Απόφαση του 6ου Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για τον πολιτικό προσανατολισμό, σχεδιασμό και προγραμματισμό

Το 2009 μια σελίδα γύρισε στην ιστορία της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας: οι Οικολόγοι Πράσινοι κατάφεραν να εκλέξουν τον πρώτο Έλληνα Πράσινο Ευρωβουλευτή πενταπλασιάζοντας τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004. Γίνεται πιο ρεαλιστική πλέον μια πιο αποτελεσματική και ουσιαστική παρέμβαση και παρουσία μας στο κέντρο της πολιτικής, μια μετατόπιση του δημόσιου διαλόγου στα ουσιώδη, με προώθηση πράσινων λύσεων. Είναι ήδη δεδομένο πως έχουμε ταράξει τα νερά της πολιτικής, έχουμε ήδη υποχρεώσει όλα τα κόμματα να αναβαθμίσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα στις ατζέντες τους.

Ταυτόχρονα βέβαια, οι απαιτήσεις απέναντί μας είναι πλέον πολύ υψηλότερες. Πολλοί περισσότεροι από τους 180 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν περιμένουν από εμάς να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους και να φέρουμε όχι απλά μια ισχυρότερη προστασία του περιβάλλοντος αλλά μια μόνιμη και ουσιαστική αλλαγή στο επίπεδο και τις προτεραιότητες της πολιτικής στη χώρα μας.

Οι απαιτήσεις αυτές μας φέρνουν μπροστά στην ανάγκη για κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, μόνιμες πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας και στο κεντρικό επίπεδο, για πιο επαγγελματική, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία και οργάνωσή μας, για πιο υπεύθυνη και βαθιά πολιτική συζήτηση και παραγωγή στο εσωτερικό μας.

1. Πολιτική φυσιογνωμία των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένας πολιτικός οργανισμός ανοιχτός σε κάθε πολίτη που αυτό-προσδιορίζεται στον χώρο της πολιτικής οικολογίας. Οι πιθανές θεωρητικές αφετηρίες ή ο τρόπος ζωής με τις οποίες ο κάθε πολίτης προσεγγίζει την πολιτική οικολογία είναι ελεύθερη επιλογή του. Το κόμμα παραμένοντας ένας φιλόξενος υποδοχέας δεν υιοθετεί στενού χαρακτήρα ιδεολογικές προσεγγίσεις διατηρώντας σαν συνεκτικό στοιχείο της πολιτικής του φυσιογνωμίας τις γενικές πολιτικές αρχές και στόχους του.

Είναι σαφές ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να συνδυάσουμε γόνιμα το ρεαλιστικό με το οραματικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας, αυτό που σκεφτόμαστε για τον πλανήτη και επιδιώκουμε με τη δράση μας για την κοινωνία, το αρχίζουμε αλλάζοντας συνειδήσεις και πρακτικές, τις δικές μας και των διπλανών μας.

Το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι πράσινο. Το οικολογικό πράσινο κίνημα σε πλανητικό επίπεδο και κατ’ επέκταση οι Οικολόγοι Πράσινοι προβάλλουν έναν άλλο κώδικα αξιών, άλλο πρότυπο πολιτισμού, παραγωγής, κατανάλωσης, τρόπου ζωής και ανθρώπινων σχέσεων, ώστε να εναρμονίζεται με την αειφορία του πλανήτη και την ευτυχία των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό αποτελεί προέκταση και ολοκλήρωση των προηγούμενων κινημάτων συλλογικής δράσης και κοινωνικής χειραφέτησης.

Η παρουσία και ο λόγος των Οικολόγων Πράσινων στην Ελληνική Κοινωνία αξιολογούνται από τους μηχανισμούς της (τύπος, κοινωνία πολιτών, παραγωγικές μονάδες, λοιπά κόμματα κ.ά.), που αναγνωρίζουν σαν εξαιρετικά αναγκαία την ύπαρξη ενός κόμματος της πολιτικής οικολογίας για:

Αλλαγή των θεμελίων τόσο της εθνικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας. Το σημερινό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης είναι μη βιώσιμο γιατί βασίζεται στην ενέργεια των περιορισμένων αποθεμάτων άνθρακα και υδρογονανθράκων. Η απαίτηση για διαρκή οικονομική διεύρυνση και μεγάλη κερδοφορία είναι αδύνατη και άστοχη. Η οικονομική κρίση σαν διαρκές φαινόμενο είναι η πιθανότερη πραγματικότητα. Υπάρχει ανάγκη μετάβασης σε ένα αειφορικό οικονομικό μοντέλο όπου στην ολοκληρωμένη του μορφή θα μπορεί να κλείνει ετήσιους κύκλους σε πλανητικό επίπεδο χωρίς καταγραφή μειώσεων μη ανανεώσιμων πόρων, με ταυτόχρονη μείωση της κερδοσκοπίας και άμβλυνση των ανισοτήτων.

Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ο μοναδικός πολιτικός οργανισμός που αποδέχεται σαν βασικό κριτήριο-φίλτρο στην λήψη αποφάσεων τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η κοινωνία αποδέχεται αυτή την προτεραιότητα και αντιλαμβάνεται ότι είτε η απουσία της είτε η χαμηλή διαβάθμιση της από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς είναι ο λόγος που αναστέλλονται ή καθυστερούν πολιτικές όπως η ανακύκλωση, ο περιορισμός της ρύπανσης γενικά και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, ο περιορισμός της συγκέντρωσης αερίων που επιφέρουν την κλιματική αλλαγή, η επέκταση της βιολογικής γεωργίας και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων.

