Facebook: Το μεγαλύτερο “φακέλωμα” ever;

Το facebook είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ή ένα παγκόσμιο φακέλωμα, προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία;

Το facebook περιγράφεται εύσχημα ως μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις, να συγκροτήσουν ομάδες κοινού ενδιαφέροντος. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει 20 λεπτά τη μέρα στο facebook. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες, όμως, διαθέτει ώρες ολόκληρες αναζητώντας φίλους και ανταλλάσσοντας μηνύματα.

Αυτή είναι η καλή επεξήγηση της υπηρεσίας. Η κακή λέει πως το facebook είναι ένα παγκόσμιο φακέλωμα προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία. Φιλικό στο χρήστη. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία προσωπική σελίδα, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει το δικτυακό σας στίγμα. Αν θέλετε, όμως, να σας βρουν οι παλαιοί συμμαθητές και οι φίλοι, είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητά σας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν με προθυμία το αληθινό τους όνομα σε ένα μέσο που είναι προσβάσιμο από όλους. Η εγγραφή, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, περίπου 70 εκατομμύρια ονόματα, που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το σύστημα σε προτρέπει να αναρτήσεις τη φωτογραφία σου και φωτογραφίες φίλων.

Χαριτωμένο; Όχι και τόσο. Το facebook είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ. Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ δεν έχει τόσες. Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση στη βάση θα έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε μέρα 14 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν το φωτογραφικό άλμπουμ της υπηρεσίας. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχει τοποθετήσει προσωπική φωτογραφία. Μπορεί να είναι και η δική σας κάπου εκεί, εν αγνοία σας και μάλιστα ταυτοποιημένη στο πρόσωπό σας. Πώς; Κάποιος φίλος σας «ανέβασε» φωτογραφία σας στο προσωπικό του άλμπουμ, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα λεζάντας και έτσι όταν ο δείκτης του mouse περάσει πάνω από το πρόσωπό σας, αποκαλύπτεται και το όνομά σας. Οι χρήστες έχουν κάποιους περιορισμούς στην περιήγηση των προφίλ. Ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να βουτήξεις σε εκατομμύρια εγγραφές, θα πνιγείς. Αλλά το facebook μπορεί να τους δει όλους. Και να τους περάσει από λεπτό κόσκινο.

Διατίθεται ένα πλήθος εφαρμογών με τεστ προσωπικότητας, τα οποία σου αποκαλύπτουν πόσο καλός εραστής είσαι ή σε ποιο είδος καταστροφής αντιστοιχείς. Για να δεις, όμως, τα αποτελέσματα, θα πρέπει να καλέσεις και άλλους είκοσι φίλους να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή. Έτσι, όσο εσύ απαντάς σε ερωτηματολόγια για να μάθεις με ποιον τρόπο φιλάς, προσφέρεις στην καλή υπηρεσία την ευκαιρία να μάθει όχι μόνο τα δημογραφικά σου στοιχεία, αλλά και από ποιο πλευρό κοιμάσαι το βράδυ.

Δωρεάν τυρί

Το facebook δεν κρύβει πως δωρεάν τυράκι σερβίρεται μόνο σε ποντικοπαγίδες.
Οι μεγαλύτερες εταιρίες μετρήσεων συνεργάζονται μαζί του, όπως, βέβαια, και οι ισχυρότερες πολυεθνικές, αφού διαπιστώνουν ότι μπορούν να κατευθύνουν τη διαφημιστική τους καμπάνια στο πλέον εξειδικευμένο κοινό που δημιουργήθηκε ποτέ. Ήδη οι μεγαλύτερες εμπορικές επωνυμίες του πλανήτη έχουν υπερήφανα ανακοινώσει τη συνεργασία τους με την υπηρεσία. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε και εσείς να διαφημιστείτε σε κοινό της επιλογής σας με προσιτό κόστος. Η διαφημιστική πλατφόρμα του facebook είναι τόσο έξυπνη που το μήνυμά σας θα φτάσει μόνο στους σωστούς αποδέκτες.

