Σημαντική βοήθεια απο το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου -ΙΜΔΑ στον αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας από τη ΔΕΗ.
Την 4η Απριλίου 2005, το ΙΜΔΑ κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας [Αρ. 30/2005, «η Προσφυγή»], στην οποία υποστήριξε ότι το Κράτος παραβίασε κατ’ αρχήν το άρθρο 11 του Χάρτη [Δικαίωμα για Προστασία της Υγείας], διότι δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον από την εκμετάλλευση του λιγνίτη, ούτε ανέπτυξε στρατηγικές πρόληψης και καταπολέμησης των κινδύνων για την υγεία των πληθυσμών που ζουν στις περιοχές εκμετάλλευσής του.
Διαβάστε πιο αναλυτικά στο συνημμενο αρχειο το ιστορικό και την αποφαση
Το ΙΜΔΑ ζητά από το Ελληνικό Κράτος να λάβει τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων των περιοχών αυτών:
1. Πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και νομολογίας: έγκριση εξατομικευμένων περιβαλλοντικών όρων προ της ατομικής αδειοδότησης για κάθε εγκατάσταση λιγνιτικών δραστηριοτήτων.
2. Ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης περιβάλλοντος για το σεβασμό των περιβαλλοντικών όρων με στόχο τη μείωση της ρύπανσης. Συγκεκριμένα: (α) αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών και των επιτόπιων ελέγχων, ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκαταστάσεων, (β) επιβολή μέτρων αποτελεσματικής μείωσης της ρύπανσης, τα οποία θα αποτρέπουν την επανάληψη της παραβίασης στο μέλλον.
3. Απομάκρυνση όλων των παλαιών και ρυπογόνων τεχνολογιών και συνεχής προσαρμογή στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για την αποτελεσματική μείωση των εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με την Οδηγία 96/61 για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC) από τις βιομηχανικές δραστηριότητες.
4. Ουσιαστική ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων και των ενδιαφερομένων οργανώσεων στον προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.
5. Χρηματοδότηση μελετών για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προκαλούν οι λιγνιτικές δραστηριότητες, στην υγεία των κατοίκων. Υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης των κινδύνων και συστηματική ενημέρωση με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης.
6. Ενίσχυση των μηχανισμών επίβλεψης, πρόληψης και επιβολής της νομοθεσίας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία (Επιθεώρηση Μεταλλείων και Σ.ΕΠ.Ε).
7. Νομοθετική πρόβλεψη είτε μείωσης της διάρκειας της εργασίας είτε συμπληρωματικής άδειας με αποδοχές ως μέτρα αντιστάθμισης των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας στα ορυχεία.
8. Επικύρωση του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Το ΙΜΔΑ θα παρακολουθεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Κράτους παραμένοντας σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.
Το κείμενο της προσφυγής: lignite_imda.doc
pantos stin poli tis Ptolemaidas den idrose kanenan to avti.Eknewristike mono n Kirios Dimarhos oti disfimun tin poli ke tha pesun se “aksies” ta ikopeda.
eimai katoikos ths Elassonas ..mia apo tis duo perioxes (drama h allh) upopshfies 8ermohlektrikes monades gia thn peraiterw anaptuxh toy systhmatos paragwgwghs ths Deh ,ws 2nees Lignitikes Monades.Oi katoikoi ths Elassonas kai ths Eparxias ths einai ka8eta anti8etoi se kati tetoio.8a h8ela na zhthsw plhrofories gia tis sunepeies tou lignith stis poleis!!BOH8HSTE MAS NA MHN EPITREPSOUME H PERIOXH MAS NA GINEI ENA AKOMH NEKROTAFEIO ARRWSTWN !!
Στην Ενότητα ΕΝΕΡΓΕΙΑ (Στην εισαγωγική σελίδα αριστερή στήλη), μπορείς να βρεις παλιότερα άρθρα στο θέμα. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ (γείτονα σας άλλωστε). Η ΔΕΗ ΑΕ δε λέει να ξεκολλήσει από τα κάρβουνα.
Φίλοι από την Τσεχία περιγράφουν, πώς τα εργοστάσια λιθάνθρακα προκάλεσαν το φαινόμενο της όξινης βροχής, που κατέστρεψε εκατοντάδες δάσημ τη δεκαετία του 1980. Με γνωστές τις οδυνηρές αυτές εμπειρίες η ΡΑΕ ενέκρινε 2400 MW!!! Ή σχετικοί δεν είναι, οπότε διώξτε τους, ή που τα παίρνουν. Τι άλλο να πούμε;