Δημιουργικές παρεμβάσεις στην κοινωνική οικονομία στον τρόπο ζωής και καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Η κοινωνική καταξίωση ενός πολιτικού οργανισμού μπορεί να γίνει κυρίως από τις δημιουργικές παρεμβάσεις του. Υπάρχει ανάγκη να λειτουργεί στην Ελληνική Κοινωνία ένα δίκτυο μικτών καταναλωτικών και παραγωγικών συνεταιρισμών όπου θα συνυπάρχουν-συνεταιρίζονται παραγωγοί και καταναλωτές, αποβλέποντας στην παράκαμψη των μονοπωλιακών δικτύων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των τιμών και της κερδοσκοπίας, την πιστοποίηση της ποιότητας και την άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους για την παραγωγή χρήσιμων και ασφαλών προϊόντων. Οι μονάδες αυτές απαντώντας στον ανταγωνισμό περιττών και μη ασφαλών προϊόντων θα φροντίζουν να παρέχουν στα μέλη τους έγκυρη καταναλωτική ενημέρωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτού και άλλων παράλληλων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο εγχειρημάτων, εξετάζοντας την ανάγκη συμπληρωματικών θεσμικών παρεμβάσεων.

Ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία-Αξιόπιστος κρατικός μηχανισμός

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας και των παραγωγών απαιτεί την χωρίς όρους καταπολέμηση της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας σαν δημοκρατικό δικαίωμα (ισότιμοι όροι συμμετοχής), τη διαφανή και δίκαιη διαχείριση των δημοσίων πόρων, την αξιοκρατική επιλογή και την σωστή ιεράρχηση και ικανοποίηση των αναγκών στην κοινωνική πολιτική. Στο (και πρόσφατο) παρελθόν με την συνδρομή ή ανοχή σημαντικού μέρους των εκλεγόμενων στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής, προμηθευτές και εργολάβοι του Δημοσίου εκμεταλλεύθηκαν σε πολλές περιπτώσεις προς όφελος τους δημόσιους πόρους της κοινωνίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιβάλλεται να ανοίξουν μέτωπο με τους μηχανισμούς που γενούν τη διαφθορά και πριν από οποιαδήποτε στοχοποίηση προσώπων, ένα συνεχή ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες για τις γενικότερες επιπτώσεις της.

Σύμφωνα με την ομόφωνα ψηφισμένη στρατηγική και τακτική μας στο συνέδριο του Μαρτίου 2008, στρατηγικοί στόχοι για τους Οικολόγους Πράσινους είναι η ανάπτυξη του αυτόνομου πράσινου πολιτικού πόλου, η συσπείρωση ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να επιτευχθούν οι αλλαγές που απαιτούνται μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών κοινωνικών πλειοψηφιών, σταθερή συνεργασία με σεβασμό της αυτονομίας και του ιδιαίτερου ρόλου τους με όσα κινήματα, ΜΚΟ και ενώσεις πολιτών προωθούν θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παρουσία μας στο νέο πολιτικό σκηνικό μπορεί πλέον να αποτελέσει τον καταλύτη για ευρύτερες αλλαγές στα κόμματα τόσο για μετακινήσεις προς τους Οικολόγους Πράσινους όσο και για καλύτερους συσχετισμούς στο εσωτερικό των υπόλοιπων κομμάτων για τις δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από οικολογικές ευαισθησίες. Όπως φάνηκε και από τις ευρωεκλογές τα κομματικά τείχη δεν είναι πλέον σταθερά, μεγάλο ποσοστό των πολιτών αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα και την πολιτική όπως είναι τουλάχιστον σήμερα. Ευρύτερες δυνάμεις απελευθερώνονται από τα κόμματα και ενεργοί πολίτες επιδιώκουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν και είναι ανοικτοί στο να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης δυνάμεων που αν και ξεκίνησαν πιθανώς από διαφορετικές αφετηρίες έχουν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πράσινης οικονομίας. Η συγκρότηση μιας πράσινης κουλτούρας σε καθημερινό και πολιτικό επίπεδο είναι σήμερα ρεαλιστική προοπτική για ευρύτερες δυνάμεις στην κοινωνία και οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να είμαστε ο καταλύτης για αυτές τις μεγάλες αλλαγές αλλά και συγκλίσεις.

  • Είμαστε κατά των μονοκομματικών κυβερνήσεων, που έχουν κάνει σοβαρή ζημιά στη χώρα και στη δημοκρατία. Θεωρούμε ότι είναι πια ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάτι τέτοιο απαιτεί όμως και σοβαρές αλλαγές αντιλήψεων: η νομή της εξουσίας χρειάζεται να δώσει τη θέση της στη «διακυβέρνηση», ως διαμόρφωση ευρύτερα αποδεκτών στόχων και συντονισμό για την προώθησή τους.
  • Εκτιμούμε ότι η αδυναμία συνεργασίας των κατεστημένων κομμάτων οφείλεται περισσότερο στην απουσία κουλτούρας συνεργασιών παρά στις προγραμματικές τους διαφορές.

