Ψηλός Στάλος, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, Αβδηρα Ξάνθης, Όσσα Λαγκαδά, Νεοχώρι, Καλαμάκι Μαγνησίας, Μελίβοια Λάρισας, Σχηματάρι, Καραούλι Ελευσίνας, Δερβενοχώρια – Πάρνηθα, Πόρος, Τύρινθα Αργολίδας, Ροεινό Αργολίδας, Βιάνο Ηρακλείου Κρήτης, Ελούντα. Η Ελλάδα καίγεται επιτυχώς από πάνω μέχρι κάτω, κυρίως τα τελευταία 35 χρόνια, με εντυπωσιακή γεωγραφική διασπορά, «σαν ένα φαινόμενο καταστροφικής ρουτίνας της χώρας μας», κατά τον κο Αλαβάνο. Καίγονται δάση, δεκάδες αγροικίες, ποιμνιοστάσια, σπίτια, μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις πρασίνου. Πυκνός καπνός κάλυψε σχεδόν όλη την Αττική.
Αιτίες: Σήμερα λίγοι πιστεύουν ότι οι εκατοντάδες πυρκαγιές στη χώρα, είναι απόρροια των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Στις λίστες των αιτίων πυρκαγιών, που κατάρτισε το «Υπουργείο Γεωργίας», κάπου στα 1998 μέσα ήταν όλοι.
Χωματερές
Κεραυνοί
Εμπρησμοί για Βοσκοτόπια
Παραθεριστές, τσιγάρα
Γυάλινα μπουκάλια
Αυταναφλέξεις χόρτων ή αγροτικές φωτιές
Αυτοκίνητα και εξατμίσεις
Δίκτυα ΔΕΗ, τρένα, δασικά έργα
Και πέραν τούτων, με συντριπτική συμμετοχή οι εμπρηστές, με τα οργανωμένα πλάνα αφής και τα συμφέροντα πίσω τους. O υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας δήλωσε ανάγλυφα από τα Δερβενοχώρια, ότι «αντιμετωπίσαμε 135 επεισόδια στο διήμερο, δύο νύχτες και τρεις ήμερες» και μάλιστα «είχαμε δέκα επεισόδια το μεσημέρι 2 έως 5». Σε ό,τι αφορά τις υπόνοιες για εμπρησμούς, ο υπουργός δήλωσε ότι «προβληματίζουν τα ένα-δύο ευρήματα και η σύμπτωση των δύο επεισοδίων το μεσημέρι, μια ανύποπτη ώρα σε πολλές μεριές και ταυτόχρονα.» Τα δυο τρία ευρήματα, στη συλλεκτική έκθεση της Πυροσβεστικής είναι χιλιάδες γκαζάκια, αυταναφλεγόμενοι μηχανισμοί θερμοκρασίας, τηλεχειριζόμενα συστήματα αφής, τεχνολογία και παραδοσιακά κόλπα αντάμα.
Οι ευθύνες: Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή και σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, στο σκαμνί δεν κάθεται ο καύσωνας αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές, όπως γράφτηκε. Έντονη η αντιπαράθεση στη Βουλή για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και των δασικών χαρτών. Η κυβέρνηση επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και στην άρνηση της να προχωρήσει στη σύνταξη των δασικών χαρτών ακόμα και μετά την οικολογική συμφορά στην Πάρνηθα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Πρόληψη, κατάσβεση, αποτροπή
Πρόληψη σημαίνει καλή διαχείριση, φύλαξη αλλά και προστασία των δασών από τους εμπρηστές. Αποδείχτηκε όμως ότι οι πυρκαγιές δεν είναι προβλέψιμες ούτε αντιμετωπίσιμες, συνήθως. Βελτίωση μπορεί να γίνει με δέσμευση χρήσης γης αντιπυρικές, εφαρμογή απόστασης δόμησης από το δάσος, αισθητήρες ανάπτυξης υπερθερμοκρασιών, εποπτικά συστήματα με GIS
Βελτίωση καταστολής Το σημαντικότερο για μας είναι η αποτροπή της επανάληψης. Εδώ είναι η ψυχή του προβλήματος. Οι οικοπεδοφάγοι, οι εμπρηστές, οι «νομιμοποιητές», οι κυβερνήσεις (μικρή συνεισφορά των επιτροπών – μεγάλα λόγια & μεγάλες πυρκαγιές), λαϊκή αδιαφορία.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για τον καύσωνα και τις φωτιές. Με άλλα λόγια την ανικανότητα της πληθωρικής πολιτείας να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά προβλήματα. Τα κόμματα εξουσίας μετρούν το άνοιγμα της ψαλίδας τους, όταν η κασίδα κατατρώει το κεφάλι του νεοέλληνα. Άκρως αδιάφορο για τις ψαλίδες τους. Πρέπει όμως να τους θυμίσουμε ότι και σ’ αυτή τη χώρα δε ζουν συμφέροντα, αλλά άνθρωποι.
Φωτιές συμβαίνουν παντού, σ’ όλο τον κόσμο και η καλύτερη πρόληψη, που ασκούν τα αναπτυγμένα κράτη, είναι η αδυναμία καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας και αλλοίωσης του χαρακτήρα της.
Δάση και άρθρο 24
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=450
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=414
Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com
Καλή σας ημέρα,
Διάβασα το άρθρο σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς διαμοιράζονται κατά την κρίση σας οι ευθύνες μεταξύ πολιτείας και πολιτών όσον αφορά το φετινό καύσωνα που εν πολλοίς αποτέλεσε εθνική συμφορά…
Σας ευχαριστώ πολύ
Φωτιές υπάρχουν πάντα και σαν αιτίες θεωρούμε αυτές του άρθρου. Ωστόσο οι ανεφάρμοστοι νόμοι προκαλούν καταπάτηση και νέες πυρκαγιές… Εκτιμούμε ότι το 70% των φετεινών πυρκαγιών ήταν εμπρησμοί.
Το τρομερό στην όλη υπόθεση, ήταν οι “Ακυβέρνητες ΠΟλιτείες” , δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη κρουνοί (με νερό), γεννήτριες στα αντλιοστάσια, αφού κόπηκε το ρεύμα, επάρκεια πυροσβεστικών μέσων (οχημάτων κλπ). Εμπειρία αντιμετώπισης μηδέν. Τζάμπα ασκήσεις γραφείων και αργομισθίες συνταξιούχων στρατιωτικών για ομάδες κινδύνου (ΠΣΕΑ κλπ). Ήταν φοβερό όλοι να κοιτούν τη φωτιά να έρχεται και τα …κανάλια να συντονίζουν. Ήρθαν οι Κύπριοι και μας ελεηνολογούσαν, δικαίως. Και ο γενναίος ελληνικός λαός της Πελοποννήσου τους …ξαναψήφισε. Σε κάθε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος με 66 νεκρούς θα ρίχναν στην κάλπη κάρβουνα αντί για ψηφοδέλτια.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από Σουηδία πχ για το τι θα πει λαϊκή αντίδραση (επί το πλέον γνωστό “initiativen”).