ΑριστοΤΕΛ(υ)ΟΣ για τον Παπαγεωργόπουλο

Πολιτικό φιάσκο αποδεικνύεται το εγχείρημα του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλου να μετατρέψει τον μνημειακό άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, σε απέραντη καφετέρια 1400 τραπεζοκαθισμάτων. Ένα εγχείρημα – μνημείο κακού γούστου και περιφρόνησης προς την ιστορία της πόλης, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που ευτυχώς απέτρεψαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η σημερινή απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων να αναπέμψει για πλήρη αναμόρφωση τη μελέτη της διοίκησης του Δήμου προκειμένου να διασωθεί η ιστορικότητα της πλατείας Αριστοτέλους, δικαιώνει απερίφραστα την πολιτική της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη» και τον υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Δυόμισι μήνες πριν, η παράταξή μας σε συνεργασία με άλλες παρατάξεις και κοινωνικούς φορείς της πόλης, κατήγγειλαν το εγχείρημα της πλειοψηφίας του Δήμου να «αναπλάσει» την πλατεία – σύμβολο της πόλης με τρόπο τέτοιο, που μόνο μια εισπρακτική και πελατειακή πολιτική προς τις πιέσεις των καταστηματαρχών, θα μπορούσαν να επιβάλλουν. Η δυναμική αυτή καταγγελία των επικείμενων βανδαλισμών σε βάρος της πλατείας, απέτρεψε τα σχέδια της πλειοψηφίας του Δήμου να εγκρίνει κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, την υλοποίηση της μελέτης. Κυρίως όμως, έδωσε τον χρόνο στις περιφρονημένες από τον δήμαρχο αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, να παρέμβουν για την τήρηση της νομιμότητας και για την αποτροπή κάθε νέας ασχήμιας, στην έτσι και αλλιώς υποβαθμισμένη πλατεία Αριστοτέλους.

Η προτεινόμενη μελέτη του Δήμου, εξετάστηκε επιτέλους σήμερα από την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς η πλατεία αποτελεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη -παρά το γεγονός ότι δεν τους επιτράπηκε να παρακολουθήσουν την παρουσίαση εκ μέρους των μελετητών του Δήμου- παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της «Πρωτοβουλίας» Ανδρέας Κουράκης καθώς και ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και εκπρόσωπος της «Ένωσης Πολιτών» Νίκος Καλογήρου.

Όπως δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η πλατεία Αριστοτέλους έπρεπε να έχει αναπλαστεί εδώ και χρόνια και όχι να αποφασίζεται προεκλογικά και χωρίς δημόσιο διάλογο. Η ανάπλαση πρέπει να γίνει στο σύνολο του άξονα μέχρι την Εγνατία τουλάχιστον, με παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν την κοινωνική, πολεοδομική και ιστορική αξία της.

Η θέση αυτή, επί της ουσίας, εγκρίθηκε στο σύνολό της από το Τοπικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο επέστρεψε πίσω τη μελέτη στον Δήμο, θέτοντας αυστηρούς όρους ώστε να αποκλειστούν και νέοι βανδαλισμοί σε βάρος του έργου του Ε. Εμπραρ.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υποχρεώνεται πλέον από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, να σεβαστεί την ιστορία της πλατείας –συμβόλου της πόλης. Εκτίθεται δε, για δεύτερη φορά στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων, μετά τις λανθασμένες επιλογές του για την ισοπέδωση του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου, που δυστυχώς βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Το μόνο που δεν κατόρθωσε ακόμη ο κ. Παπαγεωργόπουλος είναι να ισοπεδώσει την ιστορική μνήμη και αγάπη των Θεσσαλονικέων για τα μνημεία- σύμβολα της πόλης. Για τις επιλογές του αυτές, εισπράττει ήδη ηχηρότατο πολιτικό μήνυμα.

Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη

1 σκέψη για το “ΑριστοΤΕΛ(υ)ΟΣ για τον Παπαγεωργόπουλο”

  1. Κωνσταντίνος

    Θα πρότεινα στον Βλαχοδήμαρχό μας, την επόμενη φορά να σκεφτεί σοβαρά την κατεδάφιση του Λευκού Πύργου και την ανέγερση στη θέση του, σύγχρονου κτιρίου με αρκετά τζάμια για πολλαπλές “κονομισιάρικες” χρήσεις από τους συνεργάτες του!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top