Στις 29 – 30 Μαΐου 2010 οργανώθηκε στον Εμπορικό Σύλλογο του Κουσάντασι, το 2ο συνέδριο της Haytap τουρκικής ομοσπονδίας για τα δικαιώματα των ζώων με τη συμμετοχή 17 μελών σωματείων και 80 αντιπροσώπων από όλη την Τουρκία, με την υποστήριξη 24 Ελληνικών σωματείων που συνεργάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται στενά με τη Haytap εδώ και 3 χρόνια.
Στο συνέδριο εκτός από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων ήταν και ένας βουλευτής, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου του Κουσάντασι και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης.
Ο βουλευτής Νετζάτι Οζένσοϊ βρισκόταν εκεί, γιατί εδώ και καιρό είχε αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει ο ισχύων νόμος και να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές, από τη βουλή. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου ήταν εκεί γιατί ήταν ένας από τους χορηγούς του συνεδρίου. Το επιμελητήριο είχε χορηγήσει το χειρουργικό τμήμα του κυνοκομείου του Κουσάντασι.
Το πιο σημαντικό θέμα του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης, που μετά από την Κωνσταντινούπολη, και τη Σμύρνη πριν ένα μήνα, είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια επιτροπή για τα δικαιώματα των ζώων μέσα στο Δικηγορικό Σύλλογο της Σμύρνης.
Ο Δήμος του Κουσάντασι βραβεύτηκε από τη Haytap ως ο πιο ευαίσθητος Δήμος προς όλα τα αδύναμα ζωντανά, με ένα άγαλμα στον εξωτερικό τοίχο του Δήμου. Ο δήμαρχος με την ευαισθησία του έγινε ένα παράδειγμα σε όλη την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι το παράδειγμα θα το μιμηθεί και η γειτονική χώρα, Ελλάδα.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων με τη σειρά τους μίλησαν για το τι είχαν επιτύχει τον τελευταίο χρόνο. Υπήρχαν πολύ καλές ιδέες και πράξεις με μεγάλη επιτυχία.
Μίλησε και ο κτηνίατρος που πάει σε σχολεία, προκειμένου να ενημερώσει και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, με ένα ειδικό show που προβάλλει.
Μίλησαν οι γιατροί που στειρώνουν τα αδέσποτα σε ανατολικά χωριά της Τουρκίας όπου δεν υπάρχουν κτηνίατροι, επίσης έκαναν μια παρουσίαση και για το 112 – Ο έκτακτος αριθμός και για τα ζώα.
Παρουσιάστηκαν οι καμπάνιες σε διάφορα τηλεοπτικά show (όπως στο show του Λάκη Λαζόπουλου). Μικρές παρεμβάσεις σε πιο γνωστά σήριαλ για την ευαισθησία του κοινού. Και πολλά άλλα…
Βέβαια ένα θέμα που χειροκροτήθηκε πολύ από όλους ήταν η συνεργασία της Haytap με Ελληνικά σωματεία. Οι έξι κοινές καμπάνιες που έγιναν συγχρόνως μέχρι τώρα στις δύο χώρες, αγνοώντας τα σύνορα.
Οι κοινές αφίσες που δημιουργήθηκαν είχαν φτάσει στην Κρήτη, στο Βίτλις, στη Θεσσαλονίκη, στην Άγκυρα, στην Καβάλα, στη Σμύρνη, στη Χίο, στη Βέροια, στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις των δύο χωρών.
Ο σεβασμός προς τη φύση και τα δικαιώματα των ζώων που ξεπέρασαν τα σύνορα. Μερικοί από τους θεατές παρακολούθησαν με βουρκωμένα μάτια την παρουσίαση για την αλληλοϋποστήριξη, την ενότητα και την ευαισθησία στις δύο άκρες του Αιγαίου.
Ακολουθεί η επιστολή που χαιρέτησε το Συνέδριο από τα ελληνικά σωματεία και οι ευχαριστίες από τη HAYTAP:
Αγαπητοί φίλοι και γείτονες,
Στο 1ο Φιλοζωικό Συνέδριο της Ελλάδας, που έγινε στην πόλη της Καρδίτσας τον Οκτώβριο του 2008, ο από ψυχής λόγος της Λαλε Αλατλί για τα κακοποιημένα ζώα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, έκαναν πολλά μάτια να δακρύσουν.
