ΝΕΡΟ, ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΙ Η ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ

glacial_iceberg_in_argentina.jpgΕνθρονισμένος Παραλογισμός
Τι σχέση έχει μια μπριζόλα, με το πλαστικό μπουκάλι (PET) νερού; 1 κιλό μπριζόλας, μέχρι να φτάσει στο πιάτο μας, παράγει 36,5 κιλά CO2 [http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=818241] και ένα κιλό πλαστικό PET απαιτεί 2 λίτρα πετρελαίου, 17 λίτρα νερού και 1000 χρόνια για βιοαποδόμηση. Και τα δυο είναι δείγματα παράλογης διαχείρισης πόρων.Τώρα μαθαίνουμε ότι τα εκτρεφόμενα για κρέας ζώα, ιδίως οι αγελάδες με την ανάσα τους, είναι βασική …πηγή μεθανίου, ρύπου συμβολής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=815847.  Συνολικά τα εκτρεφόμενα ζώα προκαλούν το 1/5 των ρύπων του θερμοκηπίου (κατά FAO). Άρα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος, το πλήθος των εκτρεφόμενων ζώων και το είδος των βιομηχανοποιημένων τροφών, που καταναλώνουν. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=759190

Όλα αυτά συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο παζλ, εκτός προσοχής των κυβερνήσεων. Για την Ελλάδα π.χ η υπόθεση “εμφιαλωμένο νερό”, είναι μια γιγάντια κερδοσκοπική και βαρειά ρυπογόνα υπόθεση, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10%. Πόσο πιο υγιεινό είναι ένα νερό που εμφιαλώθηκε 8 μήνες πριν, από το νερό της βρύσης μας; Γιατί η Ελλάδα, του πόσιμου νερού, θέλει να μοιάζει στις τροπικές αφρικανικές χώρες, που φυλές σαν τους Μπουράνα πρέπει να σκάψουν με τα χέρια 40 μέτρα βάθος πηγάδια, τις Τούλες, για να βγάλουν νερό και το εμφιαλωμένο νερό θα έμοιαζε διαμάντινο δώρο; Γιατί κάθε ταβέρνα σερβίρει εμφιαλωμένο, ενώ η βρύση είναι μια χαρά;

Πρόταση μας είναι κάθε εστιατόριο κλπ, να διαθέτει ψύκτη υποχρεωτικά, με νερό δωρεάν και παράλληλα ας πωλείται  νερό σε ανακυκλώσιμα μπουκάλια.

Η βιομηχανοποίηση του εμφιαλωμένου, έσπρωξε με τα παιγνίδια marketing, την τιμή του νερού στα ύψη. 1 Lit νερού στο περίπτερο, κοστίζει 0,75 -1,5 €, κοντά όσο 1 Lit βενζίνης (1€). Οι ιστορίες περί πλούσιων μεταλλικών ιχνοστοιχείων του εμφιαλωμένου είναι μάλλον για αφελείς, καθώς διεθνώς το 40% του εμφιαλωμένου νερού είναι βρύσης [Ευρ. Μπέρση: Εφημ Καθημερινή].

Δωρεάν δημόσιες βρύσες (ή ψύκτες) σε λιμάνια, σταθμούς κλπ θα περιόριζαν τα βουνά μπουκαλιών, αποφέροντας περισσότερα “κοινωνικά κέρδη”.  Ρώμη, Ν. Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι βγήκαν με μεγάλες καμπάνιες υπέρ ….της βρύσης, διαφημίζοντας το νερό τους. Αλλά η λεβεντογέννα Ελλάς, ουδέν! Ο δήμος Παρισιού διανέμει δωρεάν, γυάλινα ανακυκλώσιμα μπουκάλια με νερό βρύσης, με ετικέττα Eau de Paris και σχεδιασμό Πιερ Γκαρντέν!

Η έλλειψη πόσιμου νερού, φέρνει διαμάχες και πολέμους στην παγκοσμιοποιημένη ασυννενοησία και τον ανταγωνισμό. Είναι σίγουρο, ότι με τη σημερινή διαχείριση, κατάληξη θα είναι η αφαλάτωση θαλασσών, με μεγάλη ενεργειακή δαπάνη κι έτσι η έλλειψη νερού θα γίνει τελικά, βασικό μέρος του ενεργειακού ζητήματος.

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top