Οι Πράσινοι κάνουν έκκληση για μορατόριουμ
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κάλεσαν την Κομισιόν να καταργήσει το στόχο του 10% για βιοκαύσιμα μέχρι το 2020 και να θέσει ένα μορατόριουμ ώστε να επιτραπεί διευκρίνιση της χρήσης τους.
Συγκεκριμένα δηλώθηκε:
Από μόνα τους τα βιοκαύσιμα δεν μπορούν να κατηγορηθούν για άνοδο στις τιμές των τροφίμων αλλά οξύνουν τη σημερινή κρίση. Τα βιοκαύσιμα κάνουν αίσθηση μόνο όταν συνεισφέρουν στην προστασία απέναντι στην κλιματική αλλαγή και δεν είναι αυτό το θέμα. Ήταν μια κακή κίνηση από την αρχή να αντικατασταθούν οι σοδειές για τροφή με σοδειές για ενέργεια και ο στόχος του 10%, στον οποίο η Κομισιόν ακόμα επιμένει, δεν μπορεί να δικαιωθεί.
Οι Πράσινοι, επίσης, ζητούν να γίνει μορατόριουμ στη χρήση σοδειών ως ενεργειακή πηγή. Η έκρηξη στην παραγωγή ανεπαρκών βιοκαυσίμων, σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν παγκοσμίως δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ παραγωγής τροφής και ενέργειας. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, υποστηρίζουμε τη βιομάζα ως πηγή ενέργειας που βασίζεται σε σωστή χρήση των απορριμμάτων, μια και αυτό δεν ανταγωνίζεται την παραγωγή τροφής ούτε συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή. Η τρέχουσα κρίση στα τρόφιμα θα χειροτερέψει αν δεν ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθεί αμέσως και να κάνει προτεραιότητά της τη διατροφική ασφάλεια.
Η αυξανόμενη διαμάχη μεταξύ παραγωγής ενέργειας και τροφής μπορεί να λυθεί μόνο με ριζική επανεξέταση της γεωργίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία μεταξύ σοδειών και ανερχόμενης παραγωγής κρέατος, όπως και να ξανασκεφτούμε τη συνολική εξίσωση παραγωγής τροφής και ενέργειας.
Το να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια στις φτωχές χώρες δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς μακροπρόθεσμα με αποστολές τροφίμων ή τεχνητά χαμηλές τιμές. Στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τη γεωργία, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται υποστήριξη για να γίνουν πιο αυτάρκεις και αυτό θα επιτευχθεί με προγράμματα ανάπτυξης για την περιφέρεια, όχι με επικέντρωση στις εξαγωγές. Η ΕΕ θα πρέπει να ορίσει χρηματοδότηση για περιφερειακή ανάπτυξη των φτωχών χωρών, όπως υπάρχει ήδη μέσα στην ΕΕ.
Αρκετοί επιστημονικοί σύμβουλοι στην Κομισιόν είναι αντίθετοι στο στόχο 10% για τα βιοκαύσιμα, όμως ακόμα αναφέρονται στην ΕΕ στην απόφαση ηγετών του Μάρτη του 2007 για τον στόχο του 10% μέχρι το 2020.
Αυτός ο στόχος έχει τεθεί μετά από μεγάλες πιέσεις από τις βιομηχανίες αυτοκινήτων που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τις πιέσεις που δέχονται σχετικά με τα μέτρα για την αυτοκίνηση. Χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση στη γεωργία της ΕΕ, στο εμπόριο και στις ενεργειακές πολιτικές που θα τοποθετούν τη διατροφική ασφάλεια πρώτη και με εισαγωγή κριτηρίων αειφορίας στην παραγωγή τροφής.
Καλούμε την Κομισιόν να δώσει ένα τέλος στην ονομασία των βιοκαυσίμων ως καθαρής ενέργειας ενώ δεν έχουν να κάνουν τίποτε σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Προκαλούν μεγάλα ρίσκα στην παραγωγή τροφής και στο περιβάλλον και η Κομισιόν θα πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό στη γλώσσα που χρησιμοποιεί.
Εκτος απο τα βιοκαυσιμα ειναι και οι ζωοτροφες για ολα τα ζωα και τα παραγωγα τους, που χρειαζεται για να τραφει ο κρεοφαγος δυτικος κοσμος[μαζι και η Κινα πρωταθλητρια, οπως διαβαζα τελευταια].
Το 76% της αμερικανικης παραγωγης καλαμποκιου παει για ζωοτροφη.
Οι κινεζοι τρωνε κατα μεσο ορο 50 κιλα βοδινο κρεας κατα ατομο εναντι 20 κιλων που ετρωγαν το1985, ειναι δε 1,3 δισεκατομμυρια ανθρωποι. Καθε κιλο βοδινου κρεατος χρειαζεται 8 κιλα δημητριακα μεχρις το πιατο μας και δεν εχει τελος το γαιτανακι με τα τετραγωνικα μετρα γης που χρειαζεται καθε κιλο κρεατος για να παραχθει ,οπως και ποσοι ανθρωποι θα χορταιναν με τα δημητριακα αυτα. να μη μιλησουμε δε για την αυξηση των τιμων και τον αναγκαστικο προσανατολισμο της γεωργιας στη παραγωγη ζωοτροφης. Ηρθαν τωρα και τα βιοκαυσιμα κι εδεσε…Ομως μη ξεχνιομαστε,Οχι στα βιοκαυσιμα και λιγοτερη καταναλωση κρεατος και γαλακτοκομικων.
Ντινα Καζανα