Μεταξύ μας, πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα του σύγχρονου καπιταλισμού. Μπορείς να κάνεις λεφτά από τη φιλία; Ναι, μπορείς, αρκεί να αντικαταστήσεις τα λόγια από τον ήχο του πληκτρολογίου. Αρκεί να δείξεις πως το εύρος της δικτυακής κοινωνικότητας είναι σημαντικότερο από την ουσία της πραγματικής επαφής. Έτσι, διαβάζουμε στις τελευταίες μελέτες για το φαινόμενο πως η επιτυχία του βασίζεται στην τάση των ανθρώπων να ομαδοποιούνται και να μιμούνται ο ένας τον άλλο. Ο ένας φίλος προσελκύει τον άλλο. Για τις νεαρές ηλικιακά ομάδες η εγγραφή στο facebook είναι τόσο απαραίτητη όσο η κατοχή κινητού τηλεφώνου. Αφού είναι όλοι εκεί! Οι άνθρωποι λένε τα πάντα στο facebook και τα υπογράφουν με το πραγματικό τους όνομα, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τη φωτογραφία τους. Και το facebook διαθέτει τεράστια μνήμη και όλη την καλή διάθεση για να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν του ζητηθεί. Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος τρίτος, το λέει και η άδεια χρήσης της υπηρεσίας, εκείνο το μακρύ κείμενο κάτω από το οποίο πάντα δηλώνουμε πως συμφωνούμε με όσα γράφει. Μεταφράζουμε: «Όταν χρησιμοποιείτε το facebook ίσως δημιουργήσετε το προσωπικό σας προφίλ, σχέσεις, ανταλλάξετε μηνύματα και κάνετε χρήση των εφαρμογών του διοχετεύοντας προσωπικές πληροφορίες σε διάφορα κανάλια. Εμείς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές». Τι μας λέει; Πως επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία. Το κάνουν όλοι, αλλά στο facebook οι χρήστες κάνουν μια καθημερινή online ψυχανάλυση καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους ακόμα και για τα πλέον προσωπικά θέματα.

Το facebook δεν χρειάζεται να δημιουργεί περιεχόμενο για να προσελκύσει χρήστες. Οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και αυξάνουν τον αριθμό των συνδέσεων. Το facebook μόνο ρωτάει με έξυπνο τρόπο. Ρωτάει αλλά δεν ξεχνάει:
«Όταν τροποποιείτε τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε διαθέσει, το facebook κρατάει αντίγραφο των προηγούμενων πληροφοριών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Ευτυχώς, όμως, μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια: «Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων».

Οι περισσότεροι χρήστες δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα να απομονώσουν το προφίλ τους, επιτρέποντας την προβολή του μόνο στους φίλους τους. Αν, όμως, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τότε το facebook θα χαρεί να εξυπηρετήσει: «Χρησιμοποιώντας το facebook συμφωνείτε στη μεταφορά προσωπικών σας δεδομένων στις Η,Π.Α. Μπορεί να υποχρεωθούμε να διαθέσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία έπειτα από νομικές αιτήσεις ή δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διανομή πληροφοριών σε τρίτες εταιρίες, δικηγόρους ή πράκτορες κυβερνητικών υπηρεσιών».

Οι άνθρωποι πίσω από το facebook

Το facebook δεν πωλείται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η κεφαλαιοποίησή του αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο σταρ, αυτός που αναλαμβάνει να δανείζει πρόσωπο και φωνή στο facebook, είναι ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, ο πρώην φοιτητής που δημιούργησε την υπηρεσία. Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν άλλοι δύο άνδρες. Ο Τζιμ Μπρέιερ, που εκπροσωπεί ένα venture capital και ο Πίτερ Θίελ, που ξέρει από επενδύσεις. Το τρίτο μέλος είναι ο Τζιμ Μπρέιερ, που μέσω των συμμετοχών του σε άλλες εταιρίες, είναι στενά, πολύ στενά, συνδεδεμένος με την In-Q-Tel, ένα venture capital, ένα επενδυτικό κεφάλαιο, που ελέγχεται, επισήμως, από τη CIA. Σκοπός του είναι να συνδέει την καλή υπηρεσία με την τεχνολογία αιχμής, επενδύοντας σε εταιρίες με αντικείμενο χρήσιμο για τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν μη τι άλλο, φακέλωμα τέτοιου μεγέθους έχει και ενδιαφέρον, αλλά και ζωτική χρησιμότητα για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπίρα. Πρώτο είναι το ipod. Κάθε μέρα 200.000 άνθρωποι δημιουργούν σελίδα στην υπηρεσία. Κάθε χρήστης «ανεβάζει» κατά μέσο όρο 44 φωτογραφίες συνδεδεμένες με το προφίλ του. Το facebook είναι ο έκτος δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στο Internet. Χώρες με τους περισσότερους χρήστες: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Τουρκία.