Αυτή ήταν και η αρχή της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στον κοινό μας αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων.
Όλο αυτό το διάστημα κάναμε κοινές καμπάνιες, διαμαρτυρηθήκαμε για τις μαζικές δολοφονίες σε Ελλάδα και Τουρκία, στηρίξαμε ο ένας τον άλλο.
Ζηλέψαμε λίγο την καλύτερή σας οργάνωση, τη σύμπνοια μεταξύ σας, τη φαντασία σας.
Κλάψαμε κι εμείς για τα ζώα που δολοφονήθηκαν στην Αττάλεια και στο Μορντογκάν, θυμώσαμε για τον διωγμό των αδέσποτων από την «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» Ιστανμπούλ, ανησυχήσαμε για τα ζώα των καταφυγίων στις μεγάλες πλημμύρες.
Μέσα από τη συνεργασία μας αποδείξαμε ότι βάζουμε τις Αρχές μας και της Αξίες μας πάνω από Έθνη και θρησκείες, ότι για μας τα ζώα δεν έχουν σύνορα.
Κάθε ζώο που βασανίζεται και κακοποιείται στην Τουρκία ή και αλλού, μας πονάει σαν να είναι το δικό μας.
Ξεπεράσαμε τις όποιες διαφορές μας μπροστά στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από μια ξεπερασμένη και άθλια ιδεολογία βασισμένη στην κατωτερότητα των ζώων απέναντι στον άνθρωπο.
Ευχόμαστε, το δικό μας το μήνυμα ενότητας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς, να διευρυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.
”ΖΩΟΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ! ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΔΥΝΑΜΟ ΟΝ.”
..μπροστά σε αυτό λοιπόν τίποτε δεν μας χωρίζει..
Σας Ευχαριστούμε.
1 – Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας (Αθήνα)
2 – Φιλοζωικός Σύλλογος Χανιών (Κρήτη)
3 – Κιβωτός Κέρκυρας
4 – ΖΩΟΦΟΡΟΣ πολιτισμός περιβάλλον ζωοφιλία Ηράκλειο (Κρήτη)
5 – Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας (Βέροια)
6 – Άνθρωποι και Ζώα (Χαλκιδική)
7 – Φιλοζωικός Σύλλογος Καλαμάτας (Πελοπόννησος)
8 – Φιλοζωικός Σύλλογος Κρυονερίου (Αθήνα)
9 – Πανελλήνια Ένωση Φιλόζωων Ο ΑΡΓΟΣ (Αθήνα)
10 – Φιλοκάρδι – Καρδίτσα
11 – Ζωοφιλικός & Οικολογικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Ο Υμηττός» (Αθήνα)
12 – Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας (LAWS) (Επτάνησα)
13 – Φιλοζωικό σωματείο Κιβωτός Αλεξ/πόλης
14 – Σωματείο Προστασία Αδέσποτων Ζώων “Η Αγάπη” (Θεσσαλονίκη)
15 – Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
16 – Φιλοζωικός Σωματείο ΑΙΣΩΠΟΣ (Καβάλα)
17 – Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
18 – Σύλλογος Ζωόφιλων Φθιώτιδας
19 – Σύλλογος Φίλων Ζώων “Η Ελπίδα”, Αριδαία Πέλλας
20 – Δικαίωμα Ζωής (Right to Life) (Αθήνα)
21 – ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ για την σύνθεση και τον οικολογικό πολιτισμό
22 – Σωματείο οι ”Φίλοι των Ζώων” Νέα Μακρής
23 – Σύλλογος προστασίας των ζωών Σητείας “Αλληλεγγύη”
24 – Panida Σερρών
Απαντητική επιστολή από την Haytap:
“Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και την υποστήριξη στο συνέδριο της Haytap στο Κουσάντασι που έστειλαν με το μήνυμά τους τα ελληνικά σωματεία και ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί.
Χαιρόμαστε πολύ που ο αγώνας μας δεν γνωρίζει σύνορα και που μας ενώνει. Σας στέλνουμε φιλικούς χαιρετισμούς με τη Lale Alatli που κατάφερε να μας φέρει πιο κοντά. Ευτυχώς που υπάρχετε!”
HAYTAP – Τουρκική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα των Ζώων