Ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Αθήνα – Μπανγκούι, 12 Ιουνίου 2007. Με μεγάλη λύπη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) μάθαμε για το θάνατο μιας από τους εθελοντές μας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Ελσά Σερφάς, 27 ετών, σκοτώθηκε εχθές από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκτίμησης των ανθρωπιστικών και ιατρικών αναγκών στα βορειοδυτικά της χώρας. Η κα Σερφάς βρισκόταν στην πρώτη της αποστολή με τους ΓΧΣ, και δούλευε ως τεχνικός.

Η Ελσά εργαζόταν με τους ΓΧΣ σε ένα πρόγραμμα παροχής βοήθειας στα θύματα της συνεχιζόμενης βίας, με βάση την Πάουα. Η βορειοδυτική περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης μεταξύ ομάδων επαναστατών και ενόπλων κυβερνητικών δυνάμεων. Οι εγκληματικές πράξεις είναι επίσης συχνές και ένοπλοι ληστές στις λεωφόρους συχνά εκμεταλλεύονται τη ρευστότητα της κατάστασης.

Ο ντόπιος πληθυσμός βρίσκεται στο στόχαστρο συστηματικής βίας. Πολλά χωριά κατά μήκος των οδικών αξόνων έχουν υποστεί επιθέσεις, έχουν λεηλατηθεί και καεί, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν κα να προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο δάσος, ζώντας σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες. Το σύστημα υγείας στην περιοχή έχει επίσης καταρρεύσει, και η ανασφάλεια το έχει κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τον κόσμο να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Οι ΓΧΣ εργαζόμαστε στην Πάουα και τις γύρω περιοχές. Παρέχουμε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη στο μεταγωγικό νοσοκομείο της πόλης και οι κινητές μας ομάδες ταξιδεύουν σε διάφορα χωριά της περιοχής για να προσφέρουν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Μετά από μια επίθεση των ανταρτών, στις 30 Μαΐου, στην πόλη Ν’Γκαουντάλ και τις βίαιες αντεπιθέσεις της κυβέρνησης, οι ΓΧΣ πληροφορηθήκαμε τις καταστροφικές συνθήκες υγείας στην περιοχή και αποφασίσαμε να διεξάγουμε μια επιχείρηση εκτίμησης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το όχημά μας χτυπήθηκε από πυρά και η Ελσά τραυματίστηκε μοιραία. Ο τραγικός της θάνατος είναι ένα τρομερό πλήγμα για τους ΓΧΣ και πενθούμε την απώλειά της. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους φίλους της.

Πέρα από το γαλλικό τμήμα με βάση την Πάουα, το ολλανδικό, ισπανικό και βελγικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται επίσης στα βόρεια της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, μέσα και γύρω από τις πόλεις Μαρκούντα, Μπογκίλα, Κάμπο και Μπατανγκάφο, για να παράσχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους που πλήττονται από τη σύγκρουση. Επίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας, το ολλανδικό τμήμα υλοποιεί ένα πρόγραμμα στην πόλη Μπιράο.

Για περισσότερες πληροφορίες: Νώντας Πάσχος, Διευθυντής Επικοινωνίας, 210-5.200.500 (102) και 693-66.99.022         www.msf.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top