Η προκλητική διαπλοκή εκκλησίας-πολιτείας

byzantio_arxaiotites2Η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης δεν σημαίνει μόνο την τεχνολογικά άρτια ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Πάνω απ’ όλα, συμβολίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, την πνευματική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού και τις ανθρώπινες αξίες που ανέδειξε, όπως το σεβασμό στον άνθρωπο και στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Η συναίνεση από τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας ν’ αφαιρεθούν σκηνές από το φιλμ του Κώστα Γαβρά για την ιστορία του χώρου της Ακρόπολης, οι οποίες ενόχλησαν την ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δείχνει δυστυχώς ότι ούτε ο Διευθυντής του Μουσείου αλλά ούτε και ο Υπουργός Πολιτισμού έχουν αντιληφθεί τον συμβολικό ρόλο του Μουσείου και τη δική τους σημαντική θέση στην ανάδειξη της χώρας μας ως αδιαμφισβήτητου φορέα των κύριων χαρακτηριστικών του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η πράξη αυτή:
1. Παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα της πνευματικής δημιουργίας που απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη.
2. Εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας στη κριτική πνευματικών, πολιτικών και πολιτιστικών κύκλων παγκοσμίου ακτινοβολίας, προσβάλλοντας το πνευματικό επίπεδο του λαού μας.
3. Το κυριότερο, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την ανίερη διαπλοκή Εκκλησίας-Πολιτείας, η οποία, κυρίως μετά το πρόσφατο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κατέδειξε τις ισχυρές διασυνδέσεις που υφίστανται μεταξύ τους και ξεσκέπασε τα μεγάλα συμφέροντα που τις στηρίζουν.
Η αποκατάσταση του σκηνοθέτη και της ιστορικής αληθείας είναι το λιγότερο που μπορεί ν’ απαιτήσει κανείς από την Πολιτεία. Το κυριότερο που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα είναι ο καταλυτικός ρόλος της Εκκλησίας ως ομάδας πίεσης και η άμεση υποταγή της Κυβέρνησης στις επιθυμίες της, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση και καμιά συνειδητοποίηση των συνεπειών των αποφάσεών της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουμε το ζήτημα της αφαίρεσης των σκηνών από την εν λόγω ταινία όχι μόνο στη διάσταση της παραβίασης των δικαιωμάτων της πνευματικής δημιουργίας αλλά ακόμη περισσότερο στην κριτική του ευρύτερου ρόλου της Εκκλησίας και του περιορισμού της επιρροής της σ’ ένα ευνομούμενο και ανεξίθρησκο ευρωπαϊκό κράτος.
Για το λόγο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε:
-Αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας, όχι μόνο για την ιστορική πορεία του χώρου της Ακρόπολης αλλά και για την οποιαδήποτε εμπλοκή της Εκκλησίας στην ιστορία του Ελληνικού έθνους
-Διαχωρισμό Κράτους -Εκκλησίας και περιορισμό της επιρροής της στα θέματα που άπτονται μόνο της πνευματικής αποστολής της
-Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που αποκαθιστά την εικόνα της Ελλάδας ως μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, ανεξίθρησκης και ευνομούμενης πολιτείας, που σέβεται και στηρίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.

Οι Θεματικές Ομάδες των Οικολόγων Πράσινων
για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για τον Πολιτισμό

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top