ΣΥ.ΡΙΖ.Α: ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ, ΤΑ ΚΑΝΕΙ…. «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»;

ecogreens.bmpΗ χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την είσοδο της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας –ΚΟΕ στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποπειράθηκε να βγάλει είδηση και για τους Οικολόγους Πράσινους. Μέλος της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους ναυάγησε λόγω της απροθυμίας των τελευταίων να δεσμευτούν για μη στήριξη κυβερνητικών λύσεων, σε περίπτωση που κανένα κόμμα δε συγκεντρώνει αυτοδυναμία. Επειδή η εκδοχή αυτή απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, είμαστε αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε ότι η πρωτοβουλία του Συνασπισμού για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους ναυάγησε για τελείως διαφορετικούς λόγους:

• Η πλευρά μας θεωρούσε απαραίτητο η όποια ενδεχόμενη συνεργασία να είναι ελκυστική (και) στους πολίτες που επιθυμούν ένα νέο, πράσινο πολιτικό πόλο, πέρα από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά. Για το λόγο αυτό δεχόταν να συζητήσει μόνο προτάσεις διακριτής και ισότιμης εκλογικής συνεργασίας.

• Ο ΣΥΝ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρούσαν απαραίτητο οι όροι συνεργασίας να μην ανατρέπουν τις εσωτερικές τους ισορροπίες και να συνδέονται από δέσμευσή μας για μονιμότερη συμπόρευση σε κοινή πολιτική στρατηγική.

Το θέμα της μετεκλογικής μας στάσης στην υποθετική περίπτωση εκλογής οικολόγου βουλευτή σε μια Βουλή χωρίς αυτοδυναμία, τέθηκε όντως σε μια από τις διερευνητικές συναντήσεις. Η απάντηση που δώσαμε, ήταν ότι δεχόμαστε ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός αλλά τέτοιες δεσμεύσεις μπορούν να αναληφθούν μόνο με απόφαση συνεδρίου μας και όχι σε επίπεδο μιας απλής αντιπροσωπείας. Η συζήτηση αυτή διόλου δεν εμπόδισε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μας καταθέσει, λίγες μέρες μετά, την τελική του πρόταση για συνεργασία, με όρους που κρίθηκαν ομόφωνα από το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων ασύμβατοι με τους στόχους που είχαν υιοθετηθεί τον περασμένο Μάρτιο στο συνέδριό μας.

Αυτοί όμως που μέχρι χθες μας ζητούσαν επιμόνως εκλογική συνεργασία θεωρούν τώρα τους Οικολόγους Πράσινους πιθανά στηρίγματα του δικομματισμού, απλά δείχνουν την αδυναμία τους να εξηγήσουν στους οπαδούς τους τη μη συνεργασία. Υπενθυμίζουμε ότι, όταν κάποτε η Αριστερά στήριζε συγκυβερνήσεις με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι Οικολόγοι ήταν μόνοι τους στην αντιπολίτευση.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι πρόχειρες ετικέτες δε βοηθούν ούτε το διάλογο της Οικολογίας με την Αριστερά ούτε τη συνάντησή μας σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και κινήματα. Όπως όμως έχουμε ήδη πει ότι, εκτός από το μεγάλο δικομματισμό, οι πολίτες θα πρέπει να σταθούν κριτικά απέναντι και στο μικρό δικομματισμό, αυτόν της αριστεράς.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

1 σκέψη για το “ΣΥ.ΡΙΖ.Α: ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ, ΤΑ ΚΑΝΕΙ…. «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»;”

  1. Νοσφεράτος

    Ειλικρινά , νομίζω οτι ή μη στηριξη μιας κυβερνησης της Κεντροαριστεράς στην υποθετική και οριακή περιπτωση μη αυτοδυναμιας (κατι που οφείλουμε να παραδεχτουμε αρκετά ….απίθανο – απο μεριας των Οικολόγων Πρασινων) (αν βεβαια εκλεγουν στην βουλή…
    Θα ηταν απιθανα ανευθυνο …την στιγμή μαλιστα που εχουμε την πιο Καταστρεπτικά επικίνδυνη και Ανικανη Δεξια Κυβερνηση…

    Και μαλιστα το ενδεχομενο να συγκυβερνησει (η Νου Δού )με το Λαος ειναι πολύ πιθανό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top