Η προώθηση μιας πράσινης ατζέντας στην πολιτική και στην κοινωνία είναι απαραίτητο να συμβαδίσει με αλλαγές στο σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης ώστε να προωθηθεί ένα μοντέλο συμμετοχικής διακυβέρνησης απαλλαγμένου φυσικά από τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Χωρίς ένα νέο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης είναι αδύνατο να προωθηθούν οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται σήμερα για τη βιωσιμότητα. Σε αυτές τις αλλαγές του μοντέλου διακυβέρνησης μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο πιέζοντας και αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες προεκλογικά αλλά φυσικά κυρίως μετεκλογικά με την είσοδο μας στην ελληνική Βουλή και τη στέρηση της αυτοδυναμίας από τα δύο κόμματα εξουσίας. Η πίεση για αλλαγές μπορεί μετεκλογικά να προωθηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους:

  • είτε από τη θέση μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης
  • είτε στηρίζοντας με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα δεσμευτεί να προωθήσει ένα σύνολο περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών-θεσμικών αλλαγών και θα είναι υπό τη συνεχή αξιολόγηση μας
  • είτε και με τη δική μας συμμετοχή σε μια εναλλακτική κυβερνητική συνεργασία που θα είναι όμως δημόσια συμφωνημένη και δημοκρατικά αποφασισμένη, θα είναι δεσμευμένη για την προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών και πολιτικών που θα οδηγήσουν τη χώρα προς τη βιωσιμότητα, την πράσινη οικονομία, τη συμμετοχική δημοκρατία και τη διαφάνεια. Η προοπτική αυτή είναι η πιο δύσκολη γιατί απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν, δεσμεύσεις, φερεγγυότητα των εταίρων και της προγραμματικής συμφωνίας καθώς και αλλαγή κουλτούρας των κομματικών στελεχών και των κομμάτων των ίδιων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνεργασία, ιδιαίτερα σε όποιο έχει συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα με εξόχως αρνητικές συνέπειες για τη χώρα. Αλλά στην πολιτική ζητούμενο είναι οι αλλαγές και όχι η επιβεβαίωση μιας αντίληψης ότι τίποτα δεν αλλάζει.

Τακτικοί μας στόχοι για την τρέχουσα περίοδο και ανεξαρτήτως πότε θα γίνουν οι εκλογές είναι η διαμόρφωση πλειοψηφιών σε επιμέρους θέματα που προωθούν λύσεις, η διεύρυνση της επιρροής μας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η εξασφάλιση της ισχυροποίησης του πράσινου πολιτικού πόλου μέσω της αυτοδύναμης πορείας ανάπτυξης, με μια κινηματική λογική και η ενδυνάμωση της πολιτικής παρουσίας μας, με στόχο την αναδιάταξη του κομματικού και πολιτικού τοπίου.

Αυτούς τους στόχους θα πρέπει να εξειδικεύσουμε στη συγκυρία, που χαρακτηρίζεται πανευρωπαϊκά –εκτός από την άνοδο των Πράσινων- και από μια άνοδο των ακροδεξιών απόψεων και σχημάτων και από μια νέα υποχώρηση και κρίση στην αριστερά. Και να δείξουμε ότι το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι πράσινο. Ακριβώς γιατί το οικολογικό –πράσινο κίνημα -και κατ’ επέκταση οι Οικολόγοι Πράσινοι- από την ίδια του τη φύση και την ουσία προβάλλει έναν άλλο αξιακό κώδικα, ένα άλλο μοντέλο πολιτισμού, παραγωγής, κατανάλωσης, τρόπου ζωής και σχέσης των ανθρώπων, που εναρμονίζεται με την αειφορία του πλανήτη και την ευτυχία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και αποτελεί προέκταση και σημερινή ολοκλήρωση όλων των κινημάτων συλλογικής δράσης και κοινωνικής χειραφέτησης, αξιοποιεί χωρίς δογματισμό και προσκόλληση σε ιδεολογίες τις καλύτερες παραδόσεις και προτάσεις από το κίνημα για την ανθρώπινη χειραφέτηση, το σοσιαλιστικό και εργατικό κίνημα και τα κινήματα της αμφισβήτησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των εναλλακτικών λύσεων. Δεν είμαστε αριστερά, δεν είμαστε δεξιά αλλά πράσινοι. Και δεν είναι τυχαίο πως στους Πράσινους συγκλίνουν πολίτες που αν και ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες διαμορφώνουν μια νέα πολιτική, κοινωνική και καθημερινή ταυτότητα, μια πράσινη ταυτότητα. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε παλιές οριοθετήσεις, οριοθετήσεις που δημιουργήθηκαν με βάση προβλήματα και απαντήσεις που αφορούσαν τον προηγούμενο αιώνα.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι χρειάζεται και μια ενίσχυση του ριζοσπαστικού χαρακτήρα της πολιτικής μας φυσιογνωμίας. Ενίσχυση της ριζοσπαστικής εκδοχής της πράσινης οικονομίας, δημοκρατικής, αποκεντρωμένης και τοπικής κλίμακας, εναλλακτικής στο νεοφιλελευθερισμό και τον κρατισμό. Ανάδειξη των ριζοσπαστικών ειρηνιστικών και μη βίαιων αιτημάτων, της υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των μειονοτήτων, των μεταναστών, των γυναικών, των εργαζόμενων, των κοινωνικά αποκλεισμένων, των ανέργων. Ανάδειξη του ριζοσπαστικού δυναμικού των γνωστών πυλώνων του πράσινου κινήματος, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμμετοχική δημοκρατία. Υποστήριξη της αντιαυταρχικής και δημοκρατικής εκπαίδευσης, της ομοσπονδιακής δικτύωσης των τοπικών παραγωγών, της οργάνωσης οικο-κοινοτήτων και αυτο-διαχειριζόμενων πρωτοβουλιών.

