Όπως λέγαμε και σε προηγούμενο τεύχος, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) περιέχει ένα ριζοσπαστικό περιεχόμενο ανατροπής ολόκληρης της παραδοσιακής εκπαιδευτικής νοοτροπίας, κάτι που διαφαίνεται και σε πρόσφατες εκδόσεις, όπως το περιεκτικότατο βιβλίο που επιμελήθηκε ο Α. Γεωργόπουλος: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση –ο νέος πολιτισμός που αναδύεται», Εκδ. Gutenberg. Μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής και πειραματισμών και στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος τομέας αρχίζει να συζητείται ευρύτερα και να διαμορφώνονται και θεσμικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του, όπως η Ευέλικτη Ζώνη και το Ολοήμερο Σχολείο. Εξ’ ίσου αναπτύσσονται και οι διαδικτυακές πηγές και γι’ αυτό σήμερα παρουσιάζουμε ένα δείγμα.
Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης
http://e-yliko.gr/
Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ), με ειδική σελίδα για την Π.Ε. (http://e-yliko.gr/perivallon/perivallon1.htm). Προτείνονται και σχολιάζονται συνδέσεις ανά γνωστική περιοχή ή γνωστικό αντικείμενο και επισημαίνεται η παιδαγωγική τους σημασία.
http://www.sppe.gr/
Σχολικά Προγράμματα Π.Ε. – ένα πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ, με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., υπό τη διαχείριση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
http://www.pi-schools.gr
Η ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, με πληροφορίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (http://www.pi-schools.gr/drast/perivalontiki/), τα Σχέδιο Εργασίας (Project), την Ευέλικτη Ζώνη και το Ολοήμερο Σχολείο. Επίσης, παρέχει συνδέσεις με όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
http://www.peekpe.gr/
Η πρόσφατα δημιουργηθείσα ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η ΠΕΕΚΠΕ περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Πανεπιστήμιο) που ασχολούνται με προγράμματα Π.Ε.
http://www.ceed.uoa.gr/
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής (Κε.Π.Α.) ιδρύθηκε το 1992 από τον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκδίδει το εξαμηνιαίο δελτίο «Αγωγή και Περιβάλλον» (http://www.ceed.uoa.gr/pop_up.htm).
http://www2.ekke.gr/estia/Inteduc/edu.htm
Η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) για την Π.Ε., με παραπομπές σε βασικά κείμενα, ειδικά περιοδικά (περιλαμβανομένου και του περιοδικού της ΠΕΕΚΠΕ) και προγράμματα σχολείων. Το ΕΚΚΕ διαθέτει και ειδική ιστοσελίδα για τη σχέση Π.Ε. και Internet (http://www2.ekke.gr/estia/inteduc/outline.htm).
http://www.kpe.gr/
Πύλη του Κέντρου Π.Ε. Καστοριάς. Ενημερωμένη, με ιστοσελίδες σχετικές με Π.Ε. (http://www.kpe.gr/Links.asp), Εθνικά Δίκτυα Π.Ε. (http://www.kpe.gr/diktia/), χρήσιμες διευθύνσεις, εκπαιδευτικές πύλες και πλούσιο υλικό.
http://www.ecocrete.gr/
Το γνωστό βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης περιλαμβάνει στις συνδέσεις του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για την εκπαίδευση και για δίκτυα Π.Ε. στην Ελλάδα.
http://www.thevillager.com/villager_51/aronowitz.html
Πρόκειται απλά για μια αναγγελία εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόπερσι στις ΗΠΑ και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Villager το 2004): «Ο Stanley Aronowitz, υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος για Κυβερνήτης το 2002 και καθηγητής κοινωνικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), θα μιλήσει με θέμα «Οι πηγές και η ιστορία της ριζοσπαστικής εκπαίδευσης» στις 7:30 μ.μ. 13-4-04 στο Brecht Forum, 10th floor, 122 W. 27th St. Ο Aronowitz θα συζητήσει τις ιδέες των John Dewey, Paulo Freire, Paul Goodman και Ivan Illich και την ιστορία των ελεύθερων σχολείων από το 1960 μέχρι σήμερα. Η προσέλευση στην εκδήλωση, η οποία έχει ως σπόνσορα το Αναρχικό Φόρουμ του Ελευθεριακού Κλαμπ Βιβλίων, είναι ελεύθερη, αλλά προτείνεται συνεισφορά $5» !!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_school
Προτείνουμε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για την περίπτωση που θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τα Ελεύθερα Σχολεία (γνωστότερο από τα οποία είναι το Σάμερχιλ στη Βρετανία), όπου ικανότητες, πληροφορίες και γνώσεις μοιράζονται χωρίς ιεραρχία και το θεσμικό περιβάλλον της επίσημης εκπαίδευσης. Κατά την άποψή μας, αποτελούν από τα πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα για δημοκρατική και περιβαλλοντική εκπαίδευση, εφόσον είναι απαλλαγμένα από τα ασφυκτικά πλαίσια του κλασικού σχολείου. Ρίξτε για παράδειγμα μια ματιά στο περιοδικό “Natural Learning” του Olympia Community Free School στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ (http://www.olympiafreeschool.org/NaturalLearning.php).