Τι κάνω όταν βρω έναν νεοσσό, χελώνα ή μωρό άγριου θηλαστικού;

Πολλές φορές στις εξορμήσεις μας στην ύπαιθρο ή ακόμα και στα σπίτια μας αν τύχει και μένουμε σε μονοκατοικία ή και σε πολυκατοικία κοντά στα όρια της πόλης ή δίπλα σε μεγάλα πάρκα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρούμε μικρά πουλάκια, χελώνες (ίσως και φίδια) και μωράκια θηλαστικών. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να συμπεριφερθούμε απέναντί τους με γνώμονα την ασφάλειά τους, την ασφάλειά μας και τον σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον μας; Προσοχή μιλάμε για άγρια ζώα και όχι για οικόσιτα όπως γατάκια, σκυλάκια κλπ που η σχέση μας και η συμπεριφορά μας είναι διαφορετική.

Τι κάνουμε όταν βρούμε έναν νεοσσό;

Πριν τον πλησιάσουμε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε για βοήθεια και συμβουλευτική κάποια από τις οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη των άγριων ζώων. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σας συνιστούμε να τηλεφωνήσετε στη “Δράση για την άγρια ζωή” στο 6979914852. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε τις σωστές οδηγίες για το τι πρέπει κάποιος να κάνει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η διαδικασία τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει το ζώο να επιβιώσει και να μη τραυματιστεί περεταίρω από λάθος συμπεριφορά απέναντί του.

Γιατί να μην το πάρω μόλις το δω;

Κάποια πουλιά είναι ούτως ή άλλως εδαφόβια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις νεοσσών παρά το ότι πέφτουν από τη φωλιά, οι γονείς τους συνεχίζουν να τους ταΐζουν, αλλά και να τους προστατεύουν από επιθέσεις άλλων ζώων. Αν απομακρύνουμε το νεοσσό από τους γονείς του, οι πιθανότητες για

επιβίωση μειώνονται. Οι γονείς φροντίζουν τα μικρά τους ασύγκριτα καλύτερα από εμάς!  Τί κάνουμε; Παίρνουμε τηλέφωνο στη Δράση για την άγρια ζωή για να μας δώσουν οδηγίες για κάθε περίπτωση.

Γιατί να μην το φροντίσω εγώ;

Μα εγώ το ταΐζω και τρώει!  Στην περίπτωση που κριθεί από ανθρώπους των οργανώσεων περίθαλψης άγριων ζώων, που έχουν την γνώση να το κάνουν, ότι το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν να το φροντίζουν οι γονείς, τότε πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε κάποιο κέντρο περίθαλψης. Στη Θεσσαλονίκη το πλησιέστερο είναι αυτό της Δράσης για την άγρια ζωή. Μπορεί όντως το πουλί να τρώει, αλλά είστε σίγουροι ότι το ταΐζετε σωστά; Με την κατάλληλη τροφή; Την κατάλληλη ποσότητα και τη σωστή συχνότητα; Οι περισσότεροι νεοσσοί που καταφθάνουν στα κέντρα περίθαλψης, αφού έχουν λάβει φροντίδα από ανθρώπους που παρά την καλή τους θέληση και την πίστη ότι τους τάιζαν και τους περιποιήθηκαν σωστά, συνήθως δεν επιβιώνουν, γιατί τελικά δεν έχουν φροντιστεί κατάλληλα. Έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα οστά, το πτέρωμα και γενικότερα την υγεία τους. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να το αναθρέψει σωστά, με ποιο τρόπο θα το διδάξει πώς θα επιβιώσει στη φύση; Τι κάνετε λοιπόν; Όσο πιο άμεσα επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με κάποιον που μπορεί να σας συμβουλέψει και μεταφέρετε το πουλάκι στα χέρια κάποιου ειδικού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσει.