Άλλη μια θεωρία συνομωσίας;

Τα στοιχεία αυτά κυκλοφόρησαν και στο ελληνικό διαδίκτυο. Ψάξαμε και διασταυρώσαμε τα στοιχεία.
Η βασική αρθρογραφία είναι του Tom Hodgkinson στον Guardian (14.1.08):
-With friends like these…
http://www.guardian.co.uk/technology/2008/jan/14/facebook
-Facebook and its CIA connections
http://yellow_pages.blogspot.com/2008/01/facebook-and-its-cia-connections.html

Υπάρχει όμως και αυτή του Dennis Howlett (Facebook and the CIA):
http://blogs.zdnet.com/Howlett/?p=286

Η παραπομπή που κάνουν τα περισσότερα blog σε ένα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 1.3.08 δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως άλλες αναφορές (ΕΤ, 3.12.07), για το ότι το Facebook αναγκάστηκε να αποσύρει την τεχνολογική εφαρμογή που επέτρεπε την καταγραφή των online αγοραστικών συνηθειών των μελών της και την ενημέρωση των φίλων τους αλλά και ενδιαφερόμενων εταιριών, όπως απαίτησαν διαδικτυακές οργανώσεις προστασίας του απορρήτου και των δικαιωμάτων των χρηστών.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=17879

Παρόλα αυτά, όπως αποκάλυψε έρευνα του ΒΒC (Νέα 6.5.08), το Facebook δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που το εμπιστεύονται. «Λιγότερες από τρεις ώρες» χρειάστηκαν οι δημοσιογράφοι της εξειδικευμένης τηλεοπτικής εκπομπής «Click» για να φτιάξουν μια εφαρμογή που τους επέτρεψε να εξασφαλίσουν, εν αγνοία των χρηστών που την «κατέβασαν», το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησής τους, το όνομα του εργοδότη τους- καθώς και όλα τα αντίστοιχα προσωπικά δεδομένα των «φίλων» τους στο Facebook. Έτσι, «οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού» θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παρόμοια εφαρμογή, ένα πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή ενός κουίζ ή ενός παιχνιδιού. Η επίμαχη εφαρμογή προστέθηκε στους λογαριασμούς τεσσάρων χρηστών και αμέσως εξέθεσε σε αδιάκριτα μάτια τα προσωπικά δεδομένα των ιδίων και όλων των φίλων τους- ακόμα και εκείνων που είχαν φροντίσει να κρύψουν τα δεδομένα αυτά από το δημόσιο προφίλ τους.
«Αυτήν τη στιγμή, ο μόνος πραγματικά τρόπος ώστε να είναι σίγουρος και ασφαλής ένας χρήστης είναι να αφαιρέσει όλες τις εφαρμογές και να μην τις χρησιμοποιεί», προειδοποιεί το ΒΒC. Διότι τα κενά που εντοπίστηκαν στην ασφάλεια του Facebook θα μπορούσαν, στα χέρια επιτήδειων, να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους χρήστες. Κάποιος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να «κλέψει» την ταυτότητα ενός χρήστη και να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα με τα στοιχεία του.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080506&nid=8412456&sn=&spid=877
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/7375772.stm
http://consumerist.com/5007626/the-bbc-writes-application-that-steals-personal-info-from-facebook

Στο YouTube υπάρχουν και 2 σχετικά video:
http://www.youtube.com/watch?v=cVHWIdkFsYg&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=mCGSYWd1HOI&NR=1

Ανήκουμε σε αυτούς που θα χαίρονταν πολύ να μην είναι έτσι τα πράγματα…

ΜΑΤ

4 σκέψεις για το “Facebook: Το μεγαλύτερο “φακέλωμα” ever;”

  1. Γειά σας.
    ΟΛΑ σωστά είναι, ΟΠΩΣ τα λέτε.
    ΠΟΛΥ καλή έρευνα, συγχαρητήρια. Θα τα προωθήσω και στο μπλογκ.
    (Μάλιστα μερικά δεν τα ήξερα, αν κι είμαι επαγγελματίας στο χώρο).

    Εγραψα κάποτε ένα ποστ στο μπλογκ μου που υποστηρίζει την ΑΝΤΙΘΕΤΗ άποψη από εκείνη της αστυνόμευσης-τύπου-Facebook (κάνει και χιούμορ):
    http://omadeon.wordpress.com/2008/05/16/an-alternative-semantic-web/
    -Η πρόταση είναι για ένα Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web) που να είναι ΑΝΩΝΥΜΟΣ, στηριγμένος σε απολύτως ανώνυμα στοιχεία.