Ενισχύουμε συνολικά τη φυσιογνωμία μας ως κόμματος που διεμβολίζει εγκάρσια το πολιτικό σκηνικό, συνενώνοντας πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινή οπτική τις νέες προτεραιότητες που επιβάλει η οικολογική κρίση.

Είναι σαφές ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι προσπαθούμε να συνδυάσουμε γόνιμα το ρεαλισμό με το οραματικό στοιχείο της πολιτικής οικολογίας, είμαστε ρεαλιστές αλλά με όραμα και δεν περιμένουμε την… επανάσταση ή… το λιώσιμο των πάγων για να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις συνειδήσεις και τις πρακτικές τις δικές μας και των διπλανών μας. Γι’ αυτό και δεν διστάζουμε να εμπλακούμε σε εκλογικές διαδικασίες και να συζητάμε ακόμη και προγραμματικές συνεργασίες. Είναι επείγον να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που να υποστηρίζονται από ευρείες πλειοψηφίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπως επίσης και μέτρα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν απαραίτητες για την κοινωνία αλλαγές. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε σε δυο βάρκες, την κοινοβουλευτική και την κινηματική.

Θέλουμε να προωθήσουμε έναν ειρηνικό, μη βίαιο και πραγματικό πολιτισμό στις προσωπικές, κοινωνικές και διεθνείς σχέσεις.

Πιστεύουμε ότι, στη συγκεκριμένη φάση, αυτό που χρειάζεται ο χώρος της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας, αφού φαίνεται ότι καταφέρνει να οικοδομήσει τους όρους της δικής του αυτονομίας, είναι να αναπτύξει και να εμβαθύνει τον πολιτικό διάλογο εντός του, να διασαφηνίσει πολιτικές θέσεις και στόχους, να οργανωθεί καλύτερα, να συζητήσει με πιο γερές βάσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

2. Πολιτική ανάπτυξη των Οικολόγων Πράσινων

Μπήκαμε ήδη σε μια νέα φάση ως Οικολόγοι Πράσινοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις αλλαγές που επήλθαν στις 7 Ιουνίου 2009 και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη νέα πραγματικότητα, τις ευθύνες και τις δυνατότητες που έχουμε. Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στο εσωτερικό μας σε τοπικό, περιφερειακά και εθνικό επίπεδο θα πρέπει να οδηγήσουν συγκροτημένα σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν σε:

  • οργάνωση και λειτουργία της εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο
  • προετοιμασία για τις εθνικές και αυτό-διοικητικές εκλογές
  • σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις μας σε μια σειρά θέματα
  • σε αναδιοργάνωση σε ότι αφορά στα διοικητικά μας, τα οικονομικά μας και τις υποδομές μας με βάση και τις νέες δυνατότητες που μας δίνει η μετατροπή μας σε (ευρω) κοινοβουλευτικό κόμμα και οι αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις μας
  • σε αναβάθμιση της δουλειά μας μέσα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο, τη Γραμματεία, τις Τοπικές Πολιτικές Κινήσεις, τις Θεματικές Ομάδες και άλλες δομές και επιτροπές (π.χ Πράσινο Ίδρυμα, Επιτροπή Επιμόρφωσης, Επιτροπή Επικοινωνίας, Γραφείο Τύπου κα)

(α) Οργάνωση της δουλειάς των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(β) Συγκεκριμενοποίηση του πλάνου για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο- θέματα που θα αναδείξουμε αλλά και των πολιτικών θεμάτων που θα αναδείξουμε στην Ελλάδα. (στο πλαίσιο και της αντίστοιχης παρέμβασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τους Ευρωπαίους Πράσινους)

(δ) Οργάνωση και συστηματοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών ώστε να υπάρχει αλληλο-πληροφόρηση και υποστήριξη της δουλειάς των περιβαλλοντικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών οργανώσεων σε θέματα που απαιτείται παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο. Τόσο τα μέλη του ΠΣ όσο και τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας και οι επιστημονικές συνεργάτες πρέπει να έχουν συγκεκριμένες χρεώσεις για την συστηματική συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

(ε) Προσαρμογή της οργανωτικής ανάπτυξης και λειτουργίας των Οικολόγων Πράσινων ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και υποχρεώσεις ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που επιδιώκει ταυτοχρόνως να είναι σε στενή επαφή με την κοινωνία των πολιτών και να μην μετατραπεί σε μια κομματική γραφειοκρατία.

(στ) Προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές.

(ζ) Προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αποσαφήνιση στρατηγικής και διαδικασιών. Στόχος μας σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου του Μαρτίου 2008 είναι η δημιουργία και η ενίσχυση ανεξάρτητων δημοτικών και νομαρχιακών σχημάτων όσο το δυνατόν πιο ευρύτερων δυνάμεων που θα έχουν στο κέντρο της πολιτικής τους τις προτεραιότητες οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και συγκεκριμένες λύσεις.

Κεντρικές παρεμβάσεις των Τοπικών Πολιτικών Κινήσεων των Οικολόγων Πράσινων θα είναι το επόμενο διάστημα η πλήρης ανάπτυξη και προώθηση μέσω καλά οργανωμένων εκστρατειών και δημόσιων παρεμβάσεων και συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο σχεδίων για συνεκτικά δίκτυα οικολογικών γειτονιών.

