ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ 15.6.2007, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ostend_leopoldparkder_wind.jpgΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ;  

Η αιολική ενέργεια είναι η πιο ισχυρή μορφή ΑΠΕ.

Μια ανεμογεννήτρια (Α/Γ), που πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, μπορεί να παράγει 5000 KW, όσο 120 στρέμματα γης με Φωτοβολταϊκά, 6πλάσιου κόστους+ το κόστος γης, ή ένα ολόκληρο μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα, που δεσμεύει ένα μεσαίο ποτάμι.

Η Γερμανία, όπως ξαναγράψαμε, έχει εγκαταστημένα 21 GW αιολικής ενέργειας, δηλαδή 1,6 φορές την ελληνική ζήτηση αιχμής – 13 GW . Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 50% ενέργειας της χώρας μας μπορεί αντίστοιχα να προέρχεται από Α/Γ, αν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης και ξεκολλήσουμε από το λιγνίτη. Ας κρατήσουμε το λιγνίτη για εφεδρείες και …νηνεμίες. Όλες οι χώρες δοκιμάζουν θαλάσσια αιολικά πάρκα σταθερών, ακόμα και πλωτών, βάσεων για να εκμεταλλευτούν τον άνεμο της θάλασσας.

Στο Κεφάλαιο “ΕΝΕΡΓΕΙΑ”, κεντρική σελίδα μας (αριστερή στήλη), μιλήσαμε συχνά για τις επιφυλάξεις μας και τις απόψεις μας, όσον αφορά τον περιβαλλοντικό σεβασμό από τις ανεμογεννήτριες.

bofor12.jpg Άποψη μας είναι επίσης ότι δεν είναι ανάγκη να ψάχνουμε τα πιο …ανεμοδαρμένα μέρη κατ’ ανάγκη. Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ π.χ, μέσω της ΚΥΑ για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, δεν πρέπει να στερήσει από την Αττική πχ την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το αιολικό της δυναμικό και να συμβάλλει και αυτή στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Ας πάρουμε από κάθε μέρος το κρυμμένο αιολικό δυναμικό. Οι επιχειρηματίες κοιτούν μόνο τα μέρη με τα πολλά μποφώρ (γρήγορες αποσβέσεις, ψηλότερα κέρδη). Για μας, στο μονόδρομο προς τις ΑΠΕ, δεν είναι πρώτο το κέρδος.

Ναι, θα μπορούσε να εγκατασταθεί ανεμογεννήτρια και στο Σύνταγμα, (υπάρχουν Α/Γ ενταγμένες σε κτίρια στην Ευρώπη), γιατί κανείς και τίποτε δεν κινδυνεύει από την αιολική ενέργεια, ενώ αντίθετα κινδυνεύουμε χωρίς αυτήν.

Στο περίπτερο της ΕΛΕΤΑΕΝ στο Σύνταγμα, οι πολίτες ενημερώθηκαν για τα δώρα της αιολικής , ενώ οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν ανεμογεννήτριες με τη βοήθεια εθελοντών της Greenpeace, της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της ΕΛΕΤΑΕΝ και να λάβουν διάφορα δωράκια, όπως ανεμόμυλοι, χαρταετοί και αυτοκόλλητα.

Η γιορτή που οργανώθηκε από την ΕΛΕΤΑΕΝ, στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού εορτασμού, με πρωτοβουλία και συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA), ήταν η κορύφωση σειράς εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου και περιελάμβαναν Διαγωνισμούς και Εκθέσεις Ζωγραφικής και Φωτογραφίας, και επισκέψεις σε αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα.

Ότι η αιολική ενέργεια, μια απόλυτα φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας, είναι μια από τις ελάχιστες έτοιμες λύσεις στην ενεργειακή και κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

bofor8.jpg Το θεσμικό πλαίσιο για τις μικρές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών για οικιακή χρήση, πρέπει να γίνει πιο φιλικό προς τον καταναλωτή, ώστε πέρα από τις μεγάλες εγκαταστάσεις που τις έχουμε άμεσα ανάγκη για την επίτευξη των στόχων μας, να μπορέσει και ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει προσωπικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ κάλεσε τους πολίτες (μεγάλους και ιδιαίτερα μικρούς) να στηρίξουν και να απαιτήσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην χώρα μας.

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, Ομάδα Ενεργειακού, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1 σκέψη για το “ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ 15.6.2007, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top