    Ομως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνειδητοποίηση ότι το Facebook ανήκει σε μια _μάλλον_ προσωρινή “ενδιάμεση κατηγορία” παλαιών εφαρμογών, που συνήθως ονομάζεται “Web 2.0” (αντί για “Web 3.0” – που είναι η νέα και η μάλλον τρέχουσα φάση, ο “Σημασιολογικός Ιστός”/Semantic Web.
    Τα κύρια χαρακτηριστικά του τελευταίου βρίσκονται πέρα από τις… κατινιές του Facebook. Αποτελούν και μια τεράστια Αναγέννηση της ίδιας της Γνώσης -χωρίς την οποία, ακόμη και η Οικολογία θα καταστεί _μη-αποτελεσματική_!

    Παρόλ’ αυτά, οικολογικά ωφέλιμες κοινωνικές δράσεις μέσω του Web 2.0 έχουν επίσης ήδη εμφανιστεί, όπως εξηγεί και το ποστ
    http://omadeon.wordpress.com/2008/05/21/critique-of-web2/
    (“Η ριζοσπαστική Κοινωνική Αξία του Web 2.0 / 3.0”)

    Για τον Σημασιολογικό Ιστό, όμως, η ενημέρωση που προσφέρεται στους φίλους οικολόγους μέσα από πολιτικούς και κοινωνικούς οργανισμούς ή κόμματα οικολογικής κατεύθυνσης, είναι περίπου… μηδενική, με άμεσο αποτέλεσμα να έχουμε ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ φουρνιά από ανθρώπους χωρίς την απαραίτητη (τώρα πια) ενημέρωση. Πιθανολογώ ότι χωρίς αυτή την αναγκαία (έστω στοιχειώδη) γνώση, η κριτική κατά του Facebook θα περιοριστεί σε διαμαρτυρίες, που είναι ΠΟΛΥ σοβαρές και σεβαστλες αλλά… δεν φτάνουν _μόνο_ αυτές, διότι δεν περιέχουν επαρκείς ΘΕΤΙΚΕΣ προτάσεις για εναλλακτικές δομές (αντί του Facebook). Και μοιραία, απλώς θα ενισχύσουν τον ΗΔΗ περιβόητο ΤΕΧΝΟΦΟΒΙΚΟ τρόπο σκέψης πάρα πολλών ανθρώπων με οικολογικές ανησυχίες, που αποτελεί ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΜΠΟΔΙΑ στη σοβαρή οικολογική δράση μαζικής κλίμακας. Θα ήταν όμως εύκολο να το κάνουν, ακόμη και αυτοί οι… οικο-τεχνόφοβοι, _αν_ είχαν μερικά στοιχεία και αν το εκτιμούσαν επιτέλους πιο σοβαρά. Οπότε, ιδού ορισμένοι σύνδεσμοι:

    1) Τα ποστ στο blog μου για τον Σημασιολογικό Ιστό (που αποτελεί και είδος Πολιτιστικής Επανάστασης, _πολύ_ μεγαλύτερης από την τεχνική φύση του):
    http://omadeon.wordpress.com/category/Semantic-web/
    http://omadeon.wordpress.com/category/Semantic-web/page/2/

    2) Ολα τα (πάνω από 400) link που μαζεύω για τον Σημασιολογικό Ιστό:
    http://del.icio.us/omadeon/Semanticweb?setcount=100
    (πολλά από αυτά είναι βέβαια τεχνικής φύσης, μερικά όχι τόσο τεχνικά)

    3) διάφορα άλλα, ίσως χρήσιμα:

    http://www.youtube.com/watch?v=J7l1QBSc_dE
    (Βίντεο για “Semantic Web for Ecoinformatics”)

    http://youtube.com/watch?v=olDpQwR8Fhk
    (εκλαϊκευτικό βίντεο που εξηγεί τη διαφορά μεταξύ του Web 2.0 / tagging / social networking και του Semantic Web / Σημασιολογικού Ιστού).
    Αυτό αφορά την Οικο-Πληροφορική σε σχέση με τον Σημασιολογικό Ιστό.

