ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΑΠΟ ΝΕΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ
Ας μάθουμε πρώτα ΠΟΣΑ ΧΗΜΙΚΑ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τα μηχανήματα που βλέπομε στα χιονοδρομικά δεν είναι αθώα. Ο “μύθος” των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα καλά κρατεί. Φανταστείτε ότι σχεδιάζουν χιονοδρομικό στον Ψηλορείτη στην Κρήτη, όπου φέτος είχε ελάχιστο χιόνι.
ΟΧΙ άλλοι δρόμοι και παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους. Αρκούν οι κτηνοτροφικοί δρόμοι, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τα αιoλικά πάρκα και οι δρόμοι που οδηγούν σε όλα αυτά, οι πυρκαγιές και οι δασικοί δρόμοι που ανοίγονται για “προστασία” των δασών.
Αλέξανδρος Σημαντήρης
——————————————————————–
Ναί ή Όχι στη δημιουργία Νέων Χιονοδρομικών Κέντρων;
Στείλτε μας τις απόψεις σας στο agrotourismos@dolnet.gr
Δείτε εδώ όλες τις απόψεις
ΌΧΙ λένε οι Ελληνικοί Ορειβατικοί και Χιονοδρομικοί Σύλλογοι, οι οποίοι συνυπογράφουν και ένα σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τέσσερα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου, οι οποίοι συγκροτούν την Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά της Δημιουργίας Νέων Χιονοδρομικών Κέντρων. Οι Σύλλογοι φέρουν τα παρακάτω επιχειρήματα κατά της δημιουργίας των κέντρων στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Βαρδούσια, και προκρίνουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που συνάδουν με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης:
Με αφορμή την γνωστοποίηση των σχεδίων για την κατασκευή και λειτουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και τα Βαρδούσια, με το παρόν ψήφισμα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων σε ορεινούς όγκους της χώρας μας, διότι με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνονται υπέρμετρα τα ορεινά οικοσυστήματα.
Η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί κεντρική Ευρωπαϊκή και Ελληνική πολιτική επιλογή, επιβάλλει η ανάπτυξη επιχειρηματικών και λοιπών δραστηριοτήτων να λαμβάνει υπόψη και την προστασία του περιβάλλοντος, αρχή που δεν εξυπηρετείται με την λειτουργία των νέων χιονοδρομικών κέντρων. Και αυτό διότι η κατασκευή ενός τέτοιου κέντρου απαιτεί την διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων ασφαλτόδρομων σε δασικές ή αλπικές ορεινές ζώνες, την κατασκευή κτιρίων σε δεσπόζουσες αλπικές τοποθεσίες, την ισοπέδωση πλαγιών για τις πίστες και τέλος, την εγκατάσταση πυλώνων και συρματόσχοινων για τα δεκάδες lift. Επίσης, κατά την λειτουργία του κέντρου, η εύκολη πρόσβαση χιλιάδων αυτοκινήτων και μεγάλων λεωφορείων μεταφέρει στα μέχρι τώρα παρθένα βουνά μας όλες τις επιβαρυντικές δραστηριότητες των πόλεων: τον θόρυβο, τα καυσαέρια, τα σκουπίδια.
Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η χειμερινή περίοδος διαρκεί όλο και λιγότερο – ήδη περιορίζεται στους 3 μήνες – είτε λόγω του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είτε λόγω άλλων μετεωρολογικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιβίωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι τα ήδη λειτουργούντα χιονοδρομικά κέντρα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες. Είναι όμως απαραίτητο να εκσυγχρονισθούν και να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τα χιονοδρομικά κέντρα των γειτονικών Βαλκανικών χωρών και των Άλπεων, τα οποία διαθέτουν καλύτερες υποδομές και προσφέρουν αρτιότερες υπηρεσίες.
Αντίθετα, υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, δεν επιβαρύνουν το ορεινό οικοσύστημα και αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα η αναρρίχηση, το ράφτινγκ, το καγιάκ, η ποδηλασία, το ορειβατικό σκι, η πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, οι παραδοσιακοί οικισμοί, κλπ.
Παραδείγματα πετυχημένης εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης αποτελούν η Κάλυμνος και τα Μετέωρα που, λόγω των σημαντικών αναρριχητικών πεδίων που διαθέτουν, έχουν αναδειχθεί σε παγκόσμιους αναρριχητικούς προορισμούς. Άλλο παράδειγμα αποτελούν το Πάπιγκο και η Κόνιτσα, όπου οι παραπάνω φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες αναπτύσσονται σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
ΚΑΛΑ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΤΙ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟYΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ? ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΗΤΟ ΧΙΟΝΙ.
Gia to parapanw sholio ehw na prosthesw pos se merika shmia opou theloun na ftiaxoun hionodromika, den axizei na ta ftiaxoun dioti den nomizw pos tha iparhei tosos kosmos gia na apoferh kerdi mia epihirisi… me apotesma na kopsoun dedra ktl ktl kai meta apo 1-2 hronia efoson den ehoun doulia na varesoun hreokopia k na klisoun to kendro.
Simfono oti einai krimas apo ti mia na ftiahtoun kai alla hionodromika me apotelesma na prepei na kopun arketa dendra ktl alla to provlhma einai oti ta idi iparhoda kedra den einai arketa gia olous pou asholoude me snowboard k ski.(ores sth oura na ftaseis sta kedra k wres sta lift k panakriva) Fetos tha paw Austria kai Bulgaria opou ta pragmata einai toso organwmena kai me makran kaliteri ipodomia.
H lisi einai mono na ftiahtoun ta idi iparhoda hionodromikka. Idiotikoi foreis me europaikes idees pou tha ependisoun hrima gia na vgaloun hrima.
Edw iparhoun poli nomoi alla den ipakouode oute oi misoi.
Edw pas sta hionoromika pou einai kedro athlitismou kai to sinefo kapnou apo to tsigaro einai terastio k sta meroi pou leei no smoking k pali kapnizoun. Fteei se pola h idiotropia kai o tropos pou to kratos egalwse authn th hwra.
Toulahiston fenete oto kati paei na ginei.
O kados anakikloshs einai shedon gematos kathimerina.