Οι Οικολόγοι Πράσινοι στις βουλευτικές εκλογές

Η ομόφωνη εισήγηση του Π.Σ. για αυτόνομη κάθοδο

ecogreensΣτη σημερινή του συνεδρίαση το Πανελλήνιο Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και στοχεύσεις που είχε υιοθετήσει τον περασμένο Μάρτιο το συνέδριο του κόμματος, για συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, με στόχο να εκπροσωπηθούν στη Βουλή ως άλλος πολιτικός πόλος, διακριτός από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, για να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα.

Οι λόγοι που υπαγορεύουν την επιλογή αυτή είναι:

-Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης και χρεοκοπία του κυρίαρχου αναπτυξιακού, πολιτικού και οικονομικού μοντέλου αλλά και σε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, απέναντι στ ην ύπαρξη ελλείμματος εναλλακτικής πολιτικής και στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και στα θέματα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Αυτό εισπράττεται από τα κόμματα ως πίεση για επίδειξη φιλοπεριβαλλοντικού προφίλ.

-Το κλίμα αυτό κατέγραψαν και οι τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με την ενίσχυση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων αλλά και τη χαλάρωση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που διεκδικούν την εξουσία για λογαριασμό τους ενώ η αριστερά επιμένει κυρίως σε ένα γενικό πολιτικό λόγο, χωρίς κατάθεση άμεσων και ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων στα σημαντικά προβλήματα, θεωρώντας την οικολογία ως επί μέρους αίτημα.

-Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών με τα κόμματα που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τις Προγραμματικές θέσεις των ΟΠ για το 2007 και να καταθέσουν προτάσεις συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ως πρώτη εκτίμηση, θεωρούμε θετικό το γεγονός της προώθησης ενός άλλου μοντέλου πολιτικού πολιτισμού, που συζητά και συνδιαλέγεται χωρίς προκαταλήψεις αλλά και χωρίς να παραβλέπει τις διαφορές θέσεων, προγραμμάτων, μεγεθών, αξιοπιστίας, ρόλου, δεσμεύσεων και πολιτικών επιλογών.

-Οι συζητήσεις αυτές, αν και δεν κατέληξαν σε συνεργασία, επιβεβαίωσαν την ανάγκη για ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικά με τον Συνασπισμό, διαπιστώνουμε ότι η τελική του πρόταση οδηγεί μάλλον σε ενσωμάτωσή μας στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ παρά σε διακριτή εκλογική συνεργασία, συμβατή με το στόχο του συνεδρίου μας για νέο οικολογικό πολιτικό πόλο. Βολιδοσκοπήσεις από άλλες πλευρές δεν πήραν τελικά τη μορφή επίσημης πρότασης, ώστε να εξεταστούν επί της ουσίας.

Με το σκεπτικό αυτό το Π.Σ. αποφασίζει την προκήρυξη έκτακτου εκλογικού συνεδρίου στις 30.6.07, με εισήγηση για αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και καλεί σε μια ευρύτερη συσπείρωση και κοινή πορεία όλους τους οικολογικά και κοινωνικά ενεργούς πολίτες και κινήσεις πολιτών, στη βάση των προγραμματικών θέσεων, που υιοθέτησε ομόφωνα το συνέδριό μας.

7 σκέψεις για το “Οι Οικολόγοι Πράσινοι στις βουλευτικές εκλογές”

 1. Άσπρο φτερό

  Ωραία ακούγονται τα πράγματα.
  Εγώ όμως θα επισημάνω ότι το διαβιβαστικό τους οι Οικολόγοι Πράσινοι πριμοδοτούν το πασόκ υιοθετώντας την ορολογία του.
  Συγκεκριμένα, κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει δεξιά ΠΑΣΟΚ και αριστερά.
  Υπάρχει στην ηπιότερη εκδοχή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άντε Αριστερά. Για να μην πω δηλαδή Δεξιά και Αριστερά όπου το ΠΑΣΟΚ φυσικά πάει στο Δεξιά και όχι
  στο Αριστερά.
  Καλή δύναμη.

 2. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ. ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΕΘΕΤΕ ΩΣ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ : ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
  ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΔΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΟΧΙ ΑΠΟ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:
  ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΚΙΝΗΣΗ.
  ΤΩΡΑ Ο ΣΩΖΩΝ ΕΥΑΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.
  ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΥ.
  ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ Ν ΜΥΛΩΝΑΣ

 3. Chthes pragmatopoiithike simantiki politiki sygkentrosi sto Kiato
  kai tha eprepe os ena apo ta epomena vimata na ginei
  organomeni syzitisi me tous aktivistes sto thema ton
  klimatikon allagon.

  Filika,

  Wayne Hall

 4. Να πανηγυρίσουμε τώρα ή μετά τις εκλογές;
  Καλύτερα, και τώρα… και μετά!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top