Το οικοσύστημα που πληγώναμε…

Σοβαρή απειλή για τα ευπαθή οικοσυστήματα με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας (αμμοθίνες) αποτελούν οι οργανωμένες παραλίες, σύμφωνα με καταγγελίες των Οικολόγων Πρασίνων, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραλία της Σαχάρα στη Νέα Ηράκλεια, στην οποία μετά την εγκατάσταση διαφόρων κατασκευών (ομπρέλες, ξαπλώστρες) παρατηρήθηκε αλλοίωση της μορφής και της φυσιογνωμίας του αμμοθινικού οικοσυστήματος, καταστροφή της βλάστησης και εκδίωξη των πουλιών της περιοχής.

«Οι παραλίες αποτελούν οικοσυστήματα που χρήζουν προστασίας και δεν είναι οικόπεδα για εκμετάλλευση από τους δήμους. Η αποψίλωση του τοπίου από τη βλάστηση -και διευκρινίζουμε εδώ ότι ο καλαμιώνας της παραλίας Σαχάρα είναι πολύτιμο οικοσύστημα για την ορνιθοπανίδα- οι αυθαίρετες κατασκευές, η ηχορρύπανση, η καταστροφή αμμοθινών σημαίνει απομάκρυνση της άγριας ζωής και κατά συνέπεια δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος», καταγγέλλει εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Σταύρος Υφαντής, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο της «Καλλιστώς», Γιώργος Μερτζάνη, η καταπάτηση στην παραλία της Ν. Ηράκλειας διαπιστώθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς το δήμο Νέας Προποντίδας μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση. «Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει οριοθετηθεί ως προστατευόμενη και άρα είναι δύσκολο να επέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παρ’ όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες και το προσεχές διάστημα θα έχουμε συναντήσεις με διάφορους φορείς προκειμένου να καταγγείλουμε την καταπάτηση της περιοχής», ανέφερε ο κ. Μερτζάνης. Μάλιστα, όπως επισήμαναν με επιστολή τους τα μέλη της ομάδας, το σύστημα αμμοθινών της περιοχής αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας με βάση Κοινοτική Οδηγία στον οποίο ενδημούν προστατευόμενα μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας, όπως το γιδοβύζι, τα χαραδριόμορφα και το κρίνο της θάλασσας.

Αγιος Μάμας

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Πέρη Κουράκλη, τόνισε πως το γεγονός ότι μία περιοχή δεν είναι Natura, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ισοπεδώνονται οι φυσικές εκτάσεις της. «Δυστυχώς έχουμε και το παράδειγμα του υγρότοπου του Αγίου Μάμα, ο οποίος υπάγεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε καταγράψει τη λειτουργία 25 beach bars τα οποία καταστρέφουν το οικοσύστημα. Η παραχώρηση μάλιστα της χρήσης του αιγιαλού από το δήμο προς ιδιώτες για αξιοποίηση γίνεται κάθε χρόνο παρά τις επισημάνσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», επισήμανε η ίδια.

Το κείμενο είναι της Λαμπρινής Παπαδοπούλου και δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο του Σαββάτου 9/7/2011

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top