3. Κεντρικά θέματα της πολιτικής παρέμβασης μας για το επόμενο διάστημα

Αξιοποιώντας την εμπειρία της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές αλλά και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα προετοιμάζουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις έχοντας υπόψη ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη που επιδιώκει λύσεις, δεν μένει μόνο στην κριτική, επιδιώκουμε ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών αλλά και αναδιάταξη των κομματικών τειχών καθώς και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και του περιεχομένου της πολιτικής. Θα πρέπει να αναλαμβάνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι να ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις πρωτοβουλίες των άλλων. Το συνέδριο αποφασίζει 11 άξονες κεντρικών πολιτικών παρεμβάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια:

1. Πράσινη Λύση στην Κρίση-οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον. Η ανάδειξη μιας συνεκτικής πράσινης λύσης απέναντι στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, η δημιουργία 100.000 πράσινων θέσεων εργασία, η υιοθέτηση ενός Πράσινου New Deal στην Ευρώπη και τη χώρα μας ως απάντηση στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση θα πρέπει να διαπερνάει όλες τις πολιτικές παρεμβάσεις μας σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Κάποια από τα επιστημονικά και επαγγελματικά στελέχη που θα προσληφθούν από τους Οικολόγους Πράσινους, μαζί με την αναβαθμισμένη Θεματικής Ομάδα Οικονομίας και την κοινοβουλευτική ομάδα θα αναπτύξουν μια συστηματική καμπάνια πολιτικής παρέμβασης και θα στηρίξουν τοπικές και κλαδικές παρεμβάσεις μας. Σημαντικό ποσοστό από τους πόρους μας (ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικά) πρέπει να επενδυθούν στα θέματα αυτά ώστε να αναδειχθούν οι αναλυτικές προτάσεις μας. Μεταξύ άλλων πρέπει να αναδειχθεί η πράσινη λύση με συνεκτικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και κοινωνικό τρόπο σε θέματα όπως οι οικολογικές γειτονιές και η αναβάθμιση των πόλεων, η στροφή της αγροτικής πολιτικής, η αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού τομέα προς κατευθύνσεις ποιοτικής και ενεργειακής/περιβαλλοντικής απόδοσης των κτιρίων, των γειτονιών και των πόλεων, η εξοικονόμηση νερού σε όλα τα επίπεδα, η προστασία και διαχείριση φυσικών περιοχών, η στροφή του τουρισμού προς οικολογικές και βιώσιμες κατευθύνσεις κα

2. Περιβαλλοντική διακυβέρνηση και δημιουργία ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος: Στόχος η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής, η δημιουργία ενός ισχυρού και με την κατάλληλη πολιτική εντολή για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αειφορίας, Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Κλίματος καθώς και η πίεση για δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής. Επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρίακαι καλές πρακτικές. Ανοίγουμε διάλογο με περιβαλλοντικές οργανώσεις και θεσμικούς φορείς, διαθέτουμε πόρους και σχετική καμπάνια, δημοσιεύματα κα. Προσκαλούμε στην Ελλάδα Πράσινους που διετέλεσαν υπουργοί περιβάλλοντος στη χώρα τους, στο πλαίσιο ενός υψηλού επιπέδου συνεδρίου, για το θέμα αυτό.Πέρα όμως από αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούν σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους οργανισμούς και τη διοίκηση συνολικά να σχεδιάζουν τις πολιτικές τους με βάση την αειφόρο οικολογική βιωσιμότητα.

3. Ανάδειξη λύσεων για 10 σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα για τα οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις:
(α) προστασία δασών,

(β) διαχείριση και προστασία φυσικών περιοχών, αντιστροφή της τάσης μείωσης της βιοποικιλότητας

(γ) αντιμετώπιση ρύπανσης Ασωπού και ευρύτερης περιοχής,

(δ) μείωση, ανακύκλωση και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ

(ε) εξοικονόμηση και προστασία νερών,

(στ) προστασία Κορώνειας

(ζ) εξάλειψη τοξικών ουσιών με προτεραιότητα εξασθενές χρώμιο, αμίαντο, υδράργυρο, μόλυβδο και κάδμιο

(η) προστασία και βιώσιμη διαχείριση παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, βιώσιμη αλιεία, δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

(θ) δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις

(ι) μείωση της ρύπανσης από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Η αντιμετώπιση κεντρικών προβλημάτων όπως είναι η ρύπανση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής, η εξαφάνιση της Κορώνειας, η μείωση της βιοποικιλότητας, οι απειλές για τα δάση και τις φυσικές περιοχές, η ρύπανση των υπόγειων νερών, η ανεξέλεγκτη δόμηση, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είναι βασικό κριτήριο για τη στελέχωση των Οικολόγων Πράσινων με επαγγελματικά και επιστημονικά στελέχη ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν με στοιχεία, προτάσεις και οργανωτική δουλειά οι καμπάνιες μας για αυτά τα θέματα. Στενή συνεργασία θα υπάρχει μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας, επιστημονικών και επαγγελματικών στελεχών και πολιτικών οργάνων των Οικολόγων Πράσινων. Ενίσχυση και αναδιοργάνωση για το σκοπό αυτό της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος. Διάθεση επαρκών οικονομικών πόρων.

4. Προστασία του κλίματος, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, προώθηση ΑΠΕ. Εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση στόχων για ΑΠΕ, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές των μονάδων παραγωγής ενέργειας Η επεξεργασία και προώθηση μιας συνεκτικής πολιτικής που προωθεί μια πράσινη ενεργειακή επανάσταση για απεξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα και συμμετοχή της χώρας μας στην κοινή προσπάθεια των πρασίνων για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αποτελέσει κεντρική πολιτική παρέμβαση. Ενίσχυση για το σκοπό αυτό της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας-Κλίματος. Στελέχωση των Οικολόγων Πράσινων με επαγγελματικά και επιστημονικά στελέχη που θα μπορούν να στηρίξουν συστηματικά αυτές τις παρεμβάσεις.
5. Ευρύτατη κινητοποίηση των πολιτών ώστε να υπάρξει ικανοποιητική και δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την προστασία του κλίματος – Διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής για την προστασία του κλίματος και προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα. Διάθεση σημαντικών πόρων για την καμπάνια αυτή και ενεργή συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή καμπάνια των Πρασίνων, ενίσχυση δράσεων σε τοπικό επίπεδο μέσα από τη στενή συνεργασία Τοπικών Πολιτικών Κινήσεων και Θ.Ο. Ενέργειας-Κλίματος.
6. Αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής, με ενίσχυση των βιολογικών πρακτικών, της πολύ-λειτουργικότητας, της ομοσπονδοποίησης τοπικών παραγωγών (και συνεταιρισμών) και της σύνδεσής τους με δίκτυα καταναλωτών, του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, των πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος, του συνδυασμού με τη διαχείριση προστατευόμενων φυσικών περιοχών. Για τα θέματα τροφίμων πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της σχέσης παραγωγού –καταναλωτή, ώστε να μην αναπτύσσονται πρακτικές με πιθανότητα επικινδυνότητας στην υγεία του καταναλωτή αλλά να προωθηθεί σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δραστική ενίσχυση των πολιτικών προστασίας των δασών, δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, ενίσχυση και αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας.

Για την ανθρωπότητα έχουν αλλάξει πολλά από τότε που πρωτοεμφανίστηκε. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε απαλλαγεί από την ανάγκη να παράγουμε τροφή. Ακόμα περισσότερο, η ελληνική οικονομία, που έχει απορρυθμιστεί και εξαρτηθεί από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες οφείλει να ξαναστραφεί στην αγροτική παραγωγή κάτω από νέα και δημιουργική φιλοσοφία.

7. Βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής και εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής που δίνει λύσεις κατάλληλες και για τους μετανάστες και για τους ευρωπαίους και έλληνες πολίτες. Οι συστηματικές παρεμβάσεις μας σε συνεργασία με ευρύτερες δυνάμεις και συλλόγους μεταναστών με βάση το αναλυτικό κείμενο θέσεων, του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος “Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ” απαιτεί μεταφορά καλών πρακτικών, διάθεση ανθρώπινων δυναμικών και οικονομικών πόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις των Οικολόγων Πράσινων όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και στις γειτονιές και τις πόλεις.

Μπροστά στην εκρηκτικότητα του ζητήματος συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες των ΟΠ πρέπει να διαμορφωθούν για :

  • Εκδηλώσεις γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης στις γειτονιές με τη συμμετοχή μεταναστευτικών κοινοτήτων, μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και συζητήσεων για τους «άλλους», των ωφελημάτων που έχει η Ελληνική κοινωνία από την οργανωμένη παρουσία μεταναστών, τις εμπειρίες των ελλήνων μεταναστών, το ρόλο που παίζουν σήμερα μετανάστες σε άλλες χώρες (ελληνικής καταγωγής βουλευτές σε ευρωπαϊκά κόμματα, στελέχη ελληνικής καταγωγής σε κοινωνικά σημαντικές δραστηριότητες και ρόλους). Να οργανώσουμε το διάλογο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών στη χώρα μας.
  • Χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που όταν ήρθαν με τις οικογένειές τους ήταν ανήλικα.)
  • Αποσύνδεση του προβλήματος της δημόσιας ασφάλειας από τους μετανάστες , με ενεργοποίηση των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην προσπάθεια μείωσης της ανασφάλειας στις γειτονιές
  • Την ανέγερση 2-3 τζαμιών μεσαίου και μικρού μεγέθους σε περιοχές διαμονής μουσουλμάνων μεταναστών και δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.
  • Για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά: χώροι υποδοχής (όχι κράτησης) που να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σίτισης, περίθαλψης, προσβασιμότητας, νομικής κάλυψης κλπ. Τιμωρία των Ελλήνων που αισχροκερδούν πάνω στην ανάγκη των ανθρώπων αυτών για στέγαση. Το κόμμα να δημιουργήσει ομάδες εθελοντών δικηγόρων, μεταφραστών, γιατρών κλπ. σε συνεργασία με ΜΚΟ
  • Ο έλληνας Πράσινος Ευρωβουλευτής μαζί με τους Πράσινους συναδέλφους του να επιδιώξει ώστε η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης ν’ αποτελέσει ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, ώστε να μην φέρουν όλο το βάρος οι συνοριακές χώρες. Ο υπάρχων σχετικός θεσμός FRONTEX να λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των προσφύγων από τα κυκλώματα και όχι την απαγόρευση εισόδου. Να δημιουργηθούν νόμιμα κανάλια εισόδου μεταναστών
  • Να πιέσουμε ώστε να απονέμεται με γρήγορες και αντικειμενικές διαδικασίες το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα σε όσους το δικαιούνται πραγματικά. Να θέσουμε από κοινού με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Πράσινους τα θέματα των οικολογικών – κλιματικών προσφύγων.

8. Αντιμετώπιση της διαφθοράς: Δημιουργία ενός μαζικού μετώπου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς – προώθηση θεσμικών αλλαγών – προτάσεις για διαφάνεια με βάση τις αναλυτικές θέσεις που έχουμε επεξεργαστεί. Πρόσκληση σε κόμματα, ΜΚΟ, κοινωνικές οργανώσεις και βουλευτές ανεξαρτήτως κομμάτων για τη δημιουργία μιας κοινής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς πέρα από κομματικά σύνορα: καμπάνια «μηδενική ανοχή στη διαφθορά». Οργάνωση φόρουμ διαλόγου και αξιοποίηση της εμπειρίας στελεχών που έχουν εργαστεί για τη διοίκηση και γνωρίζουν τι είδους αλλαγές πρέπει να προωθηθούν σε όλα τα επίπεδα. Στενή συνεργασία θα υπάρχει μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας, επιστημονικών και επαγγελματικών στελεχών και πολιτικών οργάνων των Οικολόγων Πράσινων. Διάθεση επαρκών οικονομικών πόρων.

9. Συμμετοχική δημοκρατία. Συστηματική προώθηση των προτάσεών μας για εμπλουτισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με νέους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας ώστε να εισαχθούν νέοι θεσμοί πολιτικής συμμετοχής το σημερινό πολιτικό σύστημα. Έκδοση μιας μπροσούρας με καλές πρακτικές και θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Οργάνωση μιας καμπάνιας που να απευθύνεται σε νέους με την ενεργοποίηση καλλιτεχνών και ελκυστικού οπτικοακουστικού υλικού. Ανεξαρτήτων από τη θέση μας στο επόμενο ελληνικό κοινοβούλιο, η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα οδηγούν σε πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα θέματα, η μετεκλογική δηλαδή συνεργασία επί νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, όχι μόνο συμβαδίζει με την πολιτική κουλτούρα των Πράσινων, αλλά θα συντελέσει καθοριστικά στην αλλαγή της πολιτικής στη χώρα μας, αποδυναμώνοντας τον στείρο δικομματισμό και ενισχύοντας τον διάλογο επί προτάσεων και προσανατολισμών, αλλά και στην εδραίωση της πολιτικής οικολογίας στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό προωθείται και το πνεύμα συνεργασίας και όχι η ενσωμάτωση.

Ως νέος πράσινος πολιτικός πόλος επιδιώκουμε την επικοινωνία με το χώρο της κριτικής και αυτοκριτικής αριστεράς, των αυτόνομων-ελευθεριακών και του προοδευτικού δημοκρατικού και φιλελεύθερου χώρου αλλά και το χώρο των ανένταχτων πολιτών, των ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται σε τοπικά θέματα, για την προστασία του περιβάλλοντος, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κοινωνική αλληλεγγύη, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας ένα πεδίο εμπλουτισμού του πολιτικού λόγου και δυναμικού αλλά και της δημοκρατίας, παραμένοντας δεσμευμένοι σε αξίες όπως η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η μη-βία και η ειρήνη.

Στην εποχή μας αναδύονται πιεστικά, για πρώτη φόρα μετά από δύο αιώνες, νέα δικαιώματα. Το δικαίωμα του οικοσυστήματος αλλά και της καλλιεργήσιμης γης σε αξιοπρεπή, βιώσιμη, ανάπαυλα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, το δικαίωμα του πολίτη να θεωρεί τον εαυτό του μέρος του περιβάλλοντος και όχι μόνο της ανθρώπινης κοινωνίας, τα δικαιώματα των ζώων και πιθανόν άλλα που θα προκύπτουν από τις νέες συνθήκες.

Κατά συνέπεια οφείλουμε να βάλουμε στο δημοκρατικό παιχνίδι, τόσο ανθρώπους, όσο ζώα αλλά και βλάστηση. Ακόμα, δικαιώματα διεκδικούν, έννοιες και πράγματα. Οι ‘οικονομικοί’ μετανάστες της νέας εποχής είναι τόσο πρόσφυγες όσο και οι αντιφρονούντες σε δικτατορίες ή τα θύματα κάποιας γενοκτονίας.

10. Δημιουργία ενός μετώπου μετριοπαθών δυνάμεων για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα με τη ΠΓΔΜ και προώθηση πράσινων λύσεων στα Βαλκάνια.

Για τη διαφορά με το όνομα της ΠΓΔΜ, αναγνωρίζουμε ότι η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και κανείς δεν είναι «πιο Μακεδόνας» από τις υπόλοιπους. Αν και κάθε χώρα αλλά και κάθε περιφέρεια, έχει λόγο η ίδια για το όνομά της, όμως όπου δύο κοινωνίες αυτό-προσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Στο πνεύμα αυτό θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης δέσμης μέτρων για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Συμφέρον της χώρας μας είναι αυτό που οδηγεί σε λύση, το αληθινό. Ας διδαχτούμε από τα λάθη της δεκαετίας του 90, τότε που ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να λυθεί το πρόβλημα με σύνθετη ονομασία, με διασφάλιση των συνόρων και εξάλειψη των κινδύνων αλυτρωτισμού (όπως προέβλεπε το πακέτο Πινέιρο), οι ακραίες αντιλήψεις απομόνωσαν την λογική και οδήγησαν σε λάθος επιλογές που της πληρώνουμε μέχρι σήμερα μια και η γειτονική χώρα έχει αναγνωριστεί ως σκέτη Μακεδονία από 120 χώρες. Οι λύσεις σε προβλήματα που πηγάζουν σε αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα μπορεί να προέλθουν όχι επιστρέφοντας στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων (όπου θα καταλήγαμε αν ακούγαμε ως κοινωνίες τις ακραίες εθνικιστικές φωνές) αλλά αξιοποιώντας εργαλεία του 21ου αιώνα. Έστω και αργά, λοιπόν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τέτοια ζητήματα δε μπορούν να μετατρέπονται σε διπλωματική σύρραξη ούτε σε ζήτημα γοήτρου ή ταπείνωσης ολόκληρων κοινωνιών, αντίθετα μπορούν να επιλυθούν μόνο αν απομονωθούν οι ακραίες αντιλήψεις και οι εθνικισμοί και επικρατήσει η λογική και η μετριοπάθεια. Για να υπάρξει κλίμα συνεννόησης και δίκαιου συμβιβασμού στην κατεύθυνση μιας σύνθετης ονομασίας που θα ικανοποιεί και τις δύο κοινωνίες απαιτούνται διάλογος, αλληλοκατανόηση, αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών θεσμών, διαμόρφωση συνθηκών ώστε να μην νοιώθει καμία πλευρά ότι χάνει αλλά ότι κερδίζουν και οι δύο μέσα από τον συμβιβασμό. Η λύση θα έρθει όταν και οι δύο κοινωνίες αντιληφθούν ότι αυτή συμφέρει και τις δύο κοινωνίες γιατί έχουν κοινά συμφέροντα αλλά και πρέπει να λύσουν άλλα μεγάλα προβλήματα του 21ου αιών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μπορέσουν οι δύο κοινωνίες, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, να καταλήξουν σε μια συμφωνία για σύνθετη ονομασία αλλά και για να αρχίσουν να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν από κοινού τα σημαντικά προβλήματα όπως η ρύπανση των νερών, η απώλεια εδαφών και φυσικών πόρων λόγω της διάβρωσης και της κλιματικής αλλαγής, η απόρριψη στο περιβάλλον επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η ανεργία και η οικονομική κρίση και πολλά άλλα. Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Αξιού, του Στρυμόνα και της Πρέσπας μπορεί να είναι η αφετηρία για μια συνεργασία πέρα από τα σύνορα που θα βοηθήσει να επιλυθούν και προβλήματα που είναι κληρονομιά του προηγούμενου αιώνα.

Οι Οικολογικοί Πράσινοι θα προωθήσουν το διάλογο και κοινές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια για την προώθηση πράσινων λύσεων στην περιοχή, στη βάση της κοινής διακήρυξης των Βαλκανικών Πρασίνων Κομμάτων που συμφωνήθηκε στη συνάντηση που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2008 καθώς και τον Μάιο 2009 στο πλαίσιο του Πράσινου Διαλόγου Ανατολής Δύσης, Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θα επιδιώκει συστηματικά να φέρνει στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών θέματα που απασχολούν τις βαλκανικές κοινωνίες στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής τους.

Κρίνουμε ως ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι σε όλους τους χώρους υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με κοινές πρωτοβουλίες αυταρχικές, εθνικιστικές, ρατσιστικές, ακραία συντηρητικές και επικίνδυνες για τη δημοκρατία προκλήσεις που προέρχονται από το χώρο της ακροδεξιάς και περιλαμβάνουν ακόμη και νεοφασιστικές πρακτικές. Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων συμπόρευσης ενός μεγάλου μέρους στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με παρόμοιες απόψεις και εκκλήσεις για συνεργασία

11. Στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους για την προώθηση αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα πολιτικής συγκρότησης της ΕΕ, υιοθέτησης μιας Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τη Δημοκρατία, τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την στροφή της ΕΕ προς αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, την σύγχρονη κοινωνική προστασία, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, την στροφή προς την πράσινη οικονομία. Αναβάθμιση της εκπροσώπησής μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, συμμετοχή στον διάλογο με πιο αποτελεσματικό τρόπο, οργάνωση στην Ελλάδα πολιτικών εκδηλώσεων για θέματα που αφορούν στην Ευρώπη και την προοπτική της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συμμετείχαν πάντα στις ευρωπαϊκές διεργασίες στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Η προετοιμασία για τις ευρωεκλογές αναβάθμισε το ρόλο και τη σχέση μας με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Η ίδια η κοινή καμπάνια για τις εκλογές απαιτούσε μόνιμη επικοινωνία με τη συντονιστική της επιτροπή, τα κοινά Κείμενα Πολιτικής και το Μανιφέστο συζητήθηκαν και υιοθετήθηκαν στις Θεματικές Ομάδες και το ΠΣ, και αξιοποιήθηκαν υλικά (βίντεο, αφίσες, δράσεις) της κοινής καμπάνιας.

Η εκλογή ενός Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων αλλά και το ποσοστό του 3,5% αναβαθμίζει την εκπροσώπηση μας αλλά και το ρόλο μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και θα έχουμε τη δυνατότητα να στρέψουμε περισσότερο την προσοχή του ΕΠΚ προς τη νότια και νοτιανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια αλλά και να ενδυναμώσουμε την πράσινη πολιτική συνολικά στην περιοχή σε συνεργασία με τα πράσινα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών στην Ν.Α. Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και ευθύνες που έχουμε στην περιοχή μια και οι πράσινες πολιτικές από τις περιοχές αυτές υπο-εκπροσωπούνται στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και μέσα στους Ευρωπαίους Πράσινους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top