Σίγουρα δεν πρόκειται για τον πλέον ορθόδοξο τρόπο πρόληψης πυρκαγιών, αλλά οι αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο σκέφτηκαν ότι θα είναι ο πιο αποτελεσματικός.
Οι επιβάτες των πτήσεων που προσγειώνονται θα βλέπουν στο εξής εκατοντάδες κατσίκες να βόσκουν στη δυτική πλευρά του αεροδρομίου, ικανοποιώντας το στομάχι τους και προστατεύοντας το αεροδρόμιο και τα σπίτια της περιοχής από φωτιές.
Ο βασικός λόγος που δεν προτιμήθηκε η πιο διαδεδομένη λύση των χορτοκοπτικών μηχανημάτων είναι ότι στην περιοχή ζουν απειλούμενα φίδια και βάτραχοι. Έτσι, με κόστος 14.900 δολαρίων, οι αρμόδιοι έφεραν ένα κοπάδι με 400 κατσίκες από την Ορίντα της Καλιφόρνια, οι οποίες λειτουργούν πλέον ως… φράγμα πυροπροστασίας, δυτικά του αεροδρομίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προτιμάται αυτή η λύση. Πέρυσι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο, εκατοντάδες κατσίκες κατόρθωσαν να καθαρίσουν προβληματικά σημεία, όπου άνθρωποι και μηχανές δεν έχουν πρόσβαση, προστατεύοντας τα απειλούμενα ζώα και αποτρέποντας την εξάπλωση πυρκαγιών. Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν παρασιτοκτόνα.
Παρόμοια συστήματα αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλα αμερικανικά αεροδρόμια. Στο Σικάγο, 25-30 κατσίκες επρόκειτο να πιάσουν δουλειά φέτος το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών από τα μηχανήματα, εξοικονόμησης χρημάτων και περιορισμού των χημικών.
Στην Ελλάδα ως γνωστόν προτιμούμε τις αγορές μηχανημάτων (που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο) και τη χρήση παρασιτοκτόνων για την προμήθεια των οποίων γίνονται μελέτες, εισηγήσεις, συμβούλια, διαβούλια, όλο και κάποιοι παίρνουν τη μίζα και το γρηγορόσημο και η αγορά κινείται (όσο μπορεί να κινηθεί τα τελευταία χρόνια). Τώρα το πόσο αποτελεσματικές είναι οι επιλογές στη χώρα μας είναι το τελευταίο ζητούμενο…
Πηγή: www.naftemporiki.gr