Πέντε κύριες ζώνες τουριστικών επενδύσεων θεσμοθετεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο
Για το υπουργείο υπάρχουν δύο εκδοχές:
1. Η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων, που “είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και ιδιαίτερα το τοπίο”.
2. Η θεσμοθέτηση του “Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων”, που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Με λίγα λόγια: Ή 1) αυθαίρετα και παραπήγματα, ή 2) “μαζική ανάπτυξη” και μπουλντόζα κατά τα γνωστά. Τα δυο μαζί, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Για αειφορική ανάπτυξη (άλλο νόμισμα) ουδέν.
Η ελληνική επικράτεια «μοιράζεται» σε πέντε κύριες ζώνες και ο νέος τουριστικός χάρτης αναφέρεται στις:
1) Περιοχές σύνθετων τουριστικών επενδύσεων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν επενδύσεις σε ολοκληρωμένα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, γκολφ (η Γκόλφω γκολφ κλπ), κέντρα θαλασσοθεραπείας και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις υψηλού τουρισμού.
2) Περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα μπορούν να απορροφήσουν όχι μόνο αγροτουριστικά προϊόντα, αλλά συνολικότερα προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τον τουρισμό υπαίθρου. Στις εν λόγω περιοχές θα δημιουργούνται μικρές μονάδες διαμονής, που θα τηρούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των περιοχών. (Νάτο και το οικολογικό, πώς λέμε γιγάντια ξενοδοχειακά συγκροτήματα, με ένα πάγκο -πανάκριβα- τοπικά προϊόντα).
3) Περιοχές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού που θα μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή ανάπτυξης στις διεθνείς συνεδριακές αγορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προτεραιότητα δίνεται στις μεγάλες πόλεις της χώρας με αεροπορική διεθνή σύνδεση αλλά και σε πόλεις με τις αναγκαίες υποδομές.
4) Ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας που το τουριστικό προϊόν είναι σε φάση ωρίμανσης!!, (Ρόδος, Κρήτη, Κως, Κέρκυρα, κ.λπ).
5) Περιοχές/λιμάνια για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας. Το χωροταξικό σχέδιο καταγράφει τα λιμάνια, τα οποία πρέπει να αναβαθμίσουν, τις εγκαταστάσεις τους (νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου) για να ανταποκριθούν στην αυξημένη επιβατική κίνηση.
Ορθότατη ανάλυση, από αστική άποψη, ομολογουμένως! Με λίγα λόγια επιλέγεται η συστηματική, μαζική «τσιμεντοποίηση», μέσω εταιρειών real estate κλπ, που υλοποιεί (ή κατευθύνει) το μικροαστικό όνειρο του νεο-έλληνα για την παραθεριστική κατοικία, έστω και σε διαμέρισμα 4ου ορόφου στο …Καστελόριζο και γήπεδα γκαζόν-γκολφ για έχοντες μεσήλικες, ακόμα και σε μέρη με λειψυδρία. Μαρίνες παντού, ξενοδοχειακές πόλεις -πελάτες με βραχιολάκια, φασαρία, κυκλοφοριακό κλπ. Και σε λίγες δεκάδες χρόνια ο τόπος θάναι επιτέλους “αναπτυγμένος”, σαν κέντρο μεγαλούπολης.
Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, για παρόμοιους με τους παραπάνω προβληματισμούς ότι, “τα όσα υποστηρίχθηκαν από οικολογικές οργανώσεις, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δείχνουν είτε σκοπιμότητα είτε άγνοια του θέματος”.
Ούτε ποιο είναι το πρόβλημα δεν καταλαβαίνουν στο Υπουργείο.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε, για
1. διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε μελέτες χωρίς αξία και αντικείμενο, εκτός αν η χρηματοδότησή τους και οι μελέτες αυτές είναι το πρόσχημα για τη χρηματοδότηση άλλων δράσεων ευρύτερου κομματικού και κυβερνητικού ενδιαφέροντος, (Στέγκος, Πόρτο-Καρράς παλιότερα κλπ)
2. μη σχέση με την αντοχή και αειφορικότητα, το βαθμό φόρτισης της τουριστικής δραστηριότητας κατά περιοχές, τα οικιστικά και μεταφορικά δίκτυα στήριξης του τομέα, την τουριστική πολιτική.
3. Το real estate παραθεριστικής κατοικίας, ότι δεν είναι στοιχείο ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας, με υψηλές προσδοκίες, ενώ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις παντού και αδιακρίτως θα μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα δόμησης τουριστικών υποδομών, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA
Η κ. Πετραλιά πανηγύρισε, ωστόσο, “πως στην Ελλάδα συντελείται μια κοσμογονία τουριστικών επενδύσεων και τουριστικής ανάπτυξης, με 823 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,5 δις ευρώ να έχουν ήδη υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο”. Τέτοια επιτυχία!!!
Πηγή: In.gr
Από το πρόγραμμα των ΟΠ, για τον τουρισμό:
mod_tourism_oik_pras.doc
Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com