μακροχρόνια την κοινωνία όσο και έκτακτα προβλήματα (μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή) απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία και βελτίωση της δημόσιας υγείας που να έχει προκύψει μέσα από διαβούλευση.

Η Κοινωνία των πολιτών, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας – δημόσιο και ιδιωτικό – τα ΜΜΕ , οι ΟΤΑ, η Κυβέρνηση και τα κόμματα, όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε με σύνεση και ανιδιοτέλεια, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους από την πανδημία γρίπης. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα καταγγείλουμε οποιαδήποτε αδυναμία η παράλειψη της κυβέρνησης αλλά παράλληλα θα καταθέσουν προτάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας».

Όπως επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων: «Εκτός από την όποια εγρήγορση του μηχανισμού περίθαλψης για τη γρίπη Α, έμφαση πρέπει να δοθεί και σε άλλες διαστάσεις που συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, όπως η ενημέρωση για καλή διατροφή και φυσική άσκηση για ενδυνάμωση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, ιδιαίτερα των παιδιών, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης του πληθυσμού, παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εύκολη αντιμετώπιση ή στην άσχημη εξέλιξη ενός κατά τα άλλα όχι ιδιαίτερα επικίνδυνου περιστατικού γρίπης. Παράλληλα, χρειάζεται να ασχοληθούμε και με σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την επιδείνωση περιβαλλοντικών παραγόντων, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το 2008, εκτιμάται ότι ετησίως τουλάχιστον 20.000 θάνατοι στη χώρα μας οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ η δραστική μείωση των ρύπων στο Λεκανοπέδιο θα μπορούσε να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο τουλάχιστον 486 έως 3000 ατόμων το χρόνο.

Θα πρέπει η χώρα μας να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την πρόληψη και την προστασία της υγείας από τη ρύπανση και την έκθεση σε καρκινογόνους και άλλους επιβλαβής για την υγεία παράγοντες. Είναι γνωστό ότι η περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε καθημερινά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των νερών, την επιβάρυνση της διατροφικής αλυσίδας και πάνω από όλα με την κλιματική αλλαγή, αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε υγειονομική κρίση με κύριο χαρακτηριστικό την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, τη ραγδαία αύξηση νεοπλασιών και την εμφάνιση ανεξέλεγκτων επιδημιών. Η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης αποτελεί πρώτιστο καθήκον της κοινωνίας των πολιτών. Σ’ αυτόν τον αγώνα οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top