    Επικρατεί ευρέως η λανθασμένη άποψη ότι ΜΟΝΟ προτείνοντας κάποια πολιτικά μέτρα γενικής φύσης είναι αρκετό από μόνο του για να λύσει τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Οπως ξέρετε δεν φτάνει αυτό. Και εκτός από τη σκληρή δουλειά φίλων μας που τρέχουν και δεν προφταίνουν σε μέρη με οικολογικές καταστροφές ή σε συναντήσεις με ανθρώπους που πλήττονται, κλπ. υπάρχει και η ΑΜΕΣΗ αναγκαιότητα επιστημονικής δράσης που οργανώνεται καλύτερα ΜΕΣΩ του Σημασιολογικού Ιστού και των νέων “Οντολογικών” πληροφορικών δομών για την Οικολογία”. Ο νέος τομέας του Ecoinformatics συνδέεται έτσι πάρα πολύ στενά με το Semantic Web:

    http://del.icio.us/omadeon/Ecoinformatics

    Αυτά (και άλλα πολλά) αλλά… αρκετά σας κούρασα.
    Χρειαζόμαστε και μία νέα Οικολογία της (Υπερφόρτωσης) Πληροφορίας!
    🙂
    (Ε, υπάρχει κι αυτή – δεν είναι αστείο, απλώς είναι… εκτός θέματος!)

  2. Υ.Γ. Επίσης θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση. Οι λόγοι για τους οποίους στο προηγούμενο κείμενο τόλμησα να πω ότι “χωρίς τον Σημασιολογικό Ιστό η Οικολογία θα καταστεί μη-αποτελεσματική” πρέπει να γίνουν πιο κατανοητοί, και είναι οι εξής
    1) Οταν πολεμάς τα λάθη ενός συστήματος που θα ΒΑΣΙΣΤΕΙ ολοένα και πιο πολύ σε μία συγκεκριμμένη τεράστια τεχνολογική αναβάθμιση στην ίδια τη διαχείριση της γνώσης, είναι φυσικό και λογικό να πρέπει να διαθέτεις την ίδια περίπου τεχνολογία, αλλιώς είναι σαν να πολεμάς τανκς με τόξα και βέλη.
    2) Η ίδια η φύση της αναβάθμισης αυτής είναι πιο κοντά στον άνθρωπο και στην Οικολογική ευαισθησία για πολλούς λόγους. Π.χ. τα οικοσυστήματα τώρα πια αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά μέσω αυτής της τεχνολογίας, που στηρίζεται σε “οντολογίες” για το περιβάλλον και προσομείωση αυτών των συστημάτων μέσω geo-informatics και Semantic Eco-informatics.
    3) H αναβάθμιση που φέρνει το Semantic Web αποτελεί… οικολογικό είδος Καθαρισμού από άχρηστη συσσώρευση (ασύνδετης) πληροφορίας και ως εκ τούτου εντάσσεται στην “Οικολογία του Νου” ή την οικολογία της Γνώσης.
    (βλέπε Gregory Bateson, “Steps towards an ecology of Mind”, κλπ)
    4) Ο τρόπος με τον οποίο μειώνεται ο σημερινός θόρυβος της Πληροφορίας κι ο χρόνος που σπαταλάμε ψάχνοντας, είναι συναρπαστικά οικολογικός από μόνος του. Η αυτόματη αλληλο-εκμάθηση δομών γνώσης / οντολογιών από τις νέες αυτές δομές αποτελεί και κάτι αντίστοιχο της πολλαπλότητας των ανθρώπινων γνώσεων ή απόψεων μέσα από τον καθημερινό διάλογο (αν γίνει σωστά).
    5) Τα εργαλεία κατανόησης του κόσμου που ζούμε αναβαθμίζονται, κ.ο.κ.

  3. Παράθεση: Οικολογική Δράση χωρίς τον Σημασιολογικό Ιστό; -ΟΧΙ, ευχαριστώ, αποτελεί Τεχνοφοβικό Βατερλώ! (Defacing FACEBOOK with Alternative Companies) « OMADEON

  4. Δεν ξέρω αν ήρθε ο σύνδεσμος / pingback αλλά αναφαίρομαι θετικά στο παρόν κείμενό σας (προσθέτοντας και άλλα που δεν είπα πριν) σε νέο ποστ:

    “Οικολογική Δράση χωρίς τον Σημασιολογικό Ιστό; -ΟΧΙ, ευχαριστώ, αποτελεί τεχνοφοβικό Βατερλώ! (Defacing FACEBOOK with Alternative Companies)”
    http://omadeon.wordpress.com/2008/06/21/facebook-eco-defaced/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top