Χελώνες

Τραυματισμένη χελώνα

Το καλοκαίρι συχνά βλέπουμε χελώνες να διασχίζουν το δρόμο. Μπορούμε λοιπόν, να σταματάμε, όταν αυτό είναι εφικτό και να τοποθετούμε τη χελώνα στην άκρη του δρόμου για να μην την πατήσει κάποιο αυτοκίνητο. ΠΡΟΣΟΧΗ στο όταν αυτό είναι εφικτό! Πολλές φορές το να σταματήσει κανείς σε μια εθνική οδό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην αρχίσουμε και “παίζουμε” με τη χελώνα, απλώς τη μετακινούμε προς την κατεύθυνση την οποία πήγαινε, την αφήνουμε και φεύγουμε. Αν κριθεί ότι το σημείο είναι επικίνδυνο και το ζώο έχει εγκλωβιστεί τη μεταφέρουμε στον πλησιέστερο κατάλληλο βιότοπο. ΠΟΤΕ δεν παίρνουμε το ζώο μαζί μας στο σπίτι. Τα ατυχήματα στο σπίτι είναι πολύ συχνά, την πατάμε κατά λάθος, πέφτει από το μπαλκόνι κ.λπ.

 

Μωρά θηλαστικών
Μωρά θηλαστικά
Μωρά ή μικρά σε ηλικία σκαντζοχοίρια, λαγουδάκια, σκιουράκια, νυφίτσες, αλεπούδες και άλλα θηλαστικά αρχίζουν όταν μεγαλώσουν τις πρώτες τους εξερευνήσεις στη φύση. Οι γονείς τους, αν δεν τους έχει συμβεί κάτι, δεν είναι μακριά. Είναι κάπου εκεί κοντά και τα παρακολουθούν. Αν λοιπόν βρείτε κάποιο μικρό θηλαστικό που είναι καλά στην υγεία του και δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας να έπαθαν κάτι οι γονείς του, αφήστε το εκεί που είναι και απομακρυνθείτε. Ειδικά για τα θηλαστικά αν παραμείνετε σε μικρή απόσταση οι γονείς θα σας βλέπουν και δεν θα κάνουν εύκολα την εμφάνισή τους.

Σε περίπτωση που εκτιμήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα καλέστε μας αμέσως στο 6979914852 πριν περισυλλέξετε το ζώο για να μεταφέρετε όσο πληρέστερα γίνετε το περιστατικό προκειμένου να πάρθεί από κοινού απόφαση για την τύχη του ζώου και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

 

Τι ΔΕΝ κάνουμε όταν βρούμε έναν νεοσσό και γενικά ένα οποιοδήποτε άγρ

ιο ζώο:

  • Μην το χαϊδεύετε, τα άγρια ζώα μπορεί να πεθάνουν από το στρες αν τα αγγίζουμε.
  • Μην προσπαθείτε να το ταΐσετε. Δεν γνωρίζουν όλοι ποια είναι η σωστή τροφή για κάθε ζώο, μπορεί να τραυματιστεί και μια λανθασμένη τροφή μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή. Επίσης, μπορεί η κατάσταση του να μην του επιτρέπει να φάει και αν προσπαθήσετε να το ταΐσετε πάλι να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
  • Μη βάζετε τροφή και νερό στο κουτί που το μεταφέρετε
  • Μην αφήνετε το κουτί στον ήλιο/κρύο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες μέχρι να μας το φέρετε.
  • Μην το επιδεικνύεται σε φίλους
  • Μην το βάζετε σε χώρο με κατοικίδια ζώα

Τί κάνουμε;

Παίρνουμε άμεσα τηλέφωνο σε κάποια οργάνωση που ασχολείται με την περίθαλψη άγριων ζώων και πουλιών. Στην Ελλάδα οι πιο γνωστές (με σειρά ίδρυσης) είναι:

ΕΚΠΑΖ  (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και πουλιών) Τηλεφώνησε στη Θεσσαλονίκη 6979914852 και 6947421278, στην Καβάλα 6977632276, στη Λάρισα 6981353612, στην Αθήνα 6937145333 και στην έδρα του Κέντρου Περίθαλψης στην Αίγινα 6979914851

Αλκυόνη (Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων με έδρα την Πάρο 2284022931, 6944/741616)

ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής 2109510075 και 6972664675 όλο το 24ωρο)

ΜΦΙΚ (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Σταθμός περίθαλψης Κρήτης 2810 393266)

Δράση για την Άγρια Ζωή (Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΠΑΖ στη Θεσσαλονίκη) 6979 914852

Για άλλες περιπτώσεις πέρα από περίθαλψη άγριων ζώων και πουλιών επικοινωνείστε αναλογα:

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top