Τα φετινά Οικολογικά Αντι-βραβεία

Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα βραβεία έχουν ένα συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια για μια φύση που εξοντώνεται.

1. Το πρώτο βραβείο αντιοικολογικής δράσης απονέμεται στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, για την προσβλητική στάση του απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή τον ενοχλεί που με τις αποφάσεις του το ΣτΕ έχει διαμορφώσει μια συνεπή στάση προστασίας του περιβάλλοντος.
Επίσης, γιατί με το πρόσχημα της ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε., αγνοεί τις αποφάσεις του συνόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, που ζητούν να κηρυχθεί η Ελλάδα ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Θέτει έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και καθιστά τη χώρα ξέφραγο έρμαιο στα χέρια των πολυεθνικών της αγροδιατροφής.

Επιπλέον, γιατί 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει να επιδείξει μια αλαζονική αδιαφορία για το ελληνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, το οποίο έχει καταρρεύσει πλήρως, αφήνοντας διεθνούς σημασίας περιοχές στο έλεος καταστροφικών αναπτυξιακών συμφερόντων και σε βάρος του ελληνικού φυσικού πλούτου!
Ακόμη, αρνείται να προχωρήσει στην τυπική πράξη ανάκλησης των Διαταγμάτων ρυμοτομίας για την περιοχή «ΖΕΠ Κισσός», όπως είναι υποχρεωμένος μετά την έκδοση τεσσάρων αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε να προστατευθεί η περιοχή ως δασική.

2. Το δεύτερο βραβείο αντιοικολογικής δράσης απονέμεται στην «Εγνατία οδό», που σχεδιάζει την κατασκευή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας έξη χιλιομέτρων μέσα στο Σέιχ Σου και μάλιστα στις καμένες εκτάσεις, διευκολύνοντας την οικοπεδοποίηση του ανατολικού δάσους του Σέιχ Σου αλλά και του Χορτιάτη, μια και στοχεύει και στην εξυπηρέτηση του παράνομου οικισμού «Κισσός». Πρόκειται για ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, 2,5 λωρίδων με νησίδα, με τεράστιες τομές και πρανή στο ανάγλυφο του δάσους, που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την αισθητική του και μειώνουν την οικολογική και υδρολογική σημασία του, καταστρέφοντας χιλιάδες δέντρα και απομονώνοντας ένα κομμάτι 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου από το υπόλοιπο δάσος.

3. Το τρίτο βραβείο αντιοικολογικής δράσης απονέμεται από κοινού στον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Πέτρο Δούκα και τον Υπουργό Τουρισμού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, λόγω της απλόχερης υποστήριξής τους στην υστερία κατασκευής γηπέδων γκολφ, που έχει καταλάβει μέρος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Τα γήπεδα γκολφ ενέχουν μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι πλήρως ασύμβατα στο μεσογειακό κλίμα και ιδιαίτερα το ξηρό καλοκαίρι. Όταν ευρύτερες περιοχές και όλα τα ελληνικά νησιά υποφέρουν από λειψυδρία, δεν είναι δυνατόν το νέο αναπτυξιακό όραμα να περιλαμβάνει κυρίαρχα την κατασκευή γηπέδων γκολφ!

4. Το τέταρτο βραβείο αντιοικολογικής δράσης απονέμεται στη νομική σύμβουλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Πάχτα, που ζητά -σε συμφωνία προφανώς με τον κ. Μπασιάκο- από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να προχωρήσει στην άρση της αναδάσωσης ιδιωτικών εκτάσεων του Σέιχ Σου, επειδή πρόκειται δήθεν για «αγροτικές εκτάσεις» και λόγω «πλάνης της Διοίκησης διάρκειας 70 ετών» θεωρείται δάσος. Αν εφαρμοστεί η εισήγηση, θα χτιστεί ολόκληρο το ανατολικό τμήμα του δάσους Σέιχ Σου και σύντομα θα οικοπεδοποιηθεί σχεδόν η μισή έκταση του δάσους των 30.000 στρεμμάτων!

Γνωρίζουμε ότι η εισήγηση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο υποβάθμισης των ελληνικών δασών, γι΄ αυτό και ο Υπουργός κ. Μπασιάκος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για του χρόνου.

Scroll to Top