Έλληνες και κλιματιστική επιδημία

Η τσιμεντοποίηση και ασφαλτοποίηση των πόλεων, η έλλειψη δέντρων, η αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και η εξαφάνιση των ποταμών, ρυακιών κλπ, έκαναν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες αβάστακτες. Κάτι οι χοντροί τοίχοι των παλιών σπιτιών, κάτι τα λουλούδια κάτι η βλάστηση, έκαναν τα καλοκαίρια ανεκτά και τα ρεύματα αέρα σωτήρια, τότε.

Στις σύγχρονες πόλεις ο καύσωνας πυρώνει τα πάντα. Και τα κλιματιστικά προκύπτουν σαν η λύση που προσφέρει η τεχνολογία. Όμως τα κλιματιστικά είναι…διπρόσωπα. Μας δίνουν ψύξη, παράγοντας ζέστη στο εξωτερικό μέρος τους. Έτσι το περιβάλλον επιβαρύνεται πάλι με θερμοκρασία και θόρυβο, οι λογαριασμοί ρεύματος φουσκώνουν (ως 40%) και οι γνωστοί μας υδρογονάνθρακες, με πρώτο και καλύτερο το λιγνίτη, μολύνουν όλο και περισσότερο.

Κατά το φετινό Ιούνιο πουλήθηκαν 119.000 κλιματιστικά, έναντι 67.700 μονάδων πέρυσι, ήτοι αύξηση 132%. Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, τα καταστήματα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει έλλειψη σε όλες τις γνωστές μάρκες και τα μοντέλα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αγοράζει όποια διαθέσιμη συσκευή βρίσκει, ακόμα και τις μονάδες στα ράφια των καταστημάτων.

Υποθέτοντας εύλογα πως όλα αυτά λειτουργούν ταυτόχρονα, για την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης μόνο από τις φετινές αγορές κλιματιστικών χρειαζόμαστε σχεδόν μισό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το σύνολο της ισχύος των κλιματιστικών πλησιάζει τα 3.500 MW (μεγαβάτ), πανελλαδικά, όσο ξοδεύει το λεκανοπέδιο ηλεκτρική ενέργεια για κάθε χρήση. Με μέγιστο ΔΕΗ ΑΕ φετεινό 10.500 MW τα κλιματιστικά καταβροχθίζουν το 32% της συνολικής ενέργειας. Αυτό ισοδυναμεί με 12 μονάδες των 300 MW – 12 κλασσικές καμινάδες δηλαδή τη ….μισή Πτολεμαΐδα. Και εις ανώτερα μας….

Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=819799&lngDtrID=244

Αντι…κλιματιστικές Προτάσεις

1. Πράσινες ταράτσες και βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων. Επένδυση επιφανειών (πλατείες, πεζοδρόμια, ταράτσες) με υλικά που δεν απορροφούν θερμότητα.
2. Φύτευση δέντρων, γύρω από χαμηλά κτίσματα, πέργολες κλπ Σκίαστρα και πετάσματα για τα ψηλά κτίρια, ενώ από κατασκευής μπορούν να σχεδιαστούν αερισμοί και σκιασμοί των κτιρίων.
3.Αερισμός με χρήση ανεμιστήρα)
4. Εφαρμογή βασικών βιοκλιματικών τεχνικών και συστήματα φυσικού και υβριδικού δροσισμού, που είναι η ηλιοπροστασία/σκιασμός του κτιρίου. (Βιο) Κλιματικός σχεδιασμός, γενικά με βάση το κλίμα της περιοχής που θα γίνει η οικοδομή (θερμοκρασία περιβάλλοντος στις διάφορες εποχές του χρόνου, ηλιοφάνεια, υγρασία, ένταση και διεύθυνση των ανέμων, προϋπάρχουσες κατασκευές). Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα δομικά υλικά, δίνουμε το σωστό προσανατολισμό στην οικοδομή, διαρρυθμίζουμε κατάλληλα το εσωτερικό και διαμορφώνουμε το γύρω χώρο ώστε να έχουμε δροσιά το καλοκαίρι και όχι πολύ κρύο το χειμώνα. Εδώ περιλαμβάνεται και η θέρμανση με ηλιακή ενέργεια.

5. Ιστορικά υπόσκαφα ή ημιυπόσκαφα κτίρια, όπου υπάρχουν κλίσεις εδάφους (ένα μέρος εντός του εδάφους)
6. Εκμετάλλευση όλων των διαμπερών μερών των διαμερισμάτων για αερισμό.

7. Τις μέρες του καύσωνα, ενίσχυση της μαζικής συγκοινωνίας με αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της κίνησης ΙΧ και φορτηγών

Αν σας ενδιαφέρει,  πριν την αγορά κλιματιστικού, συζητείστε με βιοκλιματικούς επιστήμονες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top