Μεταλλαγμένο καλαμπόκι στην Ε.Ε.

Μπορεί οι ευρωπαίοι καταναλωτές να αρνούνται τα μεταλλαγμένα αλλά στην Ε.Ε. κάποιοι γεωργοί άρχισαν να στρέφονται προς τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Το 2005 ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος καλλιεργήθηκε σε συνολική έκταση 550 χιλιάδων στρεμμάτων στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Τσεχία και στη Γερμανία. Αυτή η έκταση αντιστοιχεί στο 0,5% της συνολικής παραγωγής αραβόσιτου στην Ε.Ε. Ο γενετικά τροποποιημένος (ΓΤ) αραβόσιτος στην Ε.Ε. χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ζωοτροφές. Το 2006 η καλλιέργεια του ΓΤ αραβόσιτου συνέχισε να αυξάνει, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στη Γαλλία, στην Τσεχία και στη Γερμανία.

Προς το παρόν ο μόνος τύπος ΓΤ οργανισμού που καλλιεργείται στην Ε.Ε. είναι ο αραβόσιτος Bt. Ο Bt περιέχει γονίδιο από ένα βακτήριο που παράγει την τοξίνη Bt, η οποία προστατεύει τον αραβόσιτο από το ευρωπαϊκό corn borer (”πράσινο σκουλήκι”). Αυτό εμφανίζεται κυρίως στη Νότιο και Κεντρική Ευρώπη, όμως σταδιακά επεκτείνεται προς Βορρά.

Στην Ισπανία το 12% της παραγωγής αραβοσίτου είναι γενετικά τροποποιημένο. Ο αραβόσιτος Bt πρώτα καλλιεργήθηκε στην Ισπανία το 1998 και η παραγωγή επεκτάθηκε στα 600 χιλιάδες στρέμματα το 2004. Έπειτα από μία μείωση λόγω ξηρασίας το 2005, η παραγωγή του Bt αυξήθηκε ξανά το 2006.

Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, η παραγωγή του Bt στη Γαλλία έφτασε τα 5 χιλιάδες στρέμματα το 2005, κυρίως στις νοτιοδυτικές περιοχές. Υπολογίζεται όμως ότι η πραγματική παραγωγή στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν διπλάσια, καθώς οι γεωργοί εισήγαγαν σπόρους Bt από την Ισπανία. Σύμφωνα με τις γαλλικές εταιρίες σπόρων, 50 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήθηκαν με αραβόσιτο Bt το 2006.

Ο αραβόσιτος Bt καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Πορτογαλία το 2005. Η συνολική εμπορική παραγωγή κάλυψε περίπου 7.800 στρέμματα. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το 2006.

Η Τσεχία επίσης άρχισε την παραγωγή του Bt το 2005. Τα 2.700 στρέμματα που φυτεύτηκαν το 2005 επεκτάθηκαν σε 15 χιλιάδες στρέμματα φέτος (2006).

Τέλος, στη Γερμανία η σχετική έκταση έφτασε τα 10 χιλιάδες στρέμματα κανονικής εμπορικής παραγωγής, έπειτα από μερικά χρόνια δοκιμαστικών καλλιεργειών.

Από την άλλη, οι κανόνες για τη συνύπαρξη των καλλιεργειών υπόκεινται στην αρμοδιότητα των Κρατών – Μελών. Μέχρι στιγμής 12 Κράτη – Μέλη έχουν υιοθετήσει νομοθετικές πράξεις ή έχουν κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια νομοθετημάτων για τη συνύπαρξη των τριών τύπων καλλιεργειών (συμβατικών, βιολογικών και γενετικά τροποποιημένων). Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα σχετικό νόμο. Η Ε.Ε. εξέδωσε το 2003 τη σύσταση για τη συνύπαρξη των καλλιεργειών, όμως δεν τίθεται ακόμα ζήτημα για την εναρμόνιση του συγκεκριμένου ζητήματος σε Κοινοτικό επίπεδο.

Η συνύπαρξη είναι αδύνατη. Μόνη λύση η ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Πηγή: www.gmo-